În fiecare an, în calendar ortodox 2021, la început de martie, Biserica îi prăznuiește pe cei 40 de Mucenici. O sărbătoare în care se pregătesc bucate proaspete și se beau 40 sau 44 de pahare de vin, potrivit obiceiului vechi.
Cuprins:
Rețetă pentru mucenici muntenești fierți cu zeamă
Ingrediente pentru aluatul de mucenici
- 500 g făină;
- 250 ml apă caldă;
- 70 ml ulei;
- ½ linguriță de sare.
Ingrediente pentru sirop/zeamă
- 3 l apă;
- 400 g zahăr;
- Coaja rasă de la o portocală sau lămâie;
- 2 bețe de scorțișoară;
- 1 plic zahăr vanilat;
- Miez de nucă, după preferințe.
Mod de preparare
Pentru început, se pregătește aluatul pentru mucenici. În făină, în mijloc se face o gaură mică și se pune sarea și uleiul. Treptat se adaugă apa caldă și se începe frământarea aluatului.
Se frământă timp de 10 minute până când aluatul nu se mai lipește de mâini, după care se lasă să se odihnească timp de 10 minute. Aluatul se împarte în două bucăți și fiecare bucată se întinde pe rând într-o foaie subțire de aproximativ 2-3 mm.
Cu o formă specială de mucenici în forma cifrei 8 se fac mucenici. Se procedează la fel până când se termină aluatul. Se lasă câteva ore să se usuce.
Se pune apa la fiert. După ce aluatul de mucenici s-a uscat, se pun formele în apa clocotită cu un praf de sare și batoanele de scorțișoară. Se lasă la fiert la foc mediu timp de aproximativ 20 de minute, până se ridică la suprafață.
Dacă sunt fierți suficient, se adaugă și zahărul în apă și se mai lasă la fiert pentru aproximativ 3 minute. Nu trebuie amestecat prea tare în oală pentru a nu se rupe mucenicii.
Când se ia vasul de pe foc, în apă se adaugă coaja de portocală sau lămâie rasă și nuca măcinată. Rețeta de mucenici muntenești cu zeamă este gata. Se consumă calzi sau reci, după preferințe.
Rețetă mucenici fierți cu nucă
Ingrediente
- 1 l apă;
- 100 g mucenici din comerț pentru fiert;
- 100 g zahăr;
- 100 g nucă;
- Un plic zahăr vanilat sau o linguriță extract de vanilie;
- Un vârf de cuțit de scorțișoară;
- Coaja de la o portocală;
- Un praf de sare.
Mod de preparare
Într-un vas se amestecă zahărul, coaja de portocală, zahărul vanilat ori extractul de vanilie, scorțișoara și sarea. Se adaugă apa peste și se pune totul la fiert. Dacă îți plac mucenicii cu mai multă zeamă, atunci mai poți adăuga 500 ml de apă. Se lasă totul la foc până când siropul începe să fiarbă în clocote.
Între timp, nuca se prăjește puțin în tigaie, după care se mărunțește în bucățele mici. Când siropul fierbe, se adaugă mucenicii și se lasă la fiert potrivit instrucțiunilor de pe ambalaj.
Când este totul gata, vasul se ia de pe foc, se acoperă cu un capac și se lasă deoparte pentru 20-30 de minute, cât să se umfle bine mucenicii și să absoarbă siropul aromat. Se adaugă nuca mărunțită și se consumă calzi.
Rețetă mucenici muntenești fierți cu lapte
Ingrediente
- 200 g mucenici;
- 400 ml lapte;
- 100 ml apa în care au fiert;
- 200 g zahăr;
- 150 g nucă măcinată;
- Un baton scorțișoară;
- O păstaie vanilie;
- Două păstăi cardamom verde;
- Un praf de sare.
Mod de preparare
Mucenicii se pun la fiert conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Din apa în care au fiert se păstrează 100 de ml. Într-un vas încăpător se pune laptele și se adaugă pentru infuzat păstaia de vanilie, scorțișoara și cardamomul verde, după care se scot.
În lapte se adaugă mucenicii fierți, 100 de ml de apă în care aceștia au fiert și se dau într-un clocot, după care se lasă deoparte pentru cel puțin o oră, pentru ca toate aromele să pătrundă în mucenici.
În momentul servirii, peste mucenicii fierți în zeamă se adaugă nucă măcinată și puțină scorțișoară pudră.
Sursă foto: Shutterstock.com