Cu cartofi (România)

Ingrediente (pentru două pâini): 680 g cartofi galbeni, 650-660 g făină specială pentru pâine, 120 ml apă (în care au fiert cartofii), 4 linguriţe de sare, 25 g drojdie proaspătă, o linguriţă de zahăr, 3 linguri de ulei.

Preparare: se spală cartofii foarte bine şi se pun la fiert în apă, cu două linguriţe de sare. După ce au fiert, se scot şi se lasă să se răcească complet, apoi se curăţă şi se zdrobesc. Se frecă drojdia cu zahărul şi se amestecă bine cu 120 ml din apa în care au fiert cartofii (să fie călduţă, nu fierbinte). Se pune într-un vas făina, iar în centrul ei se toarnă cartofii.

Se amestecă până se obţine un aluat sfărâmicios. Se adaugă drojdia dizolvată şi uleiul. Se frământă aluatul până devine compact şi elastic. Înainte de a termina de frământat, se adaugă şi restul de sare. Se lasă la dospit o oră, apoi se răstoarnă pe masa tapetată cu făină şi se împarte în două bile egale. Se aşază pâinile pe un şervet pudrat cu făină, se crestează, se pudrează şi ele cu făină şi se acoperă cu alt şervet. Se lasă să crească 35-40 minute.

Se preîncălzeşte cuptorul la 190°C şi se pune o crăticioară cu apă în el (în partea de jos). Se bagă tava în care se vor coace pâinile şi se lasă la încins, apoi se scoate, se pun pe ea pâinile şi se bagă repede la loc. Se lasă la copt cam 45-50 de minute. După primele 10 minute, se scoate crăticioara cu apă, iar în ultimele 10 se ţine uşa uşor întredeschisă. Se lasă la răcit pe un grătar.

Cum a fost scos din țară „un Zamolxe de patrimoniu” pentru o mită de 300 de euro. Frăția româno-maghiară a șpăgilor din Vama Nădlac
Recomandări
Cum a fost scos din țară „un Zamolxe de patrimoniu” pentru o mită de 300 de euro. Frăția româno-maghiară a șpăgilor din Vama Nădlac

Ciabatta (Italia)

Ciabatta

Ingrediente (pentru două pâini): 300 ml apă călduţă, 15 g drojdie proaspătă, 500 g făină, două linguriţe de sare, 4 linguri de ulei de măsline; opţional: măsline mărunţite, ardei iute tocat, ciuperci tocate, ierburi aromatice, roşii uscate şi tocate, brânză mărunţită.

Preparare: se dizolvă drojdia în apă călduţă, apoi se amestecă, într- un castron încăpător, cu 250 g făină. Se frământă timp de câteva minute, se acoperă cu folie alimentară şi se lasă la crescut într-un loc călduţ, fără curent, cel puţin două ore. Se încorporează sarea şi uleiul de măsline, apoi restul de făină şi se frământă până la omogenizare. Acum se pot adăuga ierburile aromatice sau alte ingrediente dorite.

Se acoperă şi se lasă la crescut o oră. Se încinge cuptorul, iar aluatul se răstoarnă pe blatul de lucru tapetat cu făină şi se împarte în două. Se dă formă pâinilor, cu grijă, nefrământând prea mult, ca să nu iasă aerul din cocă. Se aşază pâinile în tavă, pe hârtie de copt, şi se mai lasă la crescut 45 de minute, apoi se pun pe raftul de sus al cuptorului şi se coc în jur de 30-40 de minute, până devin aurii.

Naan (India)

Naan

Ingrediente: 500 g făină, un ou, 100 ml lapte, o jumătate de cubuleţ de drojdie proaspătă, o linguriţă de zahăr, 200 ml apă călduţă, unt pentru uns.

General român, despre cel mai probabil răspuns al Israelului la atacul Iranului: „Nu vorbim de un război simetric, vorbim de o situație tensionată”
Recomandări
General român, despre cel mai probabil răspuns al Israelului la atacul Iranului: „Nu vorbim de un război simetric, vorbim de o situație tensionată”

Preparare: se freacă drojdia zahărul şi se adaugă 5 linguri de apă călduţă. În alt bol se bate oul, se încorporează laptele, se adaugă făina şi restul de apă, apoi se pune drojdia. Se frământă 5 minute aluatul – dacă e prea umed, se mai adaugă puţină făină, iar dacă e prea uscat, apă. Se lasă să crească 20 de minute într-un loc cald.

