Capitala regiunii istorice Moldova este locuită încă din anii 5.500 î.Hr, potrivit datelor arheologice ale Culturii Cucuteni și așezărilor grecești care datează din secolele IV-III î. Hr. Dacă plănuiești o vacanță aici, iată ce locuri poți vizita. Lista cu obiective turistice Iași.

Obiective turistice Iași

Palatul Culturii din Iași

Inaugurat pe 11 octombrie 1925 de către regele Ferdinand al României, Palatul Culturii avea în trecut și funcția de Palat Administrativ și de Justiție. Palatul a fost ridicat pe ruinele unei vechi curți domnești și reconstruit pe durata a două decenii în stil neoclasic de prințul Alexandru Moruzi.

Este una dintre puține clădiri de la noi din țară care era iluminată electric în vremea respectivă, încălzită pneumatic și care dispunea de ventilație termostate, aspiratoare care porneau de la subsol, acolo unde se afla centrala mașinilor.

Vechiul Palat Administrativ a fost înlocuit în 1954 cu Palatul Culturii, loc care a devenit în prezent un centru muzeal care adăpostește Muzeul de Istorie, Muzeul Arheologic de sit din Cucuteni, Muzeul Etnografic al Moldovei și o bibliotecă valoroasă.

Ți-am făcut un top cu cele mai frumoase locuri de vizitat la munte

Cinci reprezentanți ai elevilor explică pentru Libertatea de ce susțin greva profesorilor și critică guvernanții: „Se folosesc de noi și de contextul examenelor ca să oprească protestul”
Recomandări
Cinci reprezentanți ai elevilor explică pentru Libertatea de ce susțin greva profesorilor și critică guvernanții: „Se folosesc de noi și de contextul examenelor ca să oprească protestul”
Palatul Culturii din Iași - obiective turistice Iași
Palatul Culturii din Iași – obiective turistice Iași

Muzeul Unirii din Iași

Amenajat în Casa Catargiu, muzeul Unirii a fost proprietatea mai multor familii de moldoveni boieri, dar și reședința primului domnitor al Principatelor Unite, Alexandru Ioan Cuza și ulterior a regelui Ferdinand.

Muzeul Unirii din Iași a fost deschis pentru public în 1959, cu ocazia sărbătoririi centenarului Unirii Principatelor Române din 1859, iar în prezent aici pot fi descoperite piese de istorie de la Revoluția de la 1848, dar și piese de mobilier și obiecte de decorație interioară ce i-au aparținut lui Alexandru I. Cuza.

Știi care sunt cele mai frumoase obiective turistice din Maramureș?

Muzeul Unirii din Iași
Muzeul Unirii din Iași

Obiective turistice Iași – Piața Unirii

Știți ce afecțiuni de sănătate mintală sunt decontate în România? Nici măcar sistemul nu știe, arată un recent raport
Recomandări
Știți ce afecțiuni de sănătate mintală sunt decontate în România? Nici măcar sistemul nu știe, arată un recent raport

Este principala piață a orașului și are o istorie aparte, deoarece aici s-a oficiat ceremonia de unire cu Țara Românească în anul 1859.

Locul are o frumusețe impresionantă datorită clădirilor cu o arhitectură impresionantă, cea mai interesantă este clădirea care găzduiește Hotelul Traian și care datează din anul 1882. Aici se mai regăsește și o grădină superbă, dar și statuia în bronz a lui A. I. Cuza.

Află care sunt cele mai frumoase obiective turistice Timișoara

Piața Unirii - obiective turistice Iași
Piața Unirii – obiective turistice Iași

Teatrul Național Vasile Alecsandri

Se regăsește în spatele parcului și este unul dintre cele mai frumoase teatre din România. Pentru realizarea lui au lucrat arhitecți vienezi care au construit clădiri similare și în Viena, Praga sau Salzburg.

Teatrul are o arhitectură impresionantă și în interior se regăsesc obiecte de decor și decorațiuni cu o poveste aparte a locului. Este unul dintre obiectivele turistice pe care trebuie să-l vizitezi odată ce ai ajuns în Iași.

Educația primește un procent din PIB mai mic decât în 1995. Câți bani s-au alocat în ultimii 30 de ani
Recomandări
Educația primește un procent din PIB mai mic decât în 1995. Câți bani s-au alocat în ultimii 30 de ani

Știi care sunt cele mai frumoase locuri de vizitat în București?

Muzeul Memorial Ion Creangă

Muzeul cunoscut și sub denumirea de „Bojdeuca lui Creangă” este primul muzeul memorial literal din România și face parte din cele 12 filiale literale din cadrul Muzeului Literaturii Române din Iași.

