Cuprins:
Ce spune legislația română în vigoare despre câinii agresivi
Actul normativ care reglementează regimul de deținere al câinilor periculoși și agresivi este Ordonanța de Urgență nr. 55/2002, republicată, cu completările și modificările ulterioare. Aceasta impune anumite obligații pentru persoanele care dețin câini periculoși sau agresivi.
Astfel, proprietarii sau deținătorii temporari ai câinilor prevăzuți la art. 1 trebuie să aibă vârsta minimă de 18 ani, să aibă capaciate de exercițiu și să nu fi fost condamnați pentru săvârșirea unei infracțiuni contra unei persoane. Aceștia au obligația să înregistreze câinii la Asociația Chinologică Română, afiliată la Federația Internațională Chinologică, și la poliția de proximitate în termen de zece zile de la intrarea în posesia animalului sau de la nașterea acestuia. De asemenea, câinii trebuie microcipați și sterilizați, indiferent de sex deoarece reproducerea raselor de câini periculoși este interiză prin lege.
În același timp, legea obligă proprietarii și deținătorii temporat să inscripționeze în mod vizibil, la intrarea în apartament, în imobil ori pe împrejmuirea aferentă clădirii respective, un anunț care să conțină avertismentul „Câine periculos” sau, după caz, „Câine agresiv”, printr-o plăcuță având dimensiunile de cel puțin 15 x 25 cm. Accesul acestor câini în spațiile publice, precum părțile comune ale imobilelor în care sunt deținuți, pe drumurile publice și pe căile de acces către acestea, este permis numai dacă aceștia poartă botniță și sunt ținuți în zgardă și lesă sau ham de către proprietar ori de către deținătorul temporar.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_e67b21e86b62485069cb75ca8c222234.jpg)
Este important de știut că accesul câinilor considerați periculoși și agresivi este interzis în localurile publice și în mijloacele de transport în comun. Cei care nu respectă aceste obligații riscă amenzi între 1.500 și 3.000 de lei.
Ce se înțelege prin câine periculos
Ordonanța de guvern menționată anterior prevede la art. 2, alin. (1), că prin câini agresivi se înțelege: a) orice câine care, fără să fie provocat, mușcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private și b) orice câine care participă la lupte între câini sau care a fost antrenat în acest scop. De asemenea, la alin (2) se menționează că nu intră în categoria câinilor agresivi definiți la alin. (1) a) orice câine care atacă sau mușcă o persoană care a pătruns fără drept, în orice mod, într-o proprietate privată sau publică protejată de acel câine sau b) orice câine folosit de unitățile de poliție, de jandarmerie, de alte unități militare, de unitățile vamale sau de serviciile publice de securitate, protecție și pază, care, aflându-se în misiune, a atacat sau a mușcat o persoană.
Nu intră în această categorie câini care atacă sau muşcă o persoană care a pătruns fără drept, în orice mod, într-o proprietate privată sau publică protejată de acel câine, orice câine folosit de unităţile de poliţie, de jandarmerie, de alte unităţi militare, de unităţile vamale sau de serviciile publice de securitate, protecţie şi pază, care, aflându-se în misiune, a atacat sau a muşcat o persoană.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_0ee09eea7dcad623f0eca5934bb4ac4c.jpg)
De ce devin câinii agresivi
Comportamentul agresiv este cea mai serioasă provocare pentru proprietarii de câini, însă poate fi prevenit în mare măsură dacă aceștia înțeleg etapele de dezvoltare ale patrupedului și factorii care îi influențează temperamentul.
Este important de știut că un câine nu dezvoltă un comportament agresiv peste noapte, ci are la bază emoții negative persistente, cum ar fi frica sau furia. În unele cazuri, durerea provocată de o afecțiune medicală poate să contribuie, de asemenea, la manifestări agresive.
Un câine care devine agresiv nu o face din dorința de a răni oameni sau alte animale ori de a intimida, ci pentru că se simte amenințat sau inconfortabil într-un anumit context. Majoritatea cazurilor de agresivitate sunt rezultatul insecurității, nicidecum al unei naturi malefice. Agresivitatea la câini poate avea multiple cauze, cum ar fi lipsa socializării, izolarea, educația precară sau dresajul inadecvat.
De asemenea, un trecut marcat de experiențe traumatizante poate să determine la rându-i un comportament defensiv și agresiv. Frustrarea acumulată sau durerile cronice pot transforma anxietatea în reacții violente, aflăm de pe Zooplus.ro.
