Australianca Priscilla Dunstan (foto medalion) a stiut sa asculte cu rabdare tot ce i-a “spus” bebelusul ei, i-a invatat ganguritul si acum e celebra in toata lumea. Atunci cand si-a dat seama ca a facut o descoperire nepretuita pentru toti parintii, a-nceput sa-i invete si pe altii cum sa comunice cu copiii lor.
Priscilla l-a nascut pe Tomas in 1998 si a fost la fel de ingrijorata de plansul bebelusului ei ca orice alta mamica. Nu intelegea ce anume voia fiul ei. In cele din urma s-a hotarat sa asculte cu atentie. In timp, a reusit sa diferentieze toate sunetele unui bebe de pana in 3 luni si a reusit sa faca un mic dictionar pentru parinti. Ea nu s-a bazat doar pe propria experienta de mamica; si-a rugat prietenele care plecau in calatorii prin diverse tari sa faca vizite la maternitati si sa inregistreze plansetele copiilor. Ascultand casetele, a realizat ca bebelusii din Turcia, Noua Zeelanda si Olanda emit aceleasi sunete la foame, somn ori disconfort. Prin urmare, e vorba de un “limbaj” universal.
Dupa 8 ani de studiu, Priscilla a trimis concluziile ei expertilor de la o universitate din Australia, care au fost uimiti de descoperire. Asa a a aparut “Limbajul bebelusilor – metoda Dunstan”.
Metoda Dunstan functioneaza in 90% din cazuri
Talentata mamica e deja celebra. Si-a facut o pagina de Internet, www.dunstanbaby.co, si a lansat si un DVD.
Lingvistii din toata lumea au incercat sa conteste descoperirea ei, pe motiv ca nu e un studiu stiintific. Insa cercetatorii australieni au sprijinit-o. Ei au facut un sondaj si au aflat ca 90% din mamicile care au folosit metoda Dunstan au reusit sa-si inteleaga bebelusii. Deocamdata metoda Priscillei nu se poate aplica decat in cazul copiilor de pana in 3 luni. Femeia a inceput insa un al doilea nivel, pentru varste intre trei luni si un an.
Minidictionar pentru mamici
Principiul pe care se bazeaza metoda Dunstan este ca bebelusii de pana la 3 luni au doar 5 reflexe si emit doar 5 sunete care exprima aceste nevoi. Iata interpretarea sunetelor:
-Neh = Mi-e foame! Poate fi reprodus cu limba lipita de cerul gurii, ca si cum ai suge din biberon.
– Ou = Mi-e somn! Pare complicat, dar sunetul e usor de recunoscut. Seamana cu un cascat.
– Heh = Nu stau deloc comod! Bebelusul incearca sa spuna ca e stresat (caz in care trebuie luat in brate si calmat), ca nu sta intr-o pozitie comoda sau ca are nevoie de un scutec nou.
– Eairh = Am gaze! Copilul incearca sa spuna ca il doare stomacelul din cauza ca nu poate sa elibereze gazele.
– Eh = Trebuie sa ragai! Bebelusul emiste acest sunet cand are aer in piept si nu reuseste sa-l elibereze pe gura.
Pe site-ul www.dunstanbaby.com, pot fi comandate DVD-urile cu interpre-tarea limbajului nou-nascutilor. Acestea contin si parerile parintilor care au incercat metoda Dunstan. Costa in jur de 60 $ + taxe de transport