Cine este Moș Crăciun – legenda celui mai așteptat și îndrăgit personaj

Potrivit legendei creștine, Moș Crăciun este un personaj rău.

Se spune că în noaptea în care a intrat în travaliu, Fecioara Maria a bătut la prima uşă ce i-a ieşit în cale, pentru a cere ajutor. I-a răspuns Crăciuniţa, soţia lui Moş Crăciun, care, ştiind de frica lui, a trimis-o în grajd şi a ajutat-o să-l aducă pe lume pe Iisus. Când a aflat ce s-a întâmplat fără ştirea lui, Moş Crăciun s-a răzbunat pe Crăciuniţa şi i-a tăiat mâinile, drept pedeapsă.

Însă, Maica Domnului i le lipeşte la loc, chiar în faţa lui Crăciun, care află, cu această ocazie, cine este Fecioara Maria. De bucurie că nevasta sa a scăpat nevătămată de pedeapsa lui necugetată, Crăciun aprinde din trunchiuri de brad, un rug în curtea casei sale și încinge o horă cu toate slugile.

După joc, Crăciun, care era cioban la bază, împarte sfintei familii daruri păstoresti: lapte, caș, urdă și smântână. De aici transformarea lui Mos Craciun într-un sfânt, care aduce, în ajunul nașterii lui Iisus, daruri copiilor.

Alte legende despre Moș Crăciun

Moș Crăciun are 11 spiriduși

Legenda lui Moș Crăciun îi aduce în fața noastră și pe cei 11 spiriduși ai Moșului, ajutoarele și asistenții săi poznași. Spiridușii îl ajută pe Moșul în fabrica secretă de jucării, pentru a se asigura că toate dorințele copiilor sunt îndeplinie până în noaptea magică de Crăciun.

Renii lui Moș Crăciun pot zbura datorită unui praf magic

Pe lângă cei 11 spiriduși, Moș Crăciun are și 9 reni, care îl ajută pe Moșul să ajungă la toți copiii din lume. Moș Crăciun a descoperit un praf magic pe care îl presară peste reni în noaptea dinaintea Crăciunului, iar asta îi face să zboare.

Cum a căpătat Moș Crăciun înfăţişarea unui personaj bun și iubit

Prima imagine cu Moş Crăciun, aşa cum este cunoscut în întreaga lume, apare în anul 1860, în ziarul Harper’s Illustrated Weekly. Santa Claus apărea atunci în paginile cotidianului american îmbrăcat într-un costum roşu, ornat cu nasturi negri şi cu o curea din piele.

De atunci, timp de aproape 30 de ani, emigrantul german Thomas Nast, desenator şi caricaturist al ziarului, va ilustra prin sute de desene toate aspectele legendei lui Moş Crăciun şi va da mitului principalele sale caracteristici vizuale.

Proiect de lege PNL pentru liniștea dezvoltatorilor imobiliari: ONG-urile, puse să plătească dacă vor să conteste o autorizație
Recomandări
Proiect de lege PNL pentru liniștea dezvoltatorilor imobiliari: ONG-urile, puse să plătească dacă vor să conteste o autorizație
Cine este Moș Crăciun? - Una dintre fotografiile reusite ale lui Mos Craciun
Mos Crăciun e mereu prezent cu daruri pentru cei cuminți

Nast este şi cel care a stabilit în 1885 că reşedinţa lui se află la Polul Nord. De precizat că aceasta este propria viziune a caricaturistului şi că ea nu avea, de fapt, niciun fundament în legendele despre Moş Crăciunului.

Hainele lui Moș Crăciun nu au fost dintotdeauna roșii

De-a lungul timpului, vestimentația lui Moș Crăciun a suferit modificări considerabile. Pentru mult timp, Moșul era îmbrăcat asemeni unui spiriduș, în verde, albastru ori violet. Nici căciula nu a fost roșie din totdeauna. Moș Crăciun purta o coroană din vâsc ori glugă pe cap.

Semnificația culorilor Crăciunului

Atât culoarea straielor Moșului, cât și a bradului împodobit și luminițelor de Crăciun, toate aceste culori au o semnificație aparte.

  • Roșul reprezintă sânge, foc și ne amintește de sacrificiul Mântuitorului;
  • Verde reprezintă viață, regenerare. Este verdele naturii, al bradului și este culoarea tinereții, simbol al eternității;
  • Auriul, culoarea luminițelor de Crăciun și a decorațiunilor din brad amintește de steaua ce le-a fost cășăuză celor trei magi, în drumul lor spre Iisus;
  • Argintiul ne duce către lumea de basm a sărbătorilor de iarnă, veșmântul strălucitor de gheață pe care îl poartă pământul de Crăciun;
  • Albul este simbolul purității și ne îndeamnp către simplitate, bunătate și împăcare cu sine și cu cei din jur.
Telefonul unui tată disperat l-a motivat pe parlamentarul PNL Florin Roman să inițieze o lege prin care românii să se poată „autoexclude” de la jocurile de noroc
Recomandări
Telefonul unui tată disperat l-a motivat pe parlamentarul PNL Florin Roman să inițieze o lege prin care românii să se poată „autoexclude” de la jocurile de noroc
Cine este Moș Crăciun
Cine este Moș Crăciun