Locul a fost construit înainte de 1850 și a reprezentat locuința scriitorului Ion Creangă începând din 1872 până în 1889, după ce acesta a fost răspopit și a fost nevoit să părăsească locuința din incinta Mănăstirii Golia.

Acum casa a fost transformată în Muzeul memorial Ion Creangă, iar aici sunt expuse mai multe obiecte și documente originale ce i-au aparținut marelui scriitor.

Vezi lista cu parcuri naționale și parcuri naturale din România

Catedrala Metropolitană din IașiIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

Muzeul Memorial Mihail Sadoveanu

O altă filială a Muzeului Literaturii Române, clădirea a fost construită de Mihail Kogălniceanu în 1842, iar în timpul Primului Război Mondial aici a locuit și George Enescu, iar mai târziu între anii 1918 -1936 s-a mutat scriitorul Mihail Sadoveanu împreună cu familia.

Muzeul a fost înființat în 1980 și în toate cele șapte încăperi sunt păstrate documente ce atestă istoricul casei și al personalităților care au locuit aici, dar și o mulțime de obiecte personale ce i-au aparținut cunoscutului scriitor.

Descoperă lista cu obiective turistice în Brașov

Palatul Sturdza de la Cozmești

Familia Sturdza a fost cunoscută drept una dintre cele mai bogate familii de boieri din Moldova care deținea moșii și palate impresionante, iar multe dintre ele încă mai pot fi admirate și în prezent.

Una dintre clădirile ce pot fi vizitate astăzi dacă ajungi în Iași este Palatul Sturdza de la Cozmești, o clădire construită în stil gotic cu o arhitectură fascinantă. În prezent, locul găzduiește “Centrul de orientare, calificare și plasare a tinerilor peste 18 ani”, care provin din centrele de plasament, cu scopul integrării socio-profesionale a acestora.

Vezi cele mai frumoase locuri de vizitat în Cluj Napoca

Palatul Cuza de la Ruginoasa

Este palatul în care a locuit domnitorul Alexandru Ioan Cuza și care impresionează prin măreția stilurilor arhitecturale din cele 14 hectare. Clădirea păstrează și astăzi caracteristicile stilului neogotic în care a fost construită, are o formă pătrată cu un etaj in fiecare dintre cele patru fațade are aceleași elemente.

Palatul a intrat în posesia lui A. I. Cuza în 1862, atunci când acesta l-a cumpărat la o licitație de la Banca Moldovei cu 52.011 de galbeni. A renovat complet palatul și l-a transformat în reședința de vară. În prezent, clădirea este transformată în muzeu memorial și este dedicată domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Biblioteca Gheorghe Asachi

Este una dintre cele mai frumoase biblioteci de la noi din țară și se află în interiorul Palatului Universității din Iași, clădire ce a fost ridicată la inițiativa domnitorului A.I. Cuza.

Este o locație în care domină stilul eclectic și a fost construită în perioada interbelică prin unirea mai multor biblioteci și laboratoare care deja existau în Palatul Universității.

Catedrala Mitropolitană din Iași

Este unul dintre cele mai importante lăcașuri de cult ortodoxe de la noi din țară și îi poartă hramul Sfintei Parascheva, Întâmpinarea Domnului și Sfântul Mucenic Gheorghe.

Biserica datează de la începutul secolului al XIX-lea, iar lăcașul a fost construit la ordinele domnitorului Mihail Sturdza pe locul unde înainte se aflau două biserici mai vechi: Biserica Albă și Biserica Stratenia. Locul este deja celebru și foarte vizitat în Iași, deoarece aici se află moaștele Sfintei Cuvioasei Parascheva, sfânta patroană spirituală a Moldovei.

Catedrala Mitropolitană din Iaşi
Catedrala Mitropolitană

Grădina Botanică

Grădina Botanică, prima din România, a fost înfiinţată în 1856 de medicul şi naturalistul Anastasie Fatu, patriot, filantrop şi om de cultură. Grădina a dispărut după moartea acestuia, în 1886, şi după ce moştenitorii săi au vândut terenul. Actuala grădină, amplasată pe Dealul Copoului, pe Strada Dumbrava Roşie, datează din 1963 şi cuprinde 80 de hectare. Activitatea ştiinţifică a grădinii botanice ieşene se desfăşoară în zece secţii şi două laboratoare. Complexul de 12 sere conţine elemente din flora și vegetația lumii: plante mediteraneene, tropicale, subtropicale (colecții de cactuși), flori ornamentale (36 soiuri de azalee și 469 soiuri de crizanteme).

