Chiar dacă americanii au și ei în curtea casei câte un grătar acoperit, pe care îl numesc pompos „barbecue”, suedezii frig, pe lângă porc, somon, scoici sau șuncă marinată în vin, numa românul știe că grătarul a fost, de fapt, făcut pentru mici, cârnați și alte preparate din carne pe care nu le putea născoci decât el.
Și de când vin străinii să ne spună nouă cum să facem grătarul? Hai să le arătăm noi lor cum se face un grătar pe inima românului. La noi, grătarul nu diferă în funcție de vreme, de bănet sau de prilejul cu care se face. Suntem inventivi, dar și mandri de tradițiile noastre.
Și, pentru că nicăieri nu-i ca acasă, Bucegi prezintă cinci trucuri pentru un grătar tradițional românesc:
- Se zice că cel mai bine e să iei decizii la rece, dar când te hotărăști asupra grătarului, carnea ar trebui să fie la temperatura camerei. Lasă berea să fie rece. Și cum știi că o să obții friptura perfectă? Secretul stă în grosime. Care este grosimea ideală? De aproximativ un centimetru. În acest fel, carnea se pătrunde rapid și uniform, iar rezultatul va fi o friptură fragedă și suculentă.
- Și nu e visul românului să fie invidiat de toată lumea? Păi până și cei mai mari bucătari ne invidiază pentru gustul unic al fripturii. Le zicem și lor că secretul stă în ungerea grătarului încins cu slănină și puțin usturoi?
- Frigem, frigem, dar pe ce frigem? Pe cărbuni sau pe lemne? În funcție de tipul de combustibil ales, fumul îi va da fripturii un gust și un miros diferite.
- Graba strică treaba, iar românul știe că trebuie să fie răbdător când vine vorba de un grătar perfect. Lasă preparatele să se rumenească frumos pe toate părțile și pregătește-le după importanță. Începe de la mare la mic, cu carnea, apoi cu micii și cârnații. Legumele la urmă.
- La capitolul mâncat, nu stăm prea bine cu răbdarea și mai, mai că am apuca micul ăla suculent chiar de pe grătar. O fi ea mai bună mâncarea după vreo zece minute de când am luat-o de pe foc, dar parcă nu-i gustul gust până nu înfuleci o bucată proaspăt luată de pe jar.
Pentru că sentimentul de acasă e dat de berea Bucegi, întotdeauna pe inima românului, dar și de un grătar suculent cum numai noi știm să încingem, înscrie-te în cursa pentru câștigarea unui grătar personalizat. Cu de toate, pentru petreceri de pomină !
Cum poți câștiga un grătar cu Gaben ? Vezi aici: https://tinyurl.com/y963qcta