Tradiții de Revelion

Credincioșii mănâncă 12 struguri la miezul nopții, câte unul pentru fiecare lună a anului. Potrivit unei povești, ritualul a început în Spania în jurul anului 1900, când un cultivator de struguri a avut o recoltă abundentă.

Mâncatul de pește a devenit o altă tradiție de 31 decembrie în întreaga lume. De ce? Poate pentru că, în vremuri de restriște, oamenii păstrau tot ce puteau – inclusiv pește – pentru a mânca la o ocazie specială. Heringul este un pește preferat în țările din Europa de Est. În Germania, cei care caută să obțină toate avantajele norocoase în noul an fac mai mult decât să mănânce un crap întreg: Păstrează solzi de pește în portofele pentru un plus de noroc

Există și tradiția de a mânca rodie în noaptea de Revelion. Rodiile au o putere simbolică, deoarece provin dintr-un ținut de unde provin atât de multe religii. În plus, semințele sunt asociate cu viața și fertilitatea.

Meniu de Revelion

Aperitive 

Biluțe de brânză 

  • 8 felii de bacon
  • 2 pachete de cremă de brânză
  • 100 g cheddar ras 
  • 1 linguriță de praf de usturoi
  • 1 linguriță de paprika
  • Sare 
  • piper negru proaspăt măcinat
  • arpagic proaspăt tocat
  • nuci tocate mărunt
  • stixsuri

Într-o tigaie mare antiaderentă, gătiți baconul până când devine crocant, 8 minute. Scurgeți pe o farfurie pe care ați pus un prosop de hârtie, apoi tocați fin. Puneți deoparte.

Între timp, într-un castron mare, amestecați crema de brânză, brânza cheddar, pudra de usturoi și paprika și asezonați cu sare și piper. Folosiți o lingură de îngheâată pentru a forma amestecul în 18 bile mici și transferați-le pe o foaie de copt tapetată cu pergament. Se dă la frigider până când se întărește, 1 oră.

Într-un castron puțin adânc, amestecați împreună baconul, arpagic și nucile.

Rulați bilele în amestecul de bacon, arpagic și nuci pecan, introduceți un stix în fiecare și lăsați-le la temperatura camerei 15 minute înainte de a le servi.

Sărățele cu brânză 

  • 100 g brânză Cheddar rasă fin
  • 1 linguriță de făină 
  • 2 linguri de ceapă verde tăiată mărunt
  • 2 linguri de semințe de susan
  • 1 pachet de aluat de patiserie pufos
  • 1 ou mare, bătut până devine spumos 

Preîncălziți cuptorul la 200 de grade. Amestecați cașcavalul, făina, ceapa verde și semințele de susan într-un bol mic.

Rulați aluatul pufos pe o bucată de pergament. Ungeți cu ou bătut și presărați uniform amestecul de brânză. 

Folosind un cuțit ascuțit sau un tăietor de pizza, tăiați aluatul pe lățime în fâșii. Glisați pergamentul cu fâșii pe o tavă de foaie și dați la rece în frigider pentru cel puțin 20 de minute.

Pregătiți o altă tavă cu hârtie pergament. Transferați jumătate din fâșii în această tavă și răsuciți-le pentru a crea spirale. Repetați cu restul aluatului. Puneți ambele tăvi din nou în frigider pentru încă 30 de minute înainte de a le coace.

Coaceți sărățelele cu brânză până când devin aurii și umflate, rotindu-le și schimbându-le la jumătatea timpului, 10-12 minute.

Ciuperci umplute

  • Ulei
  • 1 1/2 kg de ciuperci mici
  • 2 linguri de unt
  • 2 căței de usturoi, tocați mărunt
  • 1 cană de pesmet
  • Sare 
  • piper negru proaspăt măcinat
  • 100 g parmezan proaspăt ras
  • 150 g cremă de brânză, înmuiată
  • 2 linguri de pătrunjel proaspăt tocat
  • 1 lingură de cimbru proaspăt tocat

Preîncălziți cuptorul la 180 de grade. Ungeți o foaie de copt cu ulei. Îndepărtați tulpinile de la ciuperci și tăiați grosier tulpinile. Așezați capacele de ciuperci pe foaia de copt. 

