Ce este un material?
Un material este materia primă din care este fabricat produsul, în acest caz lenjeria de pat. Următoarele materiale sunt utilizate pentru a croi lenjeriile de pat: bumbac, poliester sau microfibră, in, satin sau mătase. Există și țesături mixte folosite pentru a croi lenjeriile de pat: acestea sunt combinații a două dintre aceste materiale, de exemplu amestec poliester-bumbac sau satin-bumbac. Țesătura mixtă poate consta în proporții diferite, dar distribuția proporțiilor pentru lenjeria de pat este adesea de jumătate / jumătate sau 40/60.
După cum puteți vedea, materialul este în primul rând baza reală a lenjeriei de pat, nimic mai mult și nimic mai puțin. Firele sunt filate din această materie primă, care sunt apoi țesute sau tricotate într-o țesătură, din care se poate compune lenjeria de pat. Probabil vă întrebați ce material să folosiți pentru lenjeria de pat?
Bumbacul
În opinia noastră, ar trebui să vă bazați pe bumbac atunci când vă alegeți lenjeria de pat. Bumbacul combină caracteristicile ideale de dormit, îngrijirea ușoară și un preț moderat. Astfel, raportul preț-performanță pentru bumbac este unul corect.
O persoană pierde între 200 ml și 1 litru de sudoare într-o noapte. Desigur, această transpirație trebuie să dispară undeva. Bumbacul este absorbant și respirabil. Transpirația se poate impregna în lenjeria de pat și nu ajunge direct în plapumă. Așternutul este mai ușor de curățat decât plapuma sau pilota în sine. Prin urmare, este important că transpirația să nu ajungă direct pe acele elemente ce nu se pot curată ușor.
Lenjeria de pat din poliester este, de asemenea, respirabilă, dar nu are putere de absorbție. Ca urmare, umezeala din transpirație este eliberată direct în plapumă și o umezește. Acest efect este unul nedorit. Datorită respirabilității bumbacului, transpirația este transportată direct și absorbită în țesătura de bumbac și nu se lipește de piele. Acest lucru previne senzația neplăcută, lipicioasă, rece a transpirației de pe piele. Din acest motiv, bumbacul are deja două proprietăți absolut indispensabile.
Bumbacul este cultivat în cantități mari în întreaga lume. Acest lucru face că prețul bumbacului să fie accesibil. Sunt disponibile lenjerii de pat din bumbac de diferite calități. De la inul mai grosier (fabricat din fibre scurte de bumbac) până la percal fin sau satinat (fabricat din fibre de bumbac lungi) magazinele oferă o gamă largă de prețuri, așa că veți găsi cu siguranță ceea ce căutați în intervalul de preț dorit. Desigur, bumbacul este mai scump decât o fibră produsă artificial (de exemplu, poliesterul). Cu toate acestea, în principiu, trebuie spus că prețul lenjeriei de pat din bumbac nu este determinat în principal de lungimea fibrei de bumbac, ci mai degrabă de ceea ce este fabricat din această fibră de bumbac. Lenjeria de pat din bumbac la un preț mai ridicat prezintă, de obicei, mai mult rafinament, ceea ce duce la o țesătură mai moale, mai suplă, fără noduri, și la culori mai strălucitoare și rezistente.
Poliester sau microfibră?
Probabil vă întrebați care este diferența dintre poliester și microfibră. Cei doi termeni sunt adesea folosiți că sinonime. Cu toate acestea, acest lucru nu este pe deplin corect. Microfibra se referă la toate fibrele care au o anumită finețe, indiferent de materialul utilizat. Poliesterul, pe de altă parte, este un material plastic. Poliesterul este produs sintetic și nu se găsește numai în textile, ci este utilizat și în sticle PET.
Și aici apare întrebarea: Dormim în „plastic”? Răspunsul este: nu! Corpul ar trebui să poată respiră și să-și regleze temperatura. Și pentru asta are nevoie și de materiale în jurul său care să funcționeze în același mod, cum ar fi bumbacul. Este absorbant și poate absorbi transpirația care este secretată peste noapte. Desigur, există situații în care se recomandă utilizarea poliesterului. Dacă aveți o alergie puternică la praf, poliesterul este adesea recomandat deoarece fibrele sintetice nu generează praf, ceea ce, la rândul lor, reduc cantitatea de praf din cameră. De asemenea, acarienii nu se pot bloca în poliester. Cu toate acestea, acestea sunt excepții și nu regulă. Bumbacul este o plantă naturală care datează de mii de ani și oferă siguranță celor care dorm în astfel de lenjerii de pat.
Mătasea
Mătasea este un material fin, scump. Mătasea este extrasă din coconul viermilor de mătase. Prin urmare, este foarte costisitor să producem mătase și este disponibilă doar în cantități limitate, ceea ce explică prețul acesteia. Ca produs finit, mătasea arată nobil, deoarece are în mod natural un luciu ușor, așa-numitul „mătăsos”. Nu trebuie să o confundăm cu satinul sau bumbacul satinat.
În ceea ce privește îngrijirea însă, mătasea are dezavantaje decisive. Nu puteți spăla mătasea în apă prea fierbinte, ci doar la 30 de grade. Uscarea în uscător nu este de asemenea posibilă. În plus, mătasea este foarte predispusă la sifonare. De aceea, produsele din mătase, inclusiv lenjeria de pat, trebuie călcate. Dacă sarcina mecanică este prea mare, mătasea se poate rupe sau găuri. Una peste altă, mătasea este o țesătură elegantă, dar dacă căutați lenjerie de pat durabilă, ușor de întreținut, nu ar trebui să vă bazați pe mătase.
Inul
Inul este o fibră naturală care se obține din planta de in. Lenjeria este o țesătură mai grosieră Lenjeria poate fi spălată până la punctul de fierbere fără probleme. Cu toate acestea, lenjeria are o uzură mai mare atunci când vine vorba de frecare, așa că lenjeria trebuie spălată într-un ciclu ușor. Este potrivită și pentru persoanele care suferă de alergii.
Alegeți, așadar, lenjeria care vi se pare cea mai potrivită. Însă, pentru multiplele sale calități, recomandăm, fără să ezităm, lenjeriile de pat din bumbac.