Laponia, casă lui Moș Crăciun

Dar unde e casă lui Moș Crăciun? În 1925 s-a descoperit că nu există reni la Polul Nord, așa că toți ochii s-au întors spre Finlanda, unde există astfel de animale. În anul 1927, Markus Rautio, un prezentator de emisiuni pentru copii la postul național de radio finlandez, a declarat că Moșul locuiește pe un munte în Laponia.

Astăzi pare aproape sigur, însă, că Moș Crăciun și cei 11 spiriduși ai lui stau bine ascunși undeva, pe muntele Korvatunturi, în Laponia (Finlanda), în apropiere de granița cu Rusia. Pepper Minstix, unul din spiriduși, este paznicul de credință al locului exact al satului lui Moș Crăciun

Casa lui Moș Crăciun
Casa lui Moș Crăciun

În secolul al XII-lea, bradul era atârnat cu vârful în jos

O altă poveste mai puțin cunoscută, legată de Crăciun, este faptul că în secolul al VII-lea călugarii foloseau forma triunghiulară a bradului pentru a descrie Sfânta Treime. În jurul anului 1500, oamenii au început să vadă în bradul de Crăciun un simbol al copacului din Paradis și au atarnat în el mere roșii, simbol al păcatului originar. În secolul al XVI-lea, familiile creștine au început să decoreze brazii cu hârtie colorată, fructe și dulciuri. Dar mai înainte, în secolul al XII-lea, oamenii obișnuiau să atârne brazii de Crăciun iîn tavan, cu vârful în jos, ca simbol al creștinătății. Înca nu este clară originea și explicația acestui gest.

Brad de Crăciun atârnat cu vârful în jos
Brad de Crăciun atârnat cu vârful în jos

Colindele au apărut abia din anul 1818

Crăciunul nu a fost întotdeauna așa cum îl vedem acum. A devenit sărbătoare legală abia în secolul al XIX-lea. Nu au existat nici brazi și nici Moș Crăciun dintotdeauna. Și nici măcar colinde. Unul din cele mai îndrăgite obiceiuri de Crăciun, colindatul, era pe vremuri interzis. Cel care a decis că muzică este nepotrivită pentru o zi solemnă cum este Crăciunul a fost Oliver Cromwell, care în secolul al XVII-lea a interzis colindele.

În 1818, ajutorul de preot austriac Joseph Mohr a fost anunțat cu o zi înaintea Crăciunului că orgă bisericii sale s-a stricat și nu poate fi reparată la timp pentru slujba de Crăciun. Foarte trist din această pricina, el s-a apucat să scrie trei piese care să poată fi cântate de cor, acompaniat la chitară. Una dintre ele era “Silent Night, Holy Night”, care astăzi este cântată în peste 180 de limbi de milioane de persoane.

Colinde de Crăciun
Colinde de Crăciun

Însă, cea mai vândută piesă de Crăciun din toate timpurile este “White Christmas” a lui Bing Crosby, din filmul clasic “Holiday Inn”. Peste 30 de milioane de exemplare din acest single au fost vândute în întreagă lume. Colindatul este unul din obiceiurile de Crăciun care se păstrează cel mai bine în toate satele românești, inclusiv în cele din județul Albă. Pe lângă mesajul mistic, multe obiceiuri practicate în această zi sunt legate de cultul fertilității și de atragerea binelui asupra gospodăriilor

În Evul Mediu, spiridușii luau cadouri, nu aduceau!

Pe vremuri, nici spiridușii nu erau ce sunt acum. Ei furau cadourile de sub brad, nu le aduceau. Conceptul de spiriduși de Crăciun provine din credință străveche că gnomii păzeau casă omului de spiritele rele. Spiridușii au fost iubiți și urați, pentru că deși uneori se purtau cu bunăvoința, puteau foarte ușor să se transforme în niște ființe răutăcioase și nesuferite, atunci când nu erau tratați cum se cuvine.

Percepția cea mai răspândită era că ei erau după cum era și persoană cu care aveau de-a face, răutăcioși sau drăguți. În Evul Mediu, ei mai degrabă așteptau daruri decât să le facă. Abia pe la mijlocul secolului al XIX-lea spiridușii au devenit prieteni ai lui Moș Crăciun.

Cine este Moș Crăciun – lucruri mai puțin cunoscute despre sărbătoarea de Crăciun

Mai mult de un mileniu, creștinii au sărbătorit Anul Nou în ziua de Crăciun (25 decembrie) în imediată apropiere a solstițiului de iarnă: la Roma – până în secolul al XIII-lea, în Franța –  până în anul 1564, în Rusia  – până în vremea țarului Petru cel Mare, în țările Române – până la sfârșitul secolului al XIX-lea. – La români, în unele sate bănățene și transilvănene, ziua de 1 ianuarie se numește Crăciunul Mic, nu Anul Nou.