Într-o tigaie medie, la foc mediu, topiți untul. Adăugați tulpinile de ciuperci tocate și gătiți până când cea mai mare parte a umezelii a ieșit, 5 minute. 

Adăugați usturoiul și gătiți până când se parfumează, 1 minut, apoi adăugați pesmetul și lăsați să se prăjească ușor, 3 minute. Se condimentează cu sare și piper. Se ia de pe foc și se lasă să se răcească ușor.  

Într-un castron mare, amestecați amestecul de tulpini de ciuperci, parmezanul, crema de brânză, pătrunjelul și cimbrul. Se asezonează cu sare și piper.  Umpleți ciupercile cu umplutura și presărați cu mai mult parmezan.  

Coaceți până când ciupercile sunt moi și umplutura este aurie, 20 de minute. 

Se ornează cu pătrunjel la servire. 

Fel principal 

Mușchi de vită Wellington 

  • 10 felii de prosciutto
  • 400 gr aluat foetaj 
  • 400 gr ciuperci 
  • 3-4 linguri ulei
    3 lingurițe mustar
    1 gălbenuș de ou
    1 crenguță de cimbru proaspăt
  • sare
  • piper

Dă ciupercile printr-un robot de bucătărie și prăjiți-le în ulei cu cimbru, sare și piper. Condimentați carnea de vită cu sare și piper și prăjiți-o pe toate părțile. Ungeți-o apoi cumuștar pe toată suprafața. Întindeți o folie alimentară și puneți pe ea feliile de prosciutto. 

Adăugați pasta de ciuperci peste șuncă și apoi puneți carnea, rulați cât mai strâns în folie și puneți la frigider 20 de minute.

Pe folie alimentară întindeți aluatul și puneți rulada în aluat, apoi sigilați capetele și puneți la frigider încă 15 minute. Crestați aluatul și ungeți cu gălbenuș, apoi gătiți în cuptorul preîncălzit la 200 de grade într-o tavă stropită cu ulei pentru 20 de minute, apoi 40 de minute la 180 de grade. Tăiați felii și serviți. 

Plăcintă cu pește 

  • 1 kg de cartofi curățați de coajă și tăiați în două
  • 400 ml de lapte
  • 25 g de unt
  • 25 g de făină 
  • 4 cepe verzi, tăiate mărunt
  • 350-400 g pește (cod, somon, eglefin afumat etc.)
  • 1 linguriță de muștar Dijon sau muștar englezesc
  • ½ pachet de 25 g sau un buchet mic de arpagic, tăiat mărunt
  • o mână de porumb dulce congelat
  • o mână de legume congelate
  • o mână de cașcaval ras

Încălziți cuptorul la 200 de grade. Puneți 1 kg de cartofi, curățați de coajă și tăiați în două, într-o cratiță și turnați apă cât să îi acopere. Aduceți la fierbere și apoi fierbeți la foc mic până se înmoaie.

Când sunt fierți, se scurg bine și se pasează cu un strop de lapte și o bucată de unt. Se condimentează cu piper negru măcinat.

Puneți 25 g de unt, 25 g de făină simplă și 4 cepe verzi tăiate mărunt într-o altă tigaie și încălziți ușor până când untul s-a topit, amestecând regulat. Gătiți timp de 1-2 minute.

Încorporați treptat 400ml de lapte, folosind un tel. Aduceți la fierbere, amestecând pentru a evita formarea de cocoloașe și lipirea pe fundul cratiței. Gătiți timp de 3-4 minute până când se îngroașă.

Luați de pe foc și amestecați peștele tăiat bucăți și dezosat, 1 linguriță de muștar Dijon sau muștar englezesc, un buchet mic de arpagic tăiat fin, o mână de porumb dulce și o mână de legume congelate. Se pune cu lingura într-o farfurie rezistentă la cuptor.

Puneți cartofii deasupra și presărați cu o mână de brânză Cheddar rasă.

Dați la cuptor timp de 20-25 de minute sau până când devine aurie.

