Cuprins:
Pasca, simbol al Paștelui
Tradiția de a mânca miel și pască de Paște este legat de ritualul pascal evreiesc. La ei, pasca se numea pâine nedospită și este simbolul pascal.
Ea se prepară în ajunul Învierii și există diferite rețete de pască, de la pască cu ciocolată, la pască fără aluat, însă toate variațiunile acestui desert sunt apreciate și delicioase.
Rețetă de pască poloneză
Pentru această rețetă vei avea nevoie de următoarele ingrediente:
Pentru aluat
- 150 g făină
- 75 g de zahăr pudră
- 1 ou
- 100 g unt
- 2 linguri de cacao
- 2 plicuri zahăr vanilinat
- 1 plic praf de copt
- 150 ml lapte
Pentru umplutură
- 500 g brânză proaspătă de vaci
- 2 ouă
- 150 g zahăr
- 3 linguri făină
- 100 g stafide
- 1 esență de rom
Pentru glazură
- 3 linguri apă
- 4 linguri zahăr
- 3 linguri cacao
- 1 lingură unt
Mod de preparare
Ca să faci pască poloneză, prima oară trebuie să începi cu aluatul. Într-un bol se freacă oul cu zahăr cu un mixer, apoi se pune untul moale și se încorporează până totul devine o cremă.
Se adaugă apoi ingredientele uscate cernute: zahărul vanilinat, cacaua, făina și praful de copt. Se adaugă apoi laptele și se continuă încorporarea.
Într-o tavă rotundă se pune compoziția, dar doar trei sferturi din ea. Se coace în cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de 15 minute.
În acest timp, faci compoziția pentru umplutură. Se amestecă cu un mixer toate ingredientele și apoi se toarnă peste blatul deja copt.
Totul se introduce înapoi la cuptor pentru 30-35 de minute sau până se rumenește.
Când scoți pasca din cuptor, o lași la răcit în formă. E bine să ai o formă cu marginile detașabile. După ce s-a răcit măcar 30 de minute, o scoți din formă și o mai lași la răcit.
Pentru glazură, pui toate ingredientele într-o crăticioară și amesteci astfel încât să obții o textură fină și puțin groasă.
Se pune peste pasca răcită și poți decora cu flori comestibile sau mentă.
Trucuri pentru o pască poloneză delicioasă
Ca să îți iasă o pască poloneză delicioasă, trebuie să ai în vedere câteva aspecte.
Ai grijă ca ouăle să fie proaspete, dacă e posibil, cumpără-le de la țărani, pentru ca gălbenușurile să fie cât mai portocalii.
Adaugă în compoziția de brânză coajă rasă de portocală și lămâie, pentru o savoare mai intensă.
Alege o brânză proaspătă de vaci cât mai grasă și fă umplutura pentru pască de seara, apoi lasă totul în frigider.
Un alt truc este să hidratezi stafidele în rom sau chiar într-un lichior de portocale peste noapte. Ele vor oferi o aromă deosebită întregului desert.
Folosește cacaua de cea mai bună calitate. Cu cât conținutul de cacao este mai mare, cu atât va fi mai bună. Culoarea trebuie să fie brun-roșcată și foarte intensă.
Folosește lapte gras pentru această pască. Vai ieși cremoasă și totul se va lega mai bine.
Poți folosi păstaie de vanilie în umplutură sau aluat. Cel mai bine este să încălzești laptele cu semințele dinăuntrul păstăii de vanilie, cu tot cu păstaia. Apoi când adaugi laptele scoți păstaia de vanilie.
Glazura o poți face și din ciocolată albă topită sau chiar un mix de două glazuri, albă și neagră. Ai grijă să folosești ciocolată de bună calitate.
Poți face blatul din biscuiți zdrobiți cu unt, ca la rețeta de cheescake, sau chiar biscuiți negri și să folosești crema lor în umplutura cu brânză de vaci.
Vrei să prepari pască cu brânză sărată? Nimic mai simplu
Sursa foto: 123rf.com