Cuprins:
În noaptea de Revelion se respectă o serie de obiceiuri și tradiții. De la accesoriul roșu purtat pentru a avea noroc anul ce urmează, până la consumul anumitor alimente pe parcursul nopții pentru a te bucura în anul ce urmează de reușite. Iată care sunt explicațiile. De ce se mănâncă rodie în noaptea de Revelion în unele țări, dar și ce alte obiceiuri s-au păstrat pentru noaptea dintre ani.
De ce se mănâncă rodie în noaptea de Revelion în unele țări
În Turcia, de pe masa organizată pentru sărbătoare nu lipsește rodia. Preparată într-o varietate de rețete culinare, dar și în stare pură, rodia este unul dintre cele mai consumate fructe în noaptea de Revelion.
Forma rodiei este asociată cu inima, iar de aici, se spune că cei care o consumă în noaptea dintre ani vor avea o viață lungă, ferită de boli și necazuri.
De asemenea, fiecare rodie are multe semințe, iar asta duce cu gândul la bogăție, belșug și prosperitate. Se spune că dacă vei consuma rodie în noaptea de Revelion, atunci anul care vine va fi un an bun din punct de vedere financiar. În anul ce urmează vei avea parte de reușite și vei culege roadele mult așteptate.
În alte țări, în noaptea de Revelion, rodia se consumă în salate, mâncăruri, sosuri, prăjituri, cocktail-uri sau chiar suc de rodie.
Descoperă și: Cum se curăță rodia fără să te murdărești
Alimente care se consumă în noaptea de Revelion în alte țări
12 boabe de struguri în noaptea de Revelion
Din Spania a început tradiția celor 12 boabe de struguri consumate în noaptea de Revelion. Această tradiție poartă denumirea de “las dolce uvas de la suerte” și, se spune că, înainte ca ceasul să ajungă la miezul nopții, pe data de 31 decembrie, spaniolii, dar și cei care locuiesc în țările vorbitoare de limba spaniolă, trebuie să consume 12 boabe de struguri. Această tradiție urmată în noaptea dintre ani le va aduce prosperitate și noroc anul ce urmează.
Tot în Spania se consumă de Revelion și Roscas de Reyes, o prăjitură realizată în formă de coroană și decorată cu fructe confiate. În interiorul prăjiturii sunt ascunse una sau mai multe figurine ale pruncului Iisus. Se spune că cel care va găsi figurina va avea un an plin de noroc.
Tamale – preparat tradițional pentru noaptea de Revelion
În Mexic, de pe masa de Revelion nu lipsește preparatul tradițional Tamale. Este o mâncare făcută din aluat de făină de porumb, umplut cu carne sau brânză. Este o mâncare specifică zonei, însă are o importanță majoră în noaptea dintre ani, deoarece se spune că cine va mânca, va avea un an plin de noroc.
Tamale este preparatul culinar servit și în prima zi din noul an, alături de Menudo, o supă din Mexic recomandată în caz de mahmureală.
Oliebollen – aluat fraged consumat de Revelion
Oliebollen este un preparat culinar specific olandez, care nu lipsește de pe masa de Revelion. Acesta reprezintă un aluat în formă de bile de dimensiuni mici, asemenea gogoșilor de la noi, care sunt umplute cu stafide sau coacăze, dar aluatul poate fi umplut și cu ciocolată sau alte fructe, iar apoi prăjite. Se consumă de revelion alături de un pahar de șampanie.
Kransekage – desert care nu lipsește de pe masa de Revelion
Kransekage este un desert ce se consumă în cantități mari în noaptea de Revelion în Norvegia și Danemarca. Reprezintă un desert ce este format din mai multe prăjituri din marțipan ce se așază în forma unui turn, unul peste altul, iar în mijloc este așezată o stică de vin sau o sticlă de Aquavit, o băutură distilată din cartofi specifică zonei.
