Ingrediente pentru papricaş: 500 g carne de pasăre, două-trei cepe, trei morcovi, trei ardei, trei roşii, trei linguri cu bulion, ulei, delikat, pătrunjel, cimbru proaspăt, busuioc.
Ingrediente pentru găluşte: două ouă, o linguriţă de margarină, cinci-şase linguri cu făină, un vârf de linguriţă de praf de copt, sare.
Preparare: Legumele tocate mărunt se călesc în ulei, timp de cinci minute. Apoi, se adugă un pic de supă de pui şi carnea şi se amestecă. Se adaugă bulion şi din nou supă, cât să treacă peste carne. Se amestecă destul de des în ea să nu se prindă. Se poate pune o crenguţă de cimbru să fiarbă împreună. Se adaugă sare sau delikat, se acoperă cu un capac şi se lasă la foc mic aproximativ două ore. În acest timp, într-un castron se bat albuşurile spumă cu sare, apoi se adaugă praful de copt, gălbenuşurile, untul şi făina, până se obţine o pastă mai groasă. Într-o oală se fierbe apa cu un strop de sare, se lasă să clocotească, apoi se pune câte o linguriţă din compoziţia de găluşte. După ce fierb, se adaugă în papricaş şi se lasă timp de cinci minute. La sfârşit, se presară verdeaţa tocată mărunt.
Prăjitură cu gutui în cremă
„Mă numesc Pană Elenă, sunt din Lupeni şi mă bucur că ştiţi să apreciaţi lucrurile frumoase, care merită să fie remarcate. Vă trimit o reţetă foarte gustoasă, uşor de preparat.”
Ingrediente pentru aluat: 200 g făină, 100 g unt, 100 g zahăr, un ou, două linguri apă, un praf de sare. Pentru cremă: două gutui, 225 g zahăr, 500 ml apă, 500 ml lapte, 3 ouă, o lingură făină, un plic zahăr vanilat.
Mod de preparare: Se amestecă făina cu zahărul şi untul tăiat bucăţele mici; se lucrează repede pentru a se obţine un amestec cu aspect grunjos. Se adaugă oul, sarea şi atâta apă cât să lege aluatul. Se adună în formă de minge şi se dă la rece cel puţin două ore. Între timp, se prepară crema astfel: se freacă 150 g zahăr cu ouăle şi zahărul vanilat, se toarnă uşor făina, se subţiază cu laptele cald turnat treptat, apoi se pun pe foc mic, amestecând mereu până la primul clocot. Se ia vasul de pe foc şi se lasă să se răcească. Se curăţă gutuile, se taie cubuleţe şi se fierb cu un litru de apă şi 75 g zahăr timp de 20 de minute. Se scurg fructele şi se adaugă la cremă. Se întinde aluatul într-o foaie rotundă sau dreptunghiulară, cu care se îmbracă o formă cu pereţii groşi. Se toarnă crema peste aluat şi se coace la foc potrivit 20-25 minute.
Iti recomandam si urmatoarea reteta de papricas de pui