MENIU CAUTĂ
11 Ian. 2019 18:00

PORȚIA DE CARTE Recomandările săptămânii vin de la Liviu Szoke și Oana Dușmănescu

Distribuie

Un thriller pe cinste

Liviu Szoke este blogger literar, dar și traducător. Are așadar toate calitățile să propună o lectură de cinci stele

Mort la datorie (Stephen King, editura Nemira)

În primul rând trebuie să vă avertizez că romanul de față reprezintă partea a treia a unei trilogii dedicate detectivului pensionat Bill Hodges, trilogie alcătuită din „Mr. Mercedes”, „Ce-am găsit al meu să fie” și volumul de față. Bine, el este încă la serviciu în primul volum, unde trebuie să prindă un asasin nemilos și lipsit de scrupule, care într-o dimineață fură Mercedesul unei doamne drăguțe și intră cu el în mulțimea care stătea rebegită de frig și cu trezită cu noaptea-n cap, în fața unui centru comercial unde urma să aibă un târg de joburi. Omoară câteva persoane și pe altele le lasă paralizate. Ei bine, Bill Hodges este cel care-l prinde pe Brady Hartsfield, „Ucigașul cu Mercedes”, cum va fi supranumit acesta, însă problema este mult mai complicată și are nenumărate ramificații.

Primele două volume sunt thrillere alerte și foarte bine scrise (doar este vorba de Stephen King, maestrul suspansului supranatural și unul dintre cei mai mari povestitori ai Americii), însă abia în cel de-al treilea volum King își arată adevăratul talent: de a crea suspans și povești credibile, chiar dacă inserează, uneori discret, alteori nu la fel de discret, elemente paranormale în ele.

Stephen King izbutește să creioneze personaje credibile și extrem de complexe, nu foarte ieșite din comun, dar care, la o analiză atentă, scot la iveală mai toate tipurile de caracter problematic (uneori ascuns sub masca unei persoane absolut normale și respectabile) cu care se confruntă America: fanaticul religios, bețivul, molestatorul, schizofrenicul, pedofilul, criminalul în serie care dorește să fie prins, dar nu se poate abține să răpună oameni în continuare, mame care-și neglijează copiii, personaje meschine, cu caractere mici și rele, care tot timpul dau vina pe sistem (și-n mare parte au și dreptate) și pe împrejurările în care au trăit (aici au mai tot timpul dreptate), dar niciodată pe ele însele.

Un astfel de personaj este Brady, rămas într-un scaun cu rotile, în salonul unui spital, după ce-a fost înfrânt de Bill Hodges. Însă cum răul nu este învins niciodată pe deplin, Brady dezvoltă abilități paranormale și începe să-i transforme pe cei din jur, cu puterea minții sale de criminal înrăit, în unelte de ucis. Și începe să instrumenteze sinucideri. El însuși fiind un adevărat maestru al sinuciderilor. Dar nici Hodges și aliații săi nu dorm pe ei.

Cu siguranță acest ultim volum mi-a plăcut cel mai mult dintre toate. Are pasaje fermecătoare (dar nu pot intra în amănunte, căci mulți nu au citit nici măcar primele două volume), ce dau măsura adevăratului talent al „Maestrului”, cum este denumit Stephen King printre colegii de breaslă și printre cititori, dublate însă de unele de o tristețe sfâșietoare, cum nu prea am întâlnit în volumele sale. S-a realizat și un serial după primele două volume, câte un sezon de fiecare, urmând să apară și un sezon trei.

Cunoștințe aprofundate

Autoarea rubricii, Oana Dușmănescu, a dat peste o comoară, care îi ajută pe copii și adolescenți să-și completeze informațiile despre viață și lume

Cartea marilor descoperiri (Richard Platt, James Brown, Editura Humanitas)

Atlasul de față este atrăgător și consistent. Exact ce trebuie unor tineri în formare, care trebuie să afle cine a conturat conceptul de bani, cine a inventat becul sau roata, de unde vine internetul, ce a însemnat pentru omenire focul și cum abordăm inteligența artificială, un fenoment în continua dezvoltare.

Condițiile grafice sunt unele de excepție, iar cunoștințele cuprinse în acest volum sunt extrem de bine structurate. Culorile vor ajuta mult memoria vizuală a micilor cititori, care pot parcurge cartea alături de părinți. Nici celor mari nu le strică din când în când o recapitulare a celor mai importante descoperiri ale umanității, o trecere prin istoria pământenilor și o aducere-aminte a evoluției speciei noastre.

Citește mai multe despre lectura și recomandare pe Libertatea.

Comentarii