MENIU CAUTĂ
22 Dec. 2018 21:00

Rețete de deserturi pentru seara de Ajun, ca să te îndulcești înainte de venirea lui Moș Crăciun!

Distribuie

Cozonac ca-n Bucovina după rețeta Elenei Lasconi sau o ruladă cu mere a la Adi Hădean? Ce-ar fi mai potrivit pentru masa festivă de Crăciun? Știm, e greu de ales, așa că de ce să nu încerci ambele variante?Și dacă tot ți-ai propus să-i răsfeți pe cei dragi cu cele mai bune dulciuri, musai să încerci două rețete de sărbătoare de la Aida Parascan: piroști (rețetă tradițională rusească de sărbători) și Christmas Pudding (budincă englezească de Crăciun).

Piroști (rețetă tradițională rusească de sărbători) – Aida Parascan

Ingrediente: pentru aluat – 1/2 kg făină, două ouă, 70 g unt topit sau ulei, 75 ml lapte cald, două lingurițe de zahăr, o jumătate de linguriță de sare, 100 ml apă călduță, un cub de drojdie; pentru umplutură – 300 g brânză de vaci, 300 g șuncă, 300 g prosciutto sau 300 g scamorza (brânză afumată), după preferință.

Preparare: în laptele cald, topiți zahărul și drojdia și lăsați să stea timp de aproximativ 10-15 minute. Între timp, cerneți făina, adăugați ouăle bătute, untul, sarea și, la final, drojdia. Frământați bine 15 minute, adăugând apă, puțin câte puțin, până când aluatul e omogen, fin și moale. Așezați-l în castron, într-un loc cald și lăsați-l la dospit o oră. Întindeți apoi aluatul cu un făcăleț într-o foaie de 3-4 mm grosime. Tăiați cercuri de 8-10 cm și așezați umplutură în centrul fiecărui cerc. Se împăturește aluatul, formându-se o semilună, și se sigilează cu ajutorul degetelor. Se mai lasă la dospit 10-15 minute, apoi se ung cu gălbenuș cu ajutorul unei pensule și se coc la 180 de grade Celsius cam 15 minute.

Christmas Pudding (budincă englezească de Crăciun) – Aida Parascan

Ingrediente pentru 8-10 porții: 150 g coacăze, 150 g stafide, 150 g prune uscate, 175 ml sherry Pedro Ximenez, 100 g făină, 125 g pâine prăjită, 150 g seu, 150 g zahăr brun nerafinat (muscovado), o linguriță de scorțișoară, un sfert de linguriță de cuișoare, o linguriță de praf de copt, coaja rasă a unei lămâi, 3 ouă mari, un măr mediu (spălat, curățat și ras), două linguri de miere, 125 ml de vodcă (pentru a flamba budinca).

Preparare: se pun coacăzele, stafidele și prunele într-un castron, se toarnă sherry peste ele, se acoperă cu folie alimentară și se lasă la hidratat peste noapte. A doua zi, se amestecă restul ingredientelor într-un castron mare. Se adaugă fructele din sherry, stoarse bine. Se amestecă. Se răstoarnă compoziția într-un castron care în prealabil a fost uns cu unt și tapetat cu hârtie de copt. Se presează și se acoperă cu hârtia, apoi se transferă din bol (cu tot cu hârtie) în folie de aluminiu și se sigilează bine. Budinca astfel sigilată se bagă într-o oală cu apă, care se așază pe foc. Când începe să clocotească, dați focul la cea mai mică temperatura și fierbeți timp de 5 ore. Din când în când, dacă apa se evaporă, aveți grijă să umpleți oala din nou.

În ziua de Crăciun, budinca se acoperă din nou cu hârtie de copt și folie de aluminiu și se fierbe iar la bain marie, dar de data aceasta 3 ore.

Se lasă apoi să se răcească puțin, se răstoarnă pe o farfurie și se flambează. Procesul e simplu: încălziti vodca, dați-i foc și turnați-o peste budincă.

Cozonac bucovinean de la Elena Lasconi

Ingrediente pentru 3 cozonaci uriași (tăvi de 30 cm): pentru cocă – 2 kg făină, 1 litru de lapte integral, 500 g zahăr, 350 g de unt cu 80% grăsime, 100 g drojdie proaspătă (sau 30 g drojdie uscată), 150 g stafide macerate în rom, 10 gălbenușuri, 10 plicuri de zahăr vanilinat (sau 20 ml esență vanilie), coaja a 4 lămâi, 20 g sare; pentru umplutură – 800 g nuci măcinate, 14 albușuri, 400 g zahăr, 500 g rahat, 20 ml esență rom, 100 g cacao; pentru uns – 4 gălbenușuri, o lingură de miere, 30 ml ulei măsline.

Preparare: se scot toate ingredientele din frigider/cămară. Când au ajuns la temperatura camerei ne apucăm de treabă. Pornim cuptorul și îi fixăm temperatura la 190 grade Celsius (dacă e electric) sau 210 grade Celsius (dacă e un cuptor de aragaz obișnuit pe gaz). Important: pe tot parcursul preparării cozonacilor, în încăpere trebuie să fie cald. Nu trebuie să deschidem fereastra!

