Năutul, Cicer arietinum, cunoscut și sub denumirea de “fasole Garbanzo”, “Bengal gram”, “fasolea ceci” sau “mazărea berbecilor”, este una dintre cele mai vechi leguminoase din Orientul Mijlociu. Un substitut ideal pentru carne, bogat în fibre și ideal pentru combaterea constipației și controlul apetitului.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Cuprins:
Despre năut
Năutul este originar din Orientul Mijlociu și a fost cultivat pentru prima dată în 3000 înainte de Hristos, în bazinul Mediteranean, ulterior cultivarea plantei s-a răspândit în India și Etiopia. În funcție de sortiment, năutul poate fi găsit și sub denumirea de “fasole egipteană”.
Cuvântul năut provine din cuvântul turc „nohut”, iar în limba română a intrat sub forma arhaică “nahut”, pe vremea când Dobrogea era parte a Imperiului Otoman. De-a lungul timpului, năutul era un ingredient preferat de greci, romani și egipteni.
Boabele de năut pot avea culoarea roz, galbenă sau verde, iar gustul lor se aseamănă cu cel de nucă. În România sunt răspândite soiuri de năut precum: năut galben, galben cafeniu, brun-roșcat, năut galben de Moldova, năutul de Lovrin, Cicero și Gulnar.
Tipuri de năut
Năutul Desi
Acest tip de năut este printre cele mai importante culturi agricole din India. Boabele sunt mici, au exteriorul închis la culoare și miez galben. Se aseamănă foarte mult cu năutul sălbatic din Sud-Estul Turciei, din acest motiv se presupune că a fost primul tip de năut cultivat.
Năut Kabuli
În limba hindi, Kabuli înseamnă „din Kabul”, iar datorită acestui lucru se presupune că acest tip de năut provine din Afganistan. Boabele sunt mai mari, mai deschise la culoare și lucioase și se cultivă cu preponderență în Sudul Europei, Africa de Nord și Chile.
Năutul verde
Boabele de năut verde sunt culese devreme de pe vrej, după care sunt curățate și congelate imediat. Odată trecute prin acest proces, boabele își păstrează culoarea vie și umiditatea, iar la decongelare nu mai necesită rehidratare.
Năut negru
Boabele de năut negru se mai numesc și „chana dal” și sunt printre cele mai apreciate din bucătăria indiană. Înainte de folosire, indienii usucă boabele la soare, până capătă o culoare argintie, acesta este și motivul pentru care în final au această culoare.
Făină de năut
Este cunoscută și ca „besan” sau „chana” și este folosită, de regulă, în tocănițe, curry sau clătite. Este des folosită în bucătăria italiană, acolo unde este folosită și pentru paste sau mămăligă, dar și pentru diverse tipuri de făină amestecate precum garfava (o combinație între năut și boabe de fasole fava, dar și făina dhokra, o combinație între orez, linte și năut.
Valorile nutriționale ale năutului
Năutul este un aliment ce poate asigura aproximativ 20% din cantitatea zilnică necesară de proteine, fibre, acid folic și minerale. Pentru o cantitate de 100 de grame, valorile nutritive ale năutului sunt:
- Calorii (kcal): 364;
- Lipide total: 6 g;
- Lipide saturate: 0,6 g;
- Lipide polinesaturate: 2,7 g;
- Lipide mononesaturate: 1,4 g;
- Colesterol: 0 mg;
- Sodiu: 24 mg;
- Potasiu: 875 mg;
- Carbohidrati: 61 g;
- Fibre alimentare: 17 g;
- Zahar: 11 g;
- Proteine: 19 g;
- Calciu: 105 mg;
- Fier: 6,2 mg;
- Magneziu: 115 mg;
- Vitamina B6: 0,5 mg;
- Vitamina B: 12 0 µg;
- Vitamina A: 67 IU;
- Vitamina C: 4 mg.
Cum se fierbe corect năutul
Pentru început, năutul se spală în câteva ape, după care se pune într-un vas și boabele se acoperă cu apă. Se lasă la înmuiat între 12 și 15 ore, timp în care ]și dublează volumul.
Se clătesc boabele în câteva ape, după care se pune totul la fiert, la foc mic. Se îndepărtează ori de câte ori este nevoie spuma de la suprafață și se lasă la fiert aproximativ o oră, în funcție de mărimea boabelor. Odată fierte, boabele se pot sfărâma mai ușor și vor căpăta o consistență cremoasă.
Cum se păstrează corect năutul fiert
Năutul se găsește sub formă uscată sau la conservă. Pachetul de semințe de năut trebuie ferit de umezeală, depozitat într-un recipient vidat ori într-un loc rece și întunecos.
Boabele de năut fierte și bine scurse pot fi păstrate într-un recipient cu capac, o caserolă care se închide ermetic sau o pungă autosigilantă și pot fi ținute în frigider până la 5 zile.
