Cuprins:
De unde provine obiceiul de a ura cuiva „Sănătate!” când strănută?
Conform definiției oferită de Dicționarul Explicativ al Limbii Române, strănutul reprezintă eliminarea cu zgomot, pe nas sau pe gură, a aerului din plămâni, printr-o mișcare bruscă și involuntară a mușchilor expiratori.
Există mai multe teorii despre originile obiceiului de a face urări atunci când cineva strănută, însă cele mai multe fac trimitere la ideea de superstiție.
Astfel, la începutul secolului I d.Hr., oamenii credeau că strănutul poate provoca pierderea sufletului sau încetarea bătăilor inimii. De aceea, la acea vreme, formula „Fii binecuvântat!” era folosită pentru a preveni aceste nenorociri.
Cum medicina din acele vremuri era una rudimentară şi oamenii își pierdeau viața din simple gripe sau răceli, o astfel de urare avea o importanță mult mai mare decât în prezent, având în viziunea oamenilor puteri vindecătoare.
O altă teorie a apărut în jurul anului 540 d. Hr., atunci când Papa Grigorie I cel Mare considera că a ura „Dumnezeu să te binecuvânteze!” unei persoane care strănuta era ca o mică rugăciune pentru ca aceasta să fie ferită de moarte.
Opt secole mai târziu a fost formulată o altă teorie, pe vremea când se credea că un strănut anunța ciuma bubonică. Cunoscută și sub denumirea de pestă sau „Moartea neagră”, ciuma bubonică a fost una dintre cele mai violente pandemii din istoria omenirii.
La acea vreme se spunea că, atunci când cineva strănuta, sufletul unei persoane apropiate era salvat din ghearele spiritelor rele. Dar, pentru a se putea lupta cu aceste spirite diabolice, persoana care strănuta trebuia să primească o binecuvântare și, astfel, i se ura „Sănătate!”.
În același timp, se credea că, dacă persoana care strănuta îi mulțumea celui care i-a făcut această urare, nu era un semn bun, deoarece ar fi deschis din nou gura permițând spiritelor rele să-i reintre în corp.
Potrivit unei alte versiuni, dacă o persoană strănuta, asta însemna că era sănătoasă tun, iar expresia „Sănătate!” era o formă de felicitare și de încurajare a stării bune de sănătate.
În schimb, de la medicii din zilele noastre am aflat că un strănut nu poate să prevestească decât cel mult o răceală.
Este politicos sau nu să urăm „Sănătate!” cuiva care strănută?
Cu toate că a devenit, cumva, un gest-reflex, codul bunelor maniere subliniază faptul că sub nici o formă nu trebuie să atragem atenția asupra acelei persoane urându-i „Sănătate!” sau „Noroc!”.
Explicația ar fi aceea că nu pentru toate zgomotele pe care le emite corpul uman există câte o urare de acesst gen. Prin urmare, nu ar mai trebui să urăm „Sănătate!” celui sau celei care strănută lângă noi. Cu toate acestea, încălcarea acestei reguli este acceptată între prieteni.
Mai mult, dacă totuși, faci o urare cuiva care strănută, fă-o doar o dată, indiferent dacă persoana respectivă strănută de mai multe ori. Nu îi vom spune „Sănătate!” sau „Noroc!” de câte ori strănută, ci îi vom spune o singură dată atunci când a încheiat seria de strănuturi.
Curiozități despre strănut
- În România, dacă cineva strănută, se spune: „Sănătate!”; „Noroc!”; „Faci chef”, „Dai o bere” sau „Ai dormit dezbrăcat”.
- Dacă strănuţi o singură dată înseamnă că eşti vorbit de bine, iar dacă strănuţi de mai multe ori înseamnă că cineva te bârfește sau îţi vrea răul.
- Strănutul provoacă automat închiderea ochilor. Este un gest-reflex și oricât am încerca să ținem ochii deschiși când strănutăm, nu vom reuși.
- Medicii spun că nu este indicat să ne abținem de la strănut. Presiunea produsă de strănut poate cauza spargerea unor vase de sânge sau leziuni survenite la nivelul diafragmei.
- Un studiu realizat recent arată că viteza unui strănut este de aproximativ 100 km/h.
- Deși există voci care susțin această teorie, studiile în domeniu au arătat faptul că inima nu se oprește în timpul strănutului.
- Mulți dintre noi strănutăm când ne uităm la soare sau la o lumină puternică, însă nu toată lumea poate face acest lucru, ci doar 25% dintre oameni.
- În Franţa, este de bun augur să strănuţi, iar cei care strănută sunt apreciați şi li se urează să-şi împlinească toate dorinţele.
- În Olanda, dacă cineva strănută de mai multe ori, înseamnă ca va fi o zi însorită.
- În Asia şi în Africa se spune că, dacă o persoană strănută şi nu pune mâna la gură, îi va ieşi sufletul pe acolo.
- În Anglia, dacă cineva intră într-o casă și strănută o singură dată, aduce noroc, dar dacă strănută de două ori poftește-l să plece deoarece este semn rău.
- În Coreea de Sud, dacă cineva strănută în timpul mesei, este considerată o lipsă crasă de bun-simț.
- În anumite zone din Asia se spune că, dacă strănuți, cineva se gândește la tine și vorbește despre tine.
- În India, dacă o femeie măritată strănută, înseamnă că este bârfită de mama-soacră.
- În Japonia, dacă strănuți și folosești un serveţel în public, ești considerat o persoană nepoliticoasă.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!