Fructe murate
Ingrediente: două nectarine, doi ciorchini de struguri albi, doi ciorchini de struguri negri, trei pere, trei mere; pentru soluţie: o lingură piper, şase linguri sare grunjoasă, 200 g zahăr, doi litri apă, 700 ml oţet, o jumătate plic conservant.
Mod de preparare: se aşază fructele într-un borcan de 5 kg, alternându-le. Într-o oală se pun apa, sarea şi oţetul şi se amestecă bine, ca să se dizolve sarea. Se adaugă piperul şi conservantul şi se continuă amestecarea. Zahărul se pune la sfârşit, având grijă să se dizolve bine. Soluţia se toarnă peste fructele din borcan, astfel încât acestea să fie acoperite. Borcanul se acoperă cu un celofan umezit, apoi se leagă cu un elastic.
Aperitiv cu brânzeturi
Ingrediente: 100 g caşcaval, 100 g parmezan, 100 g mozzarella, 100 g caşcaval afumat, 100 g brânză cu mucegai alb, 250 g struguri albi, 250 g struguri roşii.
Mod de preparare: se taie brânzeturile în bucăţele şi se aşază pe un platou. Strugurii se spală, se aleg boabele tari şi se pun, amestecate (albe şi roşii), printre feliuţele de brânză. Pentru un aspect mai deosebit, puteţi înfige într-o scobitoare câte un cubuleţ de brânză şi un bob de strugure. Se poate servi cu un pahar de vin roşu.
Prăjitură economică
Ingrediente: două ouă, o cană de zahăr, o ceşcuţă de ulei, o ceşcuţă de apă, 150 g făină, un plic de praf de copt, un plic de zahăr vanilat, 400 g struguri de masă, o lingură de zahăr pudră (pentru ornat).
Mod de preparare: se amestecă toate ingredientele până se transformă într-un aluat moale, bine omogenizat. Se unge o tavă cu ulei şi se tapetează cu o lingură de făină, apoi se toarnă în ea aluatul obţinut. Strugurii spălaţi se aşază bob cu bob deasupra aluatului. Prăjitura se introduce în cuptorul încălzit, 15-20 de minute. După ce este gata, se lasă să se răcească, se pudrează cu zahăr şi se porţionează.
Must proaspăt
Ingrediente: patru kg struguri albi sau roşii.
Mod de preparare: strugurii se spală foarte bine, apoi se desfac boabele din ciorchine şi se dau prin storcătorul de fructe. Sucul se pune apoi în sticle şi se consumă proaspăt. Pentru a fi păstrat mai multe luni, mustul se fierbe imediat după stoarcere, se pune fierbinte în sticle şi se sigilează. Sucul proaspăt de struguri mai poate fi păstrat la congelator, în sticle din plastic, umplute cam trei sferturi. În ambele cazuri, mustul nu are nevoie de conservanţi.
Pui rumenit la cuptor
Ingