MENIU CAUTĂ
27 Iun. 2017 23:05

EXCLUSIV. Fiul meu, în vârstă de 17 ani, are urechile prea mari. Se poate efectua operaţia de corecţie la vârsta asta? Esteticianul Adina Alberts răspunde

Distribuie

Medicul estetician Adina Alberts răspunde cititorilor Libertatea la întrebările legate de frumusețea exterioară și cele mai bune metode pentru a o dobândi. Astăzi, despre operația de corectare a urechilor sau otoplastia.

Corecţia la nivelul urechilor este una dintre cele mai cerute operaţii în ţară noastră. Otoplastia constă în corecţia mărimii pavilionului auricular, a formei acestuia, precum şi a distanţei faţă de craniu. De asemenea otoplastia corectează şi anomaliile de la nivelul lobulului urechii.

Intervenţia se poate efectua începând cu vârstă de 16 ani, mai ales dacă această e o „urgenţă', mărimea urechilor reprezentând o sursă de complexe şi frustrări.

Există mai multe tehnici de corecţie, cea mai răspândită este aceea prin care se realizează o modelare a reliefurilor de la nivelul pavilionului auricular. Această modelare este însoţită adesea de excizia unei porţiuni de cartilaj cu sau fără tegument din spatele urechii, astfel încât toate cicatricile vor fi foarte puţin vizibile, plasate în spatele urechii. Trebuie păstrat un echilibru între proporţiile pavilionului auricular şi distanţă acestuia faţă de craniu.

Operaţia se face sub anestezie generală, pentru un confort cât mai bun al pacientului, şi este urmată de o perioada de vindecare a transelor de sutură, de 12 zile, după acest interval se vor scoate firele de sutură. Este nevoie că pentru următoarele 2 luni de la operaţie pacientul să poarte o bentiţă elastică care să menţină poziţia cât mai apropiată a urechilor de craniu, ştiut fiind că imediat după ce acestea sunt lăsate libere, la câteva luni, ele se vor mai distanţă puţin. Rezultatul final al operaţiei îl putem avea la 6 luni.

Deşi aparent este o intervenţie uşoară, tehnică trebuie bine însuşită şi practicată de chirurgi cu experienţă, altfel rezultatul va fi nefavorabil. Reintervenţiile de corectare sunt mult mai dificile din cauza structurilor extrem de friabile din această zona şi mai ales datorită epuizării resurselor de tegument şi cartilaj în operaţiile precedente nereuşite.

Operaţia are riscurile oricărei intervenţii chirurgicale. Urechea este o structura friabilă, foarte bogată în cartilaj care trebuie manipulată şi tratată într-un mod mai special. Dacă rezervele de cartilaj de la nivelul urechilor sunt epuizate din diverse motive, nu există alte surse de cartilaj la fel de bun, singură alternativă rămânând cartilajul costal.

Urechea reprezintă o rezervă extrem de importantă de cartilaj şi pentru corecţiile de la nivelul nasului şi a septului nasal. Otoplastia se adresează tuturor pacientiilor care au urechile decolate, adică aşa numitele urechi clăpăuge', celor la care relieful pavilionului auricular este plat sau celor la care urechile sunt prea mari. De astfel de corecţie pot beneficia şi pacienţii care au lobulul urechilor prea mare, prea depărtat de craniu sau cei la care există găuri pentru cercei prea mari sau prea multe.

Otoplastia este contraindicată pacienţilor cu boli grave ale coagulării, cu boli grave infecţioase sau dermatologice, celor cu tulburări ale cicatrizării, pacienţilor diabetici, cardiaci, etc.


COD PORTOCALIU de caniculă! Temperaturile vor urca până la 40 de grade Celsius


Cicatricile sunt plasate în spatele urechilor, la locul la care există în mod natural pliul retroauricular. După ce acestea se vindecă vor fi foarte puţin vizile rămânând că nişte linii albe foarte subţiri.
Este utilă utilizarea unguentelor care modelează cicatricile pe o perioada lungă de timp, de până la 6 luni.

Citește și:

Medicul Adina Alberts va fi la dispoziția cititorilor Libertatea și va răspunde întrebărilor legate de frumusețea exterioară și cele mai bune metode pentru a o dobândi. Scrie-i pe adresa de mail mediculesteticianraspunde@ringier.ro

Dr. Adina Alberts

Dr. Adina Alberts

Comentarii