Ghimbir – ce este, proprietăți și beneficii

Ghimbirul își are originea în pădurile tropicale din Asia de Sud și este alimentul folosit de secole pentru diferite preparate culinare, dar și pentru a trata o serie de afecțiuni. Una dintre cele mai cunoscute și folosite plante medicinale, ghimbirul este folosit adesea în România, deoarece face parte din lista celor mai comune condimente, mirodenii și ierburi aromatice. Ceaiul de ghimbir este metoda naturală prin care poți ameliora indigestiile, poți reduce intensitatea migrenelor sau a altor dureri, dar și tratamentul natural pentru a trata gripa sau răceala.

Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.

Cum se consumă ghimbirul

Cea mai folosită parte a ghimbirului este rizomul sau rădăcina, care se găsește în magazine și în sypermarket-uri, însă poate fi găsit și sub formă de capsule sau pudră.

Ghimbirul se folosește cel mai adesea pentru prepararea ceaiurilor, siropurilor sau drept condiment pentru diferite băuturi și preparate. De exemplu, tradiționalul vin fiert scandinav, numit și glogg, are în compoziție și ghimbir, răzuit sau tăiat în felii și adăugat în băutură în timp ce fierbe.

În rețetele de mâncăruri, ghimbirul poate fi folosit pentru a aroma fripturile, supele, chiar și în deserturile cărora vrei să le dai un gust deosebit, dulce și picant.

Ceai de ghimbir – cum îl prepari

Se ia o rădăcină de ghimbir de aproximativ 5 cm, se spală bine și se dă prin răzătoare. Între timp, se pune la fiert un litru de apă, iar când ajunge în punctul de fierbere se pune ghimbirul și se mai lasă la fiert pentru un minut. Totul se mai lasă la infuzat pentru 30 de minute, după care ceaiul se strecoară și este numai bun pentru consum.

Ceaiul de ghimbir poate fi îndulcit cu miere sau poate fi completat cu puțin suc de lămâie ori mentă.

Combinația dintre ghimbir și miere este benefică pentru sănătate, datorită proprietăților celor două.

Ceai de ghimbir - beneficii
Ceai de ghimbir – beneficii

Rădăcină de ghimbir – proprietăți

  • Puternic antioxidant;
  • Antibiotic natural;
  • Antibacterian;
  • Antifungice;
  • Antioxidant;
  • Energizant;
  • Antiinflamator.

Valori nutriționale pentru 100 de grame de rădăcină de ghimbir

  • Carbohidraţi – 18 g;
  • Fibre – 2 g;
  • Proteine – 1.82 g;
  • Dietary Fiber – 2 g;
  • Zaharuri – 1.7 g;
  • Fosfor – 34 mg;
  • Zinc – 0.34 mg;
  • Acid Folic – 11 mcg;
  • Riboflavina – 0.034 mg;
  • Niacina – 0.75 mg;
  • Sodiu – 13 mg;
  • Vitamina B6 – 0.16 mg;
  • Calciu – 16 mg;
  • Fier – 0.6 mg;
  • Vitamina C – 5 mg;
  • Potasiu – 415 mg;
  • Magneziu – 43 mg.
Rădăcină de ghimbir
Rădăcină de ghimbir

Beneficiile consumului de ghimbir

Remediu natural împotriva gripei și răcelii

Consumul de ghimbir, datorită proprietăților sale antibacteriene, poate reduce manifestările gripei și răcelii, iar datorită gingerolului din rădăcină, acesta poate contribui la diminuarea riscului de infecție din organism, după cum arată studiile de specialitate. Este produsul care întărește sistemul imunitar și care susține organismul să lupte împotriva agenților patogeni precum viruși sau bacterii.

Stimulează funcția digestivă

Ghimbirul stimulează enzimele cu rol eficient în absorbția nutrienților și astfel previne apariția disconfortului digestiv manifestat prin balonare sau indigestie. Datorită proprietăților sale antiinflamatorii, ghimbirul este un adjuvant natural pentru relaxarea mușchilor stomacului și ajută la stimularea sistemului digestiv.

Ajută la reducerea inflamațiilor

Rădăcina de ghimbir are proprietăți antiinflamatoare, iar pentru asta este recomandat consumul de ghimbir în cazul în care te confrunți cu dureri articulare, entorse, febră musculară sau luxații. Poate contribui la reducerea intensității durerilor, dar și la îmbunătățirea semnificativă a mobilității.