Se presară făină pe masa de lucru şi se mai frământă aluatul un pic. Se formează 5 bile, care se mai lasă puţin să crească. După aceea, se întinde fiecare sub forma unui oval subţirel şi se bagă în cuptorul încins pentru 5-6 minute. Se vor umfla. Când sunt gata, se ung cu unt topit.

Baghetă (Franţa)

Bagheta

Ingrediente: 560 g făină albă, 370 ml apă călduţă, un pliculeţ de drojdie uscată, o linguriţă de zahăr, o linguriţă şi jumătate de sare, ulei pentru uns.

Preparare: se frământă jumătate din cantitatea ingredientelor de mai sus. Se pune aluatul obţinut într-un bol uns cu puţin ulei, se acoperă cu folie de plastic şi se dă la frigider peste noapte. A doua zi, se scoate aluatul şi se lasă o oră, ca să ajungă la temperatura camerei. În acest timp, cât el va mai creşte puţin, se frământă restul ingredientelor până se leagă.

Se adaugă aluatul nou peste cel vechi şi se frământă până devine elastic şi nelipicios. Se pune într-un bol uns cu ulei, se acoperă cu folie de plastic şi se lasă la crescut o oră. Se presară făină pe masa de lucru şi se răstoarnă aluatul. Se întinde cu mâinile, apoi se pliază ca o pătură. Se aşază din nou în bol, cu partea împăturită în jos, se acoperă şi se lăsă la crescut încă o oră, apoi se răstoarnă din nou pe pat de făină.

Israelul a decis să riposteze „în forță” împotriva Iranului, dar fără declanșarea unui război regional, anunță presa israeliană. Netanyahu a cerut o listă cu potențiale ținte
Recomandări
Israelul a decis să riposteze „în forță” împotriva Iranului, dar fără declanșarea unui război regional, anunță presa israeliană. Netanyahu a cerut o listă cu potențiale ținte

Se taie în 5 bucăţi egale, li se dă formă de baghetă şi se lăsă la crescut 30 minute, acoperite cu o folie de plastic. Se aşază în tavă, pe hârtie de copt, şi se lăsă la crescut 30 minute, acoperite. Se încinge cuptorul la 240 de grade şi se pune o crăticioară cu apă în interior, pe nivelul cel mai de jos. Se crestează baghetele cu un cuţit. Se ţin în cuptor cam 20-25 de minute.

Pita (Turcia)

pita

Ingrediente: 480 g făină, o linguriţă de sare, 3 linguriţe de drojdie uscată, o jumătate de linguriţă de zahăr, 4 linguri de ulei de măsline, 370 ml apă; un ou pentru uns, susan.

Preparare: se face o maia din 60 g făină, 120 ml apă călduţă, drojdie şi zahăr. Se amestecă, se acoperă şi se lasă 30 de minute într-un loc cald. Apoi, se pun peste maia restul de făină, uleiul, apa călduţă, sarea şi se frământă bine. Se acoperă cu un şervet şi se lasă la dospit 45-60 de minute.

Se răstoarnă apoi pe masa tapetată cu făină, i se dă o formă rotundă şi se aşază în tavă. Se bate oul, se înmoaie mâinile în el şi cu degetele astfel unse se modelează pâinea. Cu un cuţit se crestează suprafaţa, apoi se presară susan. Se coace în cuptorul preîncălzit la 240°C, 8-10 minute.

Lipie (Liban)

Lipie

Ingrediente: 350 g făină, 50 ml ulei, un vârf de cuţit de sare, o linguriţă mică de zahăr, 10 g drojdie proaspătă, 180 ml apă călduţă.

Preparare: făina, sarea şi zahărul se amestecă într-un vas. Se adăugă drojdia dizolvată în apă călduţă (nu se pune toată apa de la început) şi se frământă un aluat mai tare. Se adaugă uleiul, apă, câtă e nevoie, şi se frământă din nou. Se lasă 5 minute să se odihnească.