Dacă vrei să păstrezi boabele fierte pentru mai mult timp, atunci le poți pune în congelator, dar doar după ce le-ai șters cu un șervețel de hârtie, pentru a fi perfect uscate.
Beneficiile consumului de năut
Bun pentru sănătatea oaselor
Datorită conținutului ridicat de fier, calciu și vitamina K, năutul contribuie la dezvoltarea și menținerea unei structuri osoase dense și puternice.
Bun pentru sănătatea inimii
Vitamina C, B6, potasiul și fibrele din compoziția năutului fac din acesta un super aliment care contribuie la menținerea sănătății inimii. Fibrele ajută și la scăderea nivelului de colesterol din sânge, scăzând riscul de apariție a bolilor cardiovasculare.
Reglează tensiunea arterială
Pentru că asigură necesarul zilnic de fier, năutul este important în formarea celulelor sanguine și previne apariția anemiei. De asemenea, consumul de năut ajută și la scăderea colesterolului rău (LDL).
Adjuvant pentru sistemul digestiv
Are un conținut ridicat de fibre, iar asta ajută la prevenirea constipației. Este o leguminoasă recomandată atât în curele de slăbire, cât și în dieta persoanelor care suferă de sindromul colonului iritabil.
Rețete cu năut
Humus
Boabele de năut fierte, pisate și apoi amestecate cu pasta din semințele de susan (denumită și tahini) la care se adaugă condimente, poartă denumirea de humus sau houmous, un fel de mâncare popular în Orientul apropiat și Balcani.
Ingrediente
- o cutie de năut la conservă,
- o linguriţă de pastă de susan (tahini),
- sare,
- 2 căţei de usturoi,
- 2 linguri ulei de măsline,
- o lingură suc de lămâie
Mod de preparare
Se scurge năutul (se mai păstrează puţin lichid) şi se pasează cu blenderul. Se adaugă pastă de susan, căţeii de usturoi tăiaţi, sucul de lămâie, sare, uleiul de măsline şi se mixează în continuare. Dacă e prea gros se mai adaugă zeamă din conservă. Se serveşte cu pâine prăjită.
Falafel
Chiftelele prăjite din făină de năut se numesc falafel și sunt populare mai ales in Liban și Israel.
Ingrediente
- 2 conserve de năut;
- 2 linguri tărâţe de psyllium;
- 1 cană pătrunjel tocat;
- 1 morcov, o ceapă;
- 6 căţei de usturoi;
- 4-5 linguri de făină;
- 1 linguriţă boia dulce;
- ½ linguriţă chimion măcinat;
- sare şi piper;
- 2 linguri tahini;
- 3-4 linguri de ulei pentru prăjit.
Mod de preparare
Se adaugă năutul scurs în robotul de bucătărie şi se mixează bine până devine pastă. Se pune pastă de năut într-un bol mai mare şi se adaugă morcovul dat pe răzătoare, ceapa și usturoiul tocate și restul ingredientelor.
Se amestecă bine până se formează o pastă. Se pune puţin ulei la încins, într-o tigaie antiaderentă. Se modelează chifteluţele şi se pun la prăjit, 2 minute pe fiecare parte.
Burgeri din năut
Ingrediente
- 400 g năut gata fiert;
- o ceapă;
- o lingură pătrunjel;
- o lingură suc de lămâie;
- 1/2 linguriță chimen;
- 1/2 linguriță coriandru;
- 1/2 linguriță ghimbir;
- 2 căței usturoi;
- 2 linguri făină;
- 3 linguri amidon;
- ulei pentru prăjit.
Mod de preparare
Se scurge năutul de apa din conservă și se trece repede sub un jet de apă. Se mixează, se adaugă chimenul, coriandrul și ghimbirul și se amestecă. Se pun apoi amidonul, ceapa tăiată mărunt, sucul de lămâie, usturoiul pisat, pătrunjelul tocat, se amestecă bine, apoi se pune făina și se amestecă din nou. Se formează burgeri care se dau la frigider pentru o oră. Se prăjesc în ulei și se scot să se scurgă pe șervete de hârtie.
Curiozități despre năut
- Caii romanilor erau hrăniți cu năut pentru a le spori virilitatea;
- Grecii și egiptenii consumau năut drept afrodisiac;
- Evreii consumau leguminoasa doar la sărbători tradiționale, deoarece acesta reprezenta cercul vieții;
- Năutul crește pe tot parcursul anului, chiar și pe terenurile nisipoase;
- Este un substitut al cărnii, dar și un substitut de cafea încă din secolul XIX.
- Datorită conținutului ridicat de triptofan și serotonină, năutul ajută la un somn odihnitor.
- India este liderul mondial în producția de năut, iar pe locul 2 se află Australia.
- Năutul poate fi consumat într-o varietate de rețete culinare.
Sursă foto: Shutterstock.com
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!