Reglează tensiunea arterială

Conform studiilor efectuate, consumul regulat de ceai de ghimbir protejează inima împotriva factorilor de risc precum hipertensiune arterială, colesterol mărit, cheaguri de sânge, acțiuni ce pot duce către grave afecțiuni medicale.

Poate reduce stările de greață

Ghimbirul consumat cu moderație poate reduce simptomele de greață, dar și disconfortul digestiv. De asemenea, în combinație cu busuiocul, ghimbirul poate avea efect revigorant asupra organismului.

Studiile au arătat și potențialul rol al ghimbirului în tratarea stărilor de greață post-operatorii sau în urma chimioterapiei.

Calmează durerile asociate cu osteoporoza

Durerile și stările de înțepeneală ori amorțeală la nivelul încheieturilor sunt asociate cu apariția osteoporozei. În urma unor studii efectuate, cercetătorii au demonstrat faptul că administrarea extractului de ghimbir poate scădea simptomele osteoporozei, ba chiar poate contribui și la reducerea dozei de tratament medicamentos.

Poate fi folosit în dietele pentru slăbit

Rolul ghimbirului în stimularea funcției digestive îl face un ingredient recomandat în dietele de slăbire. Acest beneficiu a fost confirmat și în urma mai multor studii derulate pe oameni și animale. Unul dintre acestea a arătat efectul benefic al consumului de ghimbir în cazul persoanelor supraponderale sau care suferă de obezitate.

Previne apariția bolii Alzheimer

Inflamațiile cronice și stresul oxidant sunt cauze principale ce duc la apariția bolii Alzheimer. Pentru că ghimbirul conține substanțe active antioxidante, consumat regulat, acesta poate îmbunătăți memoria și poate crește timpul de reacție al organismului.

Pudră de ghimbir
Pudră de ghimbir

Alte beneficii ale ghimbirului

  • Reglează nivelul zahărului din sânge;
  • Combate chelia;
  • Luptă împotriva infecțiile fungice;
  • Ameliorează durerile menstruale;
  • Oferă protecție împotriva ulcerului stomacal;
  • Poate inhiba dezvoltarea cancerului.

Cum se depozitează corect ghimbirul

Rădăcina de ghimbir poate fi păstrată o perioadă îndelungată de timp, însă pentru a te asigura ca te bucuri de beneficiile sale, este indicat să depozitezi ghimbirul într-o pungă de plastic pe care să o ții în frigider. Astfel, rădăcina de ghimbir poate stă proaspătă până la 4 săptămâni.

Ghimbir – contraindicații

Dacă este consumat în cantități moderate, ghimbirul este un aliment sigur și nu cauzează efecte adverse. Însă, pot exista cazuri în care ghimbirul să creeze disconfort stomacal sau arsuri la nivelul stomacului, mai ales în cazul persoanelor care suferă de gastrită.

Dacă este aplicat pe piele, sub formă de ulei, ghimbirul poate cauza iritații. Este indicat să faci înainte un test pe o porțiune mică de piele, pentru a te asigura că nu ești alergic la ghimbir.

De asemenea, un studiu care a urmărit rolul ghimbirului în tratarea stărilor de greață în cazul femeilor gravide a arătat că nu este recomandat să fie consumat de femeile care se apropie de travaliu sau care au suferit pierderi de sarcină.

Rețete cu ghimbir

Supă de vită cu ghimbir

Ingrediente

  • 400 g carne de vită
  • o țelină mijlocie + frunze
  • o linguriță curcuma
  • o linguriță piper
  • o linguriță scorțișoară
  • 1/4 linguriță ghimbir ras
  • 2 linguri unt
  • sucul de la 1/2 lămâie
  • o legatură pătrunjel
  • câteva fire coriandru
  • 4 roșii mari
  • o ceașcă linte înmuiată de cu o seară înainte
  • 2 ouă
  • o ceașcă năut înmuiat cu o seară înainte
  • 2 cepe

Mod de preparare

Carnea tăiată cubulețe, ghimbirul, curcuma, scorțișoara, piperul, untul, țelina și ceapa mărunțite fin se înăbușă timp de 5 minute, apoi se adaugă roșiile curățate și tăiate cubulețe.

Se pun lintea și năutul și se toarnă doi litri de apă. Se acoperă oala și se lasă aproximativ 2 ore la foc, adăugând apă din când în când.

Când carnea s-a pătruns bine, se adaugă frunzele de țelină, coriandrul și pătrunjelul tocate, și se mai lasă pe foc să dea un clocot.

Supă se sărează, apoi se stinge focul și lasă să se liniștească un pic, se adaugă ouăle bătute cu zeamă de lămâie, amestecând continuu, până când se îngroașă supă.

