Acasă este și trebuie să continue să fie locul în care te relaxezi, te simți bine, îți petreci timp alături de familie și prieteni, te bucuri de pasiunile tale și de o masă caldă gustoasă, chiar dacă este și locul în care îți depozitezi toate lucrurile, cel în care muncești sau cel din care participi la ședințele video importante. Iată câteva sfaturi pentru a te bucura de minimalism și eficiență în propria casă și pentru a avea o locuință ordonată, din care nu-ți lipsește nimic, oricât de limitat ar fi spațiul:
Renunță la lucrurile nefolositoare
Perechea de pantofi la care nici măcar nu te-ai uitat în ultimii trei ani nu își așteaptă rândul, ci caută un proprietar nou, care să-i aprecieze și să-i integreze în ținutele de zi cu zi. Oricât de romantic ar fi să păstrezi biletele de călătorie sau brățările de la concerte, nici acestea nu-și găsesc locul în casă; la urma urmei, ai amintirile digitale – foto, video sau audio, dar și propria memorie, pentru momentele în care vrei să te bucuri de ceea ce ți s-a întâmplat. Renunță la vasele pe care nu le folosești, donează hainele pe care nu le porți sau organizează o sesiune “Shop my closet” cu prietenii – ar putea fi distractiv. Spune-i “curățenie de primăvară”, “decluttering” sau “reorganizare”, numai fă-o periodic – te va ajuta să îți păstrezi doar lucrurile de care ai nevoie și să renunți în mod regulat la cele nenecesare.
Folosește multifuncțional mobilierul
Atunci când locuiești singur, masa din dining poate deveni și birou în timpul programului de lucru. De altfel, dacă ai un spațiu dedicat muncii și unul proceselor de îngrijire, nu vei avea nevoie de două locuri de șezut, îți poți face la fel de bine treaba și ritualul de înfrumusețare cu un singur scaun birou, pe care să îl muți în funcție de nevoie, mai ales dacă ai o locuință de dimensiuni mici. Gândește-te la toate piesele de mobilier și locurile din casă care pot deveni multifuncționale și descotorosește-te de orice ocupă spațiu și nu aduce plus valoare calității vieții tale.
Creează spații unice de depozitare și învață să fii ordonat
Uneori, e la îndemână să depozitezi cutiile de pantofi lângă cuier, chiar dacă ți-ai planificat să le păstrezi în dressing. Sertarele cu șosete și lenjerie intimă se pot transfera rapid în haos, după doar câteva spălări la mașina de spălat. Însă, cu cât acorzi mai puțină atenție unor detalii – cum ar fi inclusiv locul în care pui cheile atunci când ajungi acasă – cu atât îți va fi mai dificil să reții locul fiecărui obiect și să ti-l amintești atunci când ai nevoie. De aceea, ai putea lua în calcul să te împrietenești cu concepte pecum separatoare pentru sertare, cutii depozitare și alte astfel de obiecte care ți-ar putea face viața mai ușoară în privința organizării.
Bucură-te de un spațiu mai aerisit și mai luminos
E tentant să aduni lucruri în jurul tău, suveniruri din călătorii, amintiri de la părinți sau de la bunici, obiecte cu valoare sentimentală, care îți oferă emoții care mai de care mai intense. Și nu e nimic greșit în asta, cât timp o faci cu măsură. Nu trebuie să renunți la pasiunile tale sau la colecțiile pe care le-ai construit cu atât de multă grijă, pentru a-ți aerisi spațiul, ci doar să le găsești locul potrivit în locuință. De asemenea, odată ce ai terminat cu reorganizarea, poți lua în calcul să îți transformi locuința într-o variantă mai luminoasă. Poți face asta printr-o renovare completă, dar ai la dispoziție și opțiunea cu investiții minime, în care e suficient să schimbi perdelele și să adaugi câteva textile în nuanțe luminoase, pentru a înfrumuseța spațiul.
Eficiența și minimalismul merg mână în mână, mai ales când vine vorba de spațiul în care locuiești. Chiar dacă va fi nevoie să investești timp pentru a-ți reorganiza locuința și, eventual, o sumă modică pentru a completa cu toate cele necesare, efortul tău va fi răsplătit și te vei putea bucura de roadele sale pe termen lung.
Sursă foto: Unsplash