Identificarea cauzelor nu este întotdeauna simplă. Când un câine dă semne de agresivitate este important să observi în ce împrejurări se manifestă. Devine tensionat în prezența altor câini? Crede că trebuie să-și protjeze familia sau își apără obiectele personale? Dacă deții un astfel de câine, răspunsurile la aceste întrebări te vor ajuta să observi anumite indicii esențiale pentru înțelegerea și gestionarea comportamentului blănosului tău.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_d5ba379f4459b9e46358f8c53eadeb57.jpg)
Principalele forme de agresivitate la câini
Este esențial să înțelegi că nu vei putea elabora un plan de modificare a comportamentului agresiv al câinelui tău până când nu vei identifica motivul care stă în spatele acestui manifestări. În funcție de motiv, există mai multe forme de agresivitate la câini, și anume:
Agresivitate teritorială – câinele își apără locuința sau orice spațiu pe care îl consideră al său împotriva tuturor celor pe care îi percepe ca fiind intruși.
Agresivitate protectivă – patrupedul își apără familia sau grupul de apartenență împotriva altor persoane sau animale pe care le percepe drept o amenințare.
Agresivitate posesivă – această formă se manifestă în momentul în care câinele își protejează hrana, jucăriile sau alte obiecte care sunt importante pentru el; acest comportament este cunoscut și sub denumirea de apărare a resurselor.
Agresivitate provocată de frică – apare atunci când un câine se simte amenințat și preferă să se retragă dintr-o anumită situație, însă devine agresiv în cazul în care nu are o cale de scăpare, potrivit AlphaPaws.com.
Agresivitate defensivă – este similară cu cea agresivitatea cauzată de frică, însă câinele va alege să atace pentru a se proteja, în loc să se retragă.
Agresivitate socială – se manifestă când câinele tău interacționează cu alți câini sau cu alți oameni; dacă nu a fost socializat în mod corespunzător, câinele tău va deveni agresiv.
Agresivitate din frustrare – apare atunci când câinele se simte constrâns, fie că este ținut în lesă, într-o curte închisă sau într-un spațiu restrâns, ceea ce duce la reacții agresive.
Ce câini sunt considerați periculoși
Conform prevederilor art. 1 din Ordonanța de Urgență nr. 55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi, câinii periculoși sunt clasificați în două categorii.
În Categoria I intră câinii de luptă și de atac, asimilați prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii lor.
Categoria a II-a cuprinde câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiler, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor. Alte rase de câini considerați periculoși sunt Ciobănescul german, Doberman Pinscher, Chow Chow, Husky Siberian, Malamut de Alaska și Marele Danez, aflăm de pe site-ul Howstaffworks.com. Este important de menționat că, deși aceste rase au fost identificate ca având un potențial ridicat de agresivitate, comportamentul individual al fiecărui câine poate să varieze în funcție de educație, socializare și îngrijire.
Sfaturi pentru prevenirea comportamentului agresiv al câinilor
- Alege un câine care să se potrivească nivelului de energie al familiei tale.
- Cunoaște temperamentul standard al rasei din care face parte câinele tău.
- Începe dresajul al câinelui atunci când acesta are vârsta de aproximativ opt săptămâni.
- Socializarea trebuie începută din timp și, de asemenea, trebuie găsit un dresor autorizat care să-ți dreseze patrupedul folosind cele mai potrivite metode.
- Nu ezita să consulți un dresor de câini pentru comportament agresiv dacă animalul tău manifestă una dintre formele de agresivitate menționate anterior. Dacă blănosul tău va urma cursurile unei școli de dresaj, acest lucru nu va avea un efect pozitiv doar asupra comportamentului acestuia, ci și asupra relației cu tine.
- Asigură-te că îi oferi în mod regulat câinelui tău o modalitate de stimulare mentală și fizică.
- Dacă locuiești la curte, evită să ții câinele legat.
- Învață-ți copiii cum să înțeleagă și să respecte limbajul corporal al unui câine.
- Evită să cumperi un câine online sau de la un crescător neautorizat.
- Nu îți pedepsi câinele, ci, în schimb, ajută-l să devină un animal de companie încrezător, sigur și bine educat, printr-un dresaj pozitiv, mai precizează AlphaPaws.com.
Foto: Shutterstock.com
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_ab728aba05a09fb91d8c2ae78e9bc305.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_2eb9cda2065cd7ac8e5ca8716e8a1e6d.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_bf8d10be06ec0c6f414898ed8ccc6d23.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/276_6ee95fc7057fc0d7d7a6b37d8a7187a0.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_63ca45881e0fca8a9bc185a30b7693cc.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_8139378a34e2e3e40388c629f53fe950.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_81de1da2497c7eb5b027cfcd8921a6d0.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_b8b922332a55aeda0d92e364a7124519.jpg)