Grădina Botanică Iaşi
Grădina Botanică

Mănăstirea Trei Ierarhi

Mănăstirea Sfinţii Trei Ierarhi este situată în centrul oraşului, pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt. Biserica a fost ridicată de către voievodul Vasile Lupu, între anii 1637 -1639, că necropola domnească, reflectând aspiraţia ctitorului spre lumea bizantină, combinând structuri şi forme tradiţionale cu materiale preţioase şi o decoraţie fastuoasă.

Faima monumentului o constituie broderia de piatră a zidurilor exterioare, păstrată în formă originală, în cea mai mare parte. Treizeci de bandouri ornamentale evoluează succesiv pe întreg spaţiul exterior al zidurilor bisericii, de la temelie până sus la cornişă turlelor, rememorând şi prelucrând vechile crestături în lemn şi broderii naţionale, împrumutând elemente asiatice şi occidentale. O impunătoare torsadă constând în împletirea a trei elemente – simbol al Sfintei Treimi – desăvârseste complexul arhitectonic al bisericii.

Mănăstirea Trei Ierarhi din Iaşi
Mănăstrirea Trei Ierarhi

Alte obiective turistice din Iași

  • Biserica Sfântul Nicolae Domnesc – cea mai veche clădire sfântă din Oraș;
  • Mănăstirea Cetățuia;
  • Casa Memorială George Topârceanu;
  • Casa Memorială Otilia Cazimir;
  • Primăria Iașului;
  • Sala Pașilor Pierduți;
  • Facultatea de Medicină și Farmacie;
  • Biblioteca Universitară Mihai Eminescu;
  • Muzeul de Artă;
  • Muzeul Științei și Tehnologiei Ștefan Procopiu.
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Bărbatul din TRECUTUL Ginei Pistol care a făcut-o să PLÂNGĂ la nuntă! Moment critic de faţă cu toată lumea
Playtech.ro
Bărbatul din TRECUTUL Ginei Pistol care a făcut-o să PLÂNGĂ la nuntă! Moment critic de faţă cu toată lumea
Carmen Harra, previziuni despre căsnicia Ginei Pistol cu Smiley. Ce șanse are mariajul lor: 'Singura...'
Viva.ro
Carmen Harra, previziuni despre căsnicia Ginei Pistol cu Smiley. Ce șanse are mariajul lor: 'Singura...'
Ce a descoperit dr. Suto la CT: M-am bucurat, pentru că această boală...
PUBLICITATE
Ce a descoperit dr. Suto la CT: M-am bucurat, pentru că această boală...
Monica Bârlădeanu, reacție după nunta lui Smiley cu Gina Pistol: “Absolut contagioasă”
FANATIK.RO
Monica Bârlădeanu, reacție după nunta lui Smiley cu Gina Pistol: “Absolut contagioasă”
Universitățile încep să verifice dacă studenții folosesc AI pentru lucrări. Ce pățesc cei care nu respectă regulile
Știrileprotv.ro
Universitățile încep să verifice dacă studenții folosesc AI pentru lucrări. Ce pățesc cei care nu respectă regulile
"Mai mult decât o apocalipsă". Potopul căzut din cer a făcut prăpăd în vestul țării. Casele s-au umplut de apă și nămol, iar pe străzi mașinile au fost luate pe sus
Observatornews.ro
"Mai mult decât o apocalipsă". Potopul căzut din cer a făcut prăpăd în vestul țării. Casele s-au umplut de apă și nămol, iar pe străzi mașinile au fost luate pe sus
Felul în care Sepsi foloseşte limba maghiară public a provocat valuri: "Am o problemă că e prima limbă / Tu nu ai ţine cu echipa românească din Szeged?"
Orangesport.ro
Felul în care Sepsi foloseşte limba maghiară public a provocat valuri: "Am o problemă că e prima limbă / Tu nu ai ţine cu echipa românească din Szeged?"
La brațul cărui bărbat celebru, proaspăt divorțat, și-a făcut apariția Sore, la nunta lui Smiley! Noul cuplu i-a uimit pe toți!
Unica.ro
La brațul cărui bărbat celebru, proaspăt divorțat, și-a făcut apariția Sore, la nunta lui Smiley! Noul cuplu i-a uimit pe toți!
Horoscop 30 mai 2023. Peștii au idei noi și interesante despre cum să-și facă viața mai frumoasă și acestea sunt o sursă de bucurie
HOROSCOP
Horoscop 30 mai 2023. Peștii au idei noi și interesante despre cum să-și facă viața mai frumoasă și acestea sunt o sursă de bucurie