Coaste de porc cu sos barbeque

  • 2 linguri de sare 
  • 2 lingurițe de zahăr brun închis
  • 1 linguriță de piper negru măcinat grosier
  • 1 linguriță de usturoi granulat
  • 1 linguriță de boia de ardei
  • ½ linguriță de piper Cayenne
  • coaste de porc
  • ½ cană de sos barbeque
  • Ulei vegetal

Amestecați sarea, zahărul brun, piperul negru, usturoiul granulat, paprika și boiaua într-un bol mic.

Așezați costițele pe o tavă de copt cu margini; uscați-le cu prosoape de hârtie. Presărați condimentele combinate pe toată suprafața coastelor, tapotând pentru a se lipi. Cu ajutorul mâinilor, întindeți un strat subțire de sos barbeque pe toată suprafața coastelor. Înfășurați în folie de aluminiu și dați la rece cel puțin 2 ore și până la 1 zi.

Pregătiți un grătar la foc mediu, ungeți grătarul cu ulei. Așezați coastele învelite în folie de aluminiu, cu partea cu osul în sus, pe grătar la foc indirect, dacă se poate. 

Lăsați 30 de minute, apoi întoarceți coastele. Îndepărtați folia de aluminiu  și lăsați încă 20-30 minute.

Desfaceți coastele și ungeți-le pe ambele părți cu mai mult sos barbeque. Frigeți pe grătar, cu partea cu osul în sus, neacoperit, până când sosul se întunecă și carnea este foarte fragedă și se desprinde de pe oase, 10-12 minute. Folosind un clește mare, transferați cu grijă coastele pe o planșetă de tăiat. Se lasă să se odihnească 5-7 minute înainte de a tăia între oase în coaste individuale.

Deserturi

Tartă cu ciocolată fără coacere

  • 200 g de biscuiți cu unt
  • 100g de unt
  • 1 lingură de miere
  • 100g ciocolată neagră
  • 100 g de ciocolată cu lapte
  • 1 linguriță de extract de vanilie
  • 2 linguri de zahăr pudră, plus mai mult pentru presărare
  • 200 ml de frișcă
  • 200 g de zmeură, pentru a servi

Zdrobiți biscuiții punându-i într-o pungă de plastic mare, rezistentă, pentru alimente și lovindu-i cu un sucitor. Topiți untul cu mierea în cuptorul cu microunde, apoi amestecați biscuiții. Presărați pe baza și pe părțile laterale ale unei forme dreptunghiulare de 12 x 36 cm (sau o formă rotundă de 23-25 cm) și dați la rece în timp ce preparați umplutura.

Rupeți cele două batoane de ciocolată și puneți-le într-un bol mare. Topiți-le în cuptorul cu microunde timp de 2-3 minute pe mediu, amestecând la jumătatea timpului. Încorporați extractul de vanilie, apoi cerneți zahărul pudră. 

Bateți frișca până când abia își păstrează forma, apoi încorporați-o în ciocolata topită. Se toarnă în forma pregătită și se netezește deasupra. Se dă la rece pentru cel puțin 2 ore sau până la 2 zile.

Chiar înainte de servire, scoateți tarta din formă și glisați-o pe o farfurie plată (desprindeți mai întâi marginile cu vârful unui cuțit mic și ascuțit). Vă va fi mai ușor să scoateți tarta dacă o lăsați la temperatura camerei timp de 30 de minute. 

Puneți câteva lingurițe de frișcă în centrul tartei (sau în jurul marginilor dacă tarta este circulară) și puneți zmeură deasupra, apoi pudrați ușor cu zahăr pudră. Se taie în felii subțiri și se servește cu zmeură în plus alături.

Ruladă cu bezea și cireșe

  • Pentru aluat
  • unt
  • 100g ciocolată albă, 50g rasă, 50g topită și răcită puțin
  • Pentru bezea
  • 4 albușuri mari
  • 1 linguriță de suc de lămâie
  • 200g de zahăr alb pudră
  • zahăr pudră, pentru presărare
  • Pentru umplutura de cireșe
  • 300 g de cireșe negre congelate, păstrând câteva întregi pentru decorare
  • 50 ml suc de portocale
  • 100 g de zahăr pudră alb
  • un vârf de cuțit de cuișoare măcinate
  • ½ linguriță de amidon de porumb
  • Pentru crema de umplutură
  • 400 ml de frișcă lichidă
  • 50 g de zahăr pudră
  • ½ linguriță de pastă sau extract de vanilie din păstaie de vanilie

Se încălzește cuptorul la 180 de grade. Se unge cu unt, apoi se tapetează o tavă de copt de 23 x 32cm. Folosind un tel electric de mână, bateți albușurile de ou, sucul de lămâie și un vârf de cuțit de sare până când devin tari.