Topim untul și îl lăsăm deoparte. Cernem făina de două ori. Separăm albușurile de gălbenușuri. Presărăm sarea deasupra gălbenușurilor. Încălzim laptele (cât să putem să ținem degetul în el fără să ne frigă). Într-un bol mic, frecăm drojdia proaspătă cu 50 g zahăr (din cele 500 g) până se lichefiază. Adăugăm trei sferturi din laptele călduț peste drojdia lichefiată (750 ml).

Facem o gropiță în mijlocul făinii și turnăm acolo laptele amestecat cu drojdie. Pudrăm cu puțină făină (o lingură) de pe margine. Acoperim vasul cu un prosop curat și lăsăm maiaua să crească cel puțin 30 de minute.

Gălbenușurile le frecăm spumă cu zahărul. Apoi, adăugăm coaja rasă de lămâie, vanilia, stafidele macerate în rom și laptele calduț rămas (250 ml). Se amestecă până devine o pastă omogenă.

Adăugăm compoziția cu gălbenușuri în maiaua crescută. Începem să frământăm aluatul (mininum 15 minute), adăugând puțin câte puțin untul topit. Acoperim din nou vasul cu un prosop și lăsăm coca să crească până își dublează volumul.

Între timp, batem spumă albușurile. Adăugăm zahărul și continuăm să batem/mixăm cel puțin 15 minute. Apoi, punem nuca, esența de rom și cacaua.

Frământăm aluatul crescut încă 5 minute și îl împărțim în șase. Important: chiar dacă aluatul e lipicios, nu mai adăugați făină, ci, mai degrabă, puțin ulei.

Fiecare bucată de aluat o întindem cu făcălețul sau cu mâna unsă cu ulei până ajunge la o grosime de 2 cm. Peste foaia astfel întinsă punem amestecul de albușuri, nucă, rom și cacao plus cubulețe de rahat (cam de 1 cm pătrat). Rulăm fiecare bucată, apoi împletim bucățile două câte două, ca să obținem trei cozonaci. Aceștia se așază în tăvi tapetate cu hârtie pergament sau cu ulei și făină. Se mai lasă la crescut cam 10 minute. Între timp, amestecăm cu o pensulă ingredientele pentru uns, apoi ungem cozonacii și îi dăm la cuptor pentru 60 de minute.

Foto: elenalasconi.ro

Ruladă cu mere de la Adi Hădean

„Mărul și Crăciunul sunt cumva de nedespărțit în istoria noastră culinară”, spune Adrian Hădean, care ne împărtășește, pe blogul său, o rețetă de sărbătoare.

Ingrediente: 1 kg mere tari (nu foarte dulci; cel mai bun e soiul Granny Smith), 30 g unt gras, o lingură de vin dulce, 3 ouă, 6 linguri de zahăr, 3 linguri de ulei, un vârf de linguriță de praf de copt, 3 linguri cu vârf (90-95 g) făină; pentru sos – 50 g unt gras, 3 linguri de zahăr și una de apă, 120 ml smântână de gătit.

Preparare: curățați merele și scoateți-le sâmburii, apoi dați-le pe o răzătoare cu lamă orizontală, în lamele groase de cel mult doi milimetri (puteți să tăiați merele în 4, să scoateți sâmburii și să tăiați merele cu cuțitul, în lamele subțiri). Topiți untul și amestecați-l cu vin. Ungeți cu untul acesta o foaie de copt pe care o așezați într-o tavă de chec. Așezați apoi merele în straturi. La fiecare al doilea strat, mai stropiți cu puțin unt. Când ați ajuns sus, acoperiți tava cu folie de staniol, bine de tot, să piardă cât mai puțină umezeală. Puneți tava în cuptorul încălzit la 180 de grade Celsius și lăsați-o acolo o oră și jumătate.

Odată scurs timpul, scoateți tava, îndepărtați folia și mai coaceți terina o oră. Scoateți-o din formă prin răsturnare și lăsați-o să se răcească.

Spargeți ouăle (la temperatura camerei), puneți-le într-un bol cu zahărul, uleiul praful de copt. Bateți până se topește zahărul. Adăugați făina și amestecați bine cu un tel în formă de pară. Turnați într-o tavă întinsă, pe hârtie de copt și coaceți 25-30 de minute la 180 de grade Celsius (sau până trece testul scobitorii). Rulați apoi blatul în hârtia în care l-ați copt și-l lăsați așa un sfert de oră, înainte să-l umpleți.

Între timp, faceți sosul caramel: puneți într-o tigaie/cratiță untul, zahărul și apa. Țineți pe foc iute până se topește zahărul și se colorează frumos. Adăugați smântâna în fir subțire, amestecând continuu. Aduceți la punctul de fierbere, luați vasul de pe foc, lăsați să se răcorească 10 secunde și repetați operațiunea de 3-4 ori, până când sosul are consistența dorită de voi.

Montarea e simplă: întindeți blatul, umpleți cu terina de măr, rulați și o acoperiți cu sos caramel. Presărați nuci coapte și zdrobite, apoi lăsați-o la rece până vine vremea să o mâncați.

Foto: adihadean.ro


VIDEO/ Cam câte cuvinte nespuse cuprinde o îmbrățișare? În prag de Crăciun, am stat trei ore la Sosiri, în aeroport și-am văzut zeci de chipuri ale fericirii

Citește mai multe despre dulciuri de post și Retete de Crăciun pe Libertatea.

Comentarii