Sursa: Rețete practice

Vin fiert cu scorțișoară și ghimbir

Ingrediente

  • 1 litru vin roşu
  • 4-5 cuişoare
  • 3-4 linguri zahăr
  • 1-2 lingurite coajă de portocală
  • 2-3 bucăţi dintr-un baton de scorţişoară
  • 1 vârf de linguriţă de nucşoară
  • câteva seminţe de coriandru
  • o steluţă de anason
  • câteva fire de ghimbir mărunţit

Mod de preparare

Se toarnă vinul într-o cratiţă şi se adaugă zahărul. Se amestecă până ce se dizolvă zahărul, apoi se adaugă coaja de portocală şi toate celelalte mirodenii.

Se pune la foc mic şi se amestecă din când în când, având grijă să nu dea în clocot.

Se ia de pe foc, se acoperă şi se lasă 10-15 minute să se răcească. Se strecoară şi se toarnă imediat în căni termorezistente sau din ceramică. Se bea cald.

Sursa: Retete.unica.ro

Chec glazurat cu aromă de ghimbir

Ingrediente

Pentru blat

  • 250 g margarină
  • 200 g zahăr brun
  • 300 g făină
  • 30 g cacao
  • 1 praf de copt
  • 4 ouă
  • 50 g nuci tăiate
  • 50 g migdale tăiate
  • 80 g bucăţele de ghimbir
  • 30 ml suc de ghimbir
  • 1 lingurita rom

Pentru glazură

  • 200 g zahăr pudră
  • 20 ml zeamă de lămâie

Pentru ornat

  • bucăţele de migdale
  • stafide
  • nuci

Mod de preparare

Se bat ouăle cu zahărul, până se obţine o compoziţie omogenă. se adaugă margarina , caca­ua, romul, sucul de ghimbir, praful de copt, făina, nucile, migdalele şi ghim­birul. Compoziţia se pune în două tăvi de chec şi se coc la foc potrivit.

Pentru glazură se pun într-o cratiţă zahărul pudră şi zeama de lămâie şi se amestecă pe foc, până de obţine o compoziţie lichidă, care se va turna deasupra checului.

Sursa: Retete.unica.ro

Citeşte şi:

Ceai de lămâie – beneficii și rețetă. Tratament natural pentru dureri în gât

Ceai de măceșe – cum se prepară și ce beneficii are cel mai bun ceai pentru imunitate

Ceai de ceapă – remediu natural împotriva gripei și răcelii. Cum se prepară ceaiul

O femeie a auzit niște bătăi, sub pământ, la câteva zile după ce s-a prăbușit un bloc în 1977. A venit și Ceaușescu. Ce s-a întâmplat când a ajuns dictatorul
PARTENERI - GSP.RO
O femeie a auzit niște bătăi, sub pământ, la câteva zile după ce s-a prăbușit un bloc în 1977. A venit și Ceaușescu. Ce s-a întâmplat când a ajuns dictatorul
Ce a făcut Ioana Băsescu imediat după ce a aflat că a fost condamnată. E șocant: 'Plânge de atunci'
Playtech.ro
Ce a făcut Ioana Băsescu imediat după ce a aflat că a fost condamnată. E șocant: 'Plânge de atunci'
Electricienii ucişi în apartamentul din Oneşti: Silviu - orfan de mamă, iar soţia lui Dan e asistentă în spitalul unde e internat ucigaşul
Observatornews.ro
Electricienii ucişi în apartamentul din Oneşti: Silviu - orfan de mamă, iar soţia lui Dan e asistentă în spitalul unde e internat ucigaşul
Horoscop 3 martie 2021. Fecioarele ar trebui să abordeze orice problemă cu mai multă seninătate
HOROSCOP
Horoscop 3 martie 2021. Fecioarele ar trebui să abordeze orice problemă cu mai multă seninătate
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a fost împușcat agresorul din Onești de forțele speciale
Știrileprotv.ro
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a fost împușcat agresorul din Onești de forțele speciale
S-a îmbătat şi a luat-o la bătaie. Imagini incredibile cu o vedetă goală, la o petrecere
Telekomsport
S-a îmbătat şi a luat-o la bătaie. Imagini incredibile cu o vedetă goală, la o petrecere
Știi câți bani câștigi de fapt? Cum să calculezi diferența dintre venitul „în mână” și venitul „în buzunar” (Publicitate)
PUBLICITATE
Știi câți bani câștigi de fapt? Cum să calculezi diferența dintre venitul „în mână” și venitul „în buzunar” (Publicitate)