Adăugați 1 lingură de zahăr pudră, apoi bateți până când totul se ține bine și bezeaua nu curge din castron. Repetați cu restul de zahăr, lingură cu lingură, până când amestecul este gros și strălucitor. Întindeți în tava tapetată cu unt, apoi coaceți timp de 15 minute sau până când este crocantă la atingere și ușor aurie pe alocuri. Se lasă să se răcească.

Fierbeți la foc mic cireșele, sucul de portocale, zahărul și cuișoarele timp de 10 minute, sau până când cireșele sunt moi, dar își păstrează forma. Amestecați amidonul de porumb cu 2-3 lingurițe de apă rece pentru a obține o pastă, încorporați-o în cireșe și mai fierbeți câteva minute, până când zeama se îngroașă. Se lasă să se răcească.

Pentru asamblare, cerneți zahărul pudră pe o bucată mare de pergament, apoi răsturnați cu grijă bezeaua pe ea. Îndepărtați forma și pergamentul. Cu capătul scurt orientat spre dvs., faceți o linie de 2 cm în bezea.

Bateți frișca, zahărul pudră și vanilia până când se îngroașă, dar nu se întărește, apoi întindeți-o peste bezea. Puneți aproximativ jumătate din sosul de cireșe și presărați ciocolata rasă. 

Înfășurați rulada, începând cu capătul scurt și folosind hârtia de dedesubt pentru a vă ajuta. Pentru a servi, stropiți cu ciocolata albă topită. Acoperiți cu câteva dintre cireșele întregi și serviți sosul rămas alături.

Chec – rețete dulci pe care să le încerci pentru masa de sărbători

Sursa foto: 123rf.com

Urmărește-ne pe Google News
Fiul lui Cătălin Zmărăndescu rupe tăcerea după ieșirile tatălui său de la Survivor. „Nu m-a crezut nimeni! Acum știe toată țara”
PARTENERI - GSP.RO
Fiul lui Cătălin Zmărăndescu rupe tăcerea după ieșirile tatălui său de la Survivor. „Nu m-a crezut nimeni! Acum știe toată țara”
Prinsă în pădure cu amantul! O celebră prezentatoare de la noi și-a spulberat căsnicia
Playtech.ro
Prinsă în pădure cu amantul! O celebră prezentatoare de la noi și-a spulberat căsnicia
Adela, poliţista de 25 de ani care s-a sinucis în gara din Strehaia, era căsătorită cu un poliţist. Soţul său a fost ultima persoană cu care a vorbit
Observatornews.ro
Adela, poliţista de 25 de ani care s-a sinucis în gara din Strehaia, era căsătorită cu un poliţist. Soţul său a fost ultima persoană cu care a vorbit
Horoscop 19 ianuarie 2022. Scorpionii ar fi bine, chiar de la primele ore, să încuie undeva, departe, orice impuls războini
HOROSCOP
Horoscop 19 ianuarie 2022. Scorpionii ar fi bine, chiar de la primele ore, să încuie undeva, departe, orice impuls războini
Marian Iancu a ajuns într-o stare deplorabilă: ”E terminat, de-abia mai merge”. Ultimele informaţii despre fostul patron al lui Poli Timişoara
Telekomsport
Marian Iancu a ajuns într-o stare deplorabilă: ”E terminat, de-abia mai merge”. Ultimele informaţii despre fostul patron al lui Poli Timişoara
AZI PENTRU MÂINE. La ce să ai grijă și acum, chiar dacă sărbătorile s-au terminat
PUBLICITATE
AZI PENTRU MÂINE. La ce să ai grijă și acum, chiar dacă sărbătorile s-au terminat