În Bulgaria se consumă Banista de Revelion
Banista este o rețetă de desert, o prăjitură în formă rotundă, cu diferite umpluturi și aluat, care se consumă în cantități mari de Revelion. Se spune că forma ei rotundă simbolizează faptul că anul a ajuns la final, iar un altul este pe cale să înceapă.
În China se consumă tăieței lungi de Revelion
Chiar dacă tăiețeii se consumă des în China, aceștia nu lipsesc nici de pe masa de Revelion. În Japonia sau alte țări din Asia, oamenii obișnuiesc să consume tăieței lungi în noaptea dintre ani, deoarece aceștia sunt considerați că aduc longevitate.
Tot în China, în noaptea de Revelion, se consumă în cantități mari și peștele. Acesta se spune că este simbolul abundenței și norocului. Este important ca peștele să fie consumat întreg, de la un capăt la altul, pentru ca anul care vine să fie unul bun de la început până la final.
În multe țări din Europa se consumă legume verzi de Revelion
În mai multe orașe din Europa se consumă legume verzi în noaptea de Revelion, deoarece se spune că așa vei avea noroc tot anul ce urmează. Vorbim aici despre salate verzi, frunze de spanac, broccoli, mazăre, orice legume verzi ce pot fi consumate crude sau gătite.
De asemenea, lintea este un aliment ce nu lipsește de pe masa de Revelion pentru italieni. Se spune că lintea se aseamănă cu monezile, iar odată consumată va aduce bunăstare și noroc la bani.
Carnea de porc nu lipsește de pe masa de Revelion
Fie că vorbim de Cuba, Spania, Portugalia, Austria, și chiar România, de pe masa de revelion nu lipsește carnea de porc. Se spune că este indicat să consumi un preparat pe bază de carne de porc, deoarece vei avea noroc în tot ceea ce îți propui anul care vine. Carnea de porc semnifică progres, deoarece animalele nu merg niciodată cu spatele, iar asta poate semnifica faptul că vei reuși să înaintezi în planurile pe care le ai.
Superstiții culinare de Revelion în lume
În Grecia, de Anul Nou se mănâncă o prăjitură în care este pusă o monedă din argint sau din aur. Cel ce găseşte moneda va avea noroc în anul respectiv.
Un obicei spaniol pe care miresele îl urmează este acela ca, în noaptea de Anul Nou, să își strecoare verigheta în cupa de şampanie și să ciocnească.
În Portugalia se consumă smochine de Revelion. Se consumă 12 smochine, care simbolizează 12 dorințe pe care oamenii și le pun pentru anul care urmează.
În Belgia, pe 1 ianuarie, există obiceiul de a mânca choucroute, un preparat culinar asemănător cu varză murată cu cârnaţi. Se ia masa în familie, fiecare membru al familiei având sub farfurie, în mână sau în buzunar o monedă, pentru a avea bani tot anul.
Ruşii obişnuiesc să bea şampanie la miezul nopţii.
În Israel, masa cuprinde obligatoriu fructe şi produse din făină, pentru a aminti de vremea recoltei.
Se mănâncă pește, fiindcă se spune că, aşa cum peştele înoată prin apă, așa vei înota şi tu prin toate necazurile din anul următor, fără să te afecteze. Unii zic că peștele trebuie să fie primul aliment pe care îl consumi în Noul An.
Se consumă carne de gâscă. Se spune că dacă vei mânca acest tip de carne, te va ajuta să plutești peste probleme şi să înaintezi spre ţelul tău, aşa cum face gâsca.
Se consumă fructe rotunde, mere, portocale, toate acestea au forma asemănătoare cu cea a unei monede, iar asta se spune că va atrage bogăție.
În România, de pe masa de Revelion, nu lipsesc preparate culinare precum salată boeuf, sarmale, pește la cuptor sau rețete de prăjituri.
Citește și: Rețete de supă cu tăieței
Sursă foto: 123rf.com
Sursă info: edition.cnn.com
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Costica2023 • 15.12.2023, 14:51
Exotică, zemoasă, dulce-acrișoară, coajă lucioasă, fruct suculent, culoare vibrantă, gust răcoritor, bogată în nutrienți