Crăciunul este singurul cuvânt în limba română care desemnează Nașterea Domnului. În satele de pe Valea Mureșului, Crăciunul este încă legat de anumite credințe populare care se păstrează și în prezent, iar obiceiul de a oferi daruri își are originile într-o legendă pe care numai bătrânii o mai cunosc.

În satul ardelenesc Harpia oamenii cred că dacă primul care intră în casă de Crăciun e un bărbat, este un semn de bunăstare și sănătate pentru anul următor. Pentru a atrage binele asupra caselor lor, oamenii țîn masă întinsă toată noaptea.

În unele sate se mai păstrează un obicei: cel mai în vârstă membru al familiei trebuie să arunce în față colindătorilor boabe de grâu și de porumb. Bătrânii spun că dacă boabele peste care au trecut colindătorii vor fi date găinilor, acestea vor fi spornice la ouat. Ei cred, de asemenea, că vor avea o recolta foarte bună în anul următor dacă vor amestecă sămânța pe care o vor pune în brazdă cu boabele folosite in ajunul Crăciunului  la primirea colindătorilor.

Moş Crăciun, folosit de un secol în reclamele Coca Cola

Popularitatea lui Moş Crăciun a crescut şi mai mult în anii ’20, când a început să apară în reclamele Coca Cola. Reprezentanţii companiei au avut ideea de a-l introduce pe Moş  în strategia lor de marketing deoarece vânzările au scăzut drastic şi aveau nevoie de un personaj pozitiv.

De atunci, în fiecare an, de Crăciun, chipul celebrului bătrânel apare în reclamele Coca Cola şi pe eticheta recipientelor. Din acest motiv, s-a răspândit ideea potrivit căreia Moşul a fost inventat de către celebra firmă de băuturi carbogazoase. Acest lucru nu este însă adevărat deoarece legendele cu el, dar şi primele imagini, au apărut cu mulţi ani înainte.

Cine este Moș Crăciun
Cine este Moș Crăciun

Pentru cei care doresc să intre în atmosfera sărbătorilor, vizitați cele mai frumoase târguri de Crăciun din România.

Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Fostul șofer al asistentei lui Ion Țiriac rupe tăcerea. Gestul făcut de miliardar într-o zi, la o masă
GSP.RO
Fostul șofer al asistentei lui Ion Țiriac rupe tăcerea. Gestul făcut de miliardar într-o zi, la o masă
S-a rupt PRIETENIA? Dana Budeanu, foc şi pară pe Gabriela Firea! Ce a putut spune despre ea: 'Nu o mai...
Playtech.ro
S-a rupt PRIETENIA? Dana Budeanu, foc şi pară pe Gabriela Firea! Ce a putut spune despre ea: 'Nu o mai...
Incredibil, unde a fost surprins Gabi Bădălău după ce tatăl lui a fost reținut de DNA! Nu, nu era singur!
Viva.ro
Incredibil, unde a fost surprins Gabi Bădălău după ce tatăl lui a fost reținut de DNA! Nu, nu era singur!
Un TIR condus de un român a strivit o ambulanță a Crucii Roșii, pe un drum din Italia. Șoferul salvării și un pacient au murit pe loc
Observatornews.ro
Un TIR condus de un român a strivit o ambulanță a Crucii Roșii, pe un drum din Italia. Șoferul salvării și un pacient au murit pe loc
Cât economisește un bărbat după ce s-a mutat din Polonia în Gran Canaria din cauza facturilor la energie
Știrileprotv.ro
Cât economisește un bărbat după ce s-a mutat din Polonia în Gran Canaria din cauza facturilor la energie
Detaliul banal atunci când pui grâu la încolțit de Sfântul Andrei. Mai toți românii comit acest păcat
FANATIK.RO
Detaliul banal atunci când pui grâu la încolțit de Sfântul Andrei. Mai toți românii comit acest păcat
Kaka l-a scos din poză pe Burleanu. Postarea brazilianului a devenit virală! | FOTO
Orangesport.ro
Kaka l-a scos din poză pe Burleanu. Postarea brazilianului a devenit virală! | FOTO
Horoscop 29 noiembrie 2022. Gemenii ar fi util să se mențină ocupați, cu treburi importante, ca să nu se amestece în toate
HOROSCOP
Horoscop 29 noiembrie 2022. Gemenii ar fi util să se mențină ocupați, cu treburi importante, ca să nu se amestece în toate
Povestea unui ofițer care s-a întors pe mare la doar două luni după operația care l-a salvat de cancer
PUBLICITATE
Povestea unui ofițer care s-a întors pe mare la doar două luni după operația care l-a salvat de cancer