Anasonul, Pimpinell anisum, este originar din Orientul Apropiat și era cultivat în Egiptul Antic. Tulpina plantei este ramificată, frunzele de la bază sunt ovale cu margini zimțate, florile au culoarea alb-gălbuie, sunt așezate pe tulpinile verticale și dau naștere fructelor cenușii aromate cu gust ușor dulce.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Cuprins:
Anason – compoziție
Fructele de anason conțin ulei volatil, dar și alte substanțe grase, glucidice, proteice, mucilagii, cumarine, dianetol, tocoferol, acizi polifenolcarboxilici.
Semințele de anason conțin uleiuri esențiale, fibre, proteine, acizi grași și sunt o sursă bogată de minerale precum calciu, fier, magneziu, zinc, potasiu, cupru și mangan, minerale esențiale pentru un sistem osos sănătos, dar și pentru sistemul cardiovascular și pentru sănătatea sângelui.
Anason stelat
Anasonul este unul dintre cele mai consumate plante medicinale, se găsește și în formă stelară, asimetrică. El are o culoare roșiatică, iar în interiorul formei se găsesc semințe cafenii ce pot fi adăugate într-o mulțime de rețete culinare pe bază de condiment aromat.
Proprietăți anason
- Carminative;
- Eupeptice;
- Antiseptice;
- Sedative;
- Antiinflamatoare;
- Antispastice;
- Stomahice;
- Diuretice;
- Relaxante;
- Efect expectorant;
- Stimulează secrețiile glandelor salivare, gastrice și intestinale.
Cum se consumă anasonul
Infuzie
În 200 ml de apă clocotită se adaugă o linguriță de fructe zdrobite de anason și se lasă la infuzat pentru 10-20 de minute. Se strecoară infuzia și se consumă pe durata zilei, înainte cu jumătate de oră de masa, pentru a stimula pofta de mâncare.
Pulbere de anason
Pulberea se pregătește prin măcinarea fină a semințelor de anason, care au fost foarte bine uscate în prealabil. Pulberea poate fi consumată în cantități moderate, în stare pură, înghițită cu apă.
Ulei de anason
Uleiul din anason este folosit pentru uz extern și se obține prin amestecarea unei părți de semințe de anason zdrobite, cu trei părți de ulei de măsline extra-virgin. Preparatul se lasă la macerat pentru două săptămâni la temperatura camerei, după care se fierbe pentru 30 de minute la bain-marie. Uleiul se lasă să se răcească și se poate folosi la nevoie prin aplicarea compreselor locale.
Anason în mâncare
Anasonul este un condiment foarte aromat și dulce de la care poate fi consumat bulbul crud, ca aperitiv, dar și fiert și adăugat în salate, lângă alte legume. Întreaga plantă, atât rădăcina, cât și tulpina și frunzele, pot fi folosite la fel ca și țelina cu frunze. Semințele pot fi adăugate pentru aromatizarea băuturilor, dar și pentru a da o aromă suplimentară prăjiturilor, produselor de patiserie, chiar și murăturilor și compoturilor.
Cum se păstrează anasonul
Anasonul se păstrează cel mai bine sub formă de semințe întregi, depozitate în pungi de hârtie și păstrate în locuri ferite de umezeală. Dacă sunt râșnite, semințele își pierd mai repede din aromă, tocmai din acest motiv este recomandat să fie pisate doar la nevoie. Anasonul pisat se poate păstra în recipiente din sticlă închise ermetic.
Condimentul poate fi combinat cu alte plante aromatice, ba chiar gustul dulce poate înlocui aroma vaniliei sau a scorțișoarei.
Anason – beneficii
Îmbunătățește digestia
Datorită efectului său terapeutic, anasonul este un adjuvant pentru sistemul digestiv. El poate calma durerile abdominale, poate reduce stările de greață, flatulență și gastrită. Conform unor studii efectuate pe animale, semințele de anason consumate în cantități moderate pot reduce acidul stomacal și pot preveni apariția ulcerului.
Reglează menstruația
Semințele de anason pot ameliora durerile specifice menstruației, dar pot și regla ciclul menstrual în rândul femeilor cu ciclu neregulat. Potrivit studiilor, semințele de anason au efect antispasmodic, iar asta le transformă în alimentul minune al zilelor cu dureri.
Ceaiul de anason combate toxiinfecția alimentară
Consumat cu regularitate, în cantități moderate, ceaiul de anason poate combate eficient simptomele severe ale toxiinfecției alimentare. Condimentul are acțiune antiinfecțioasă și antispasmodică, care își face efectul la scurt timp după consumarea ceaiului.
Atenuează simptomele astmului bronșic
Infuzia de anason ajută la fluidizarea secrețiilor și elimină presiunea pe care o suportă arborele bronșic. Are efecte relaxante și calmante asupra musculaturii netede, ajută la ameliorarea crizelor puternice de astm și duce la blocarea apariției lor.
Tratează candidoza și tusea convulsivă
Anasonul are proprietăți antitusive și antispastice și ajută la tratarea tusei convulsive supărătoare. De asemenea, băile periodice cu anason favorizează stoparea și înmulțirea ciupercilor, ameliorează simptomele bolii și ajută la echilibrarea florei vaginale normale.
Alte beneficii ale anasonului
- Menține sănătatea pielii;
- Întărește sistemul imunitar;
- Întârzie procesul cataractei;
- Tratează psoriazisul;
- Reduce frecvența convulsiilor;
- Ajută la pierderea în greutate;
- Tratează anorexia;
- Vindecă tusea și gripa sezonieră;
- Stimulează apetitul;
- Menține echilibrul hormonal.
Contraindicații
Condimentul nu este recomandat persoanelor care suferă de ulcer gastric, enterocolite acute sau cronice, deoarece, doze mari de anason pot duce la apariția unor manifestări toxice.
Sursă foto: Shutterstock.com
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!