MENIU CAUTĂ

Metarrestin, medicamentul care ar putea opri răspândirea cancerului pancreatic

Distribuie

O echipă de oameni de ştiinţă din Statele Unite susține că a descoperit, în urma cercetărilor pe animale de laborator, medicamentul care ar putea opri răspândirea cancerului pancreatic şi a altor tipuri de tumori, potrivit unui studiu publicat miercuri, 16 mai, în jurnalul Science Translational Medicine.

Astfel, cercetătorii de la Northwestern University au descoperit că şoarecii trataţi cu un compus numit metarrestin au dezvoltat mai puţine tumori şi au trăit mai mult în comparaţie cu exemplarele care nu au beneficiat de acest tratament.

Metarrestin are potenţialul de a descompune un component prezent în celulele canceroase, numit compartimentul perinuclear (PNC), se arată în acest studiu.

‘În prezent ”nu există niciun medicament aprobat în mod specific pentru tratarea metastazei. Rezultatele noastre demonstrează că metarrestin este un agent foarte promiţător, pe care ar trebui să continuăm să-l cercetăm contra metastazei”, a precizat Juan Marugan, coautor al lucrării, citat de Agerpres.

Huang Sui, o altă coautoare a lucrării, alături de colegii săi de la Facultatea de Medicină a universităţii amintite, a demonstrat anterior că pe măsură ce creşte numărul celulelor canceroase cu PNC existente într-o tumoare, cu atât este mai mare probabilitatea ca acestea să se răspândească. Astfel, specialiştii au sugerat că reducerea PNC ar putea avea drept consecinţă o scădere a progresiei cancerului.

Echipa lui Huang a analizat peste 140.000 de compuşi în demersul de evaluare a potenţialei eficacităţi în eliminarea PNC din celule în cazurile de cancer în stadiu avansat. Astfel a fost identificat acest compus cu rezultate pozitive în descompunerea PNC din celulele canceroase prezente în tumorile de prostată.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că acest compus a împiedicat răspândirea cancerului pancreatic la şoareci prin perturbarea mecanismului de producere a proteinelor în celulele canceroase.

Cercetătorii intenţionează să depună în toamnă o cerere la Agenţia pentru Alimente şi Medicamente a Statelor Unite pentru obţinerea aprobării necesare în vederea testării acestui compus pe pacienţi umani.

Recent, s-a facut un pas important pentru obținerea un test de sânge care detectează opt tipuri de cancer.

De altfel, Rata supravieţuirii la bolnavii de cancer e în creștere, la nivel mondial

Mai mult, cancerul pancreatic poate fi descoperit cu un simplu selfie. Află cum funcționează aplicația!

Dar, totuși, ce este cancerul pancreatic, boala de care a murit Ionela Prodan?!


Citește și… VIDEO EXCLUSIV/ Ioana Păun, regizoarea care urcă realitatea pe scenă. Piesa OMG vorbește despre dreptul femeii musulmane de a purta burka


 

Citește mai multe despre jurnal, medicament, Studiu și Tratament pe Libertatea.

Comentarii