Se împarte în 5 bucăţi egale. Se întinde fiecare pe masa acoperită cu făină, subţire ca o foaie de fidea, apoi se prăjeşte fără ulei într-o tigaie neaderentă. În locurile unde se umflă trebuie înţepată cu furculiţa. După ce se ia din tigaie, se acoperă cu un prosop curat.

Lagana (Grecia)

Lagana

Ingrediente: 500 g făină, 250 ml apă, un cub de drojdie proaspătă, 30 ml ulei de măsline, sare, o linguriţă de miere sau de zahăr, seminţe de susan, un gălbenuş pentru uns.

Preparare: se face o maia din 100 g făină, 125 ml apă, drojdie şi miere şi se lasă peste noapte la rece. A doua zi, se frământă maiaua cu restul ingredientelor. Rezultă un aluat fin şi elastic, care se lasă la dospit, după care se pune într-o tavă mare, i se dă o formă rotundă şi se apasă cu degetul din loc în loc, ca la focaccia.

Se unge cu gălbenuş, se presară seminţele de susan şi se mai lasă 20 de minute la dospit. Se coace la foc potrivit. Se feliază abia după ce se răceşte. E pufoasă şi se păstrează proaspătă până la 3 zile.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Acestea sunt obiectele care îți aduc noroc. Lidia Fecioru spune că trebuie să le ai mereu în casă: “Îți asigură un loc în societate”
FANATIK.RO
Acestea sunt obiectele care îți aduc noroc. Lidia Fecioru spune că trebuie să le ai mereu în casă: “Îți asigură un loc în societate”
Ți-o mai amintești pe Marina Florea? Cele mai recente imagini cu frumoasa artistă a anilor 1980 au stârnit un val de reacții
Viva.ro
Ți-o mai amintești pe Marina Florea? Cele mai recente imagini cu frumoasa artistă a anilor 1980 au stârnit un val de reacții
Poză rară cu Ileana Lazariuc în costum de baie. Și-a sărbătorit ziua la plajă, cu băieții ei. Cum arată azi nepoții lui Țiriac
Libertateapentrufemei.ro
Poză rară cu Ileana Lazariuc în costum de baie. Și-a sărbătorit ziua la plajă, cu băieții ei. Cum arată azi nepoții lui Țiriac
Cât a încasat Ion Țiriac pentru o reclamă de 30 de secunde » „A fost una dintre cele mai mari greşeli, m-am aranjat pe viaţă”
GSP.RO
Cât a încasat Ion Țiriac pentru o reclamă de 30 de secunde » „A fost una dintre cele mai mari greşeli, m-am aranjat pe viaţă”
Orașul viitorului, un eșec de proporții. Proiectul de miliarde de dolari din deșert, fără drumuri și mașini, nu se mai construiește
FANATIK.RO
Orașul viitorului, un eșec de proporții. Proiectul de miliarde de dolari din deșert, fără drumuri și mașini, nu se mai construiește
„Un incendiu subacvatic” masiv se întâmplă în oceane. Experții avertizează întreaga omenire
Știrileprotv.ro
„Un incendiu subacvatic” masiv se întâmplă în oceane. Experții avertizează întreaga omenire
Gina Pistol, o mămică sexy. Cum arată soția lui Smiley în costum de baie, la 43 de ani / FOTO
Unica.ro
Gina Pistol, o mămică sexy. Cum arată soția lui Smiley în costum de baie, la 43 de ani / FOTO
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Iarna se întoarce la munte, cu ninsori şi viscol
Observatornews.ro
ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Iarna se întoarce la munte, cu ninsori şi viscol
Horoscop 16 aprilie 2024. Capricornii caută să obțină controlul asupra unor resurse care nu le aparțin în totalitate și s-ar putea să reușească
HOROSCOP
Horoscop 16 aprilie 2024. Capricornii caută să obțină controlul asupra unor resurse care nu le aparțin în totalitate și s-ar putea să reușească
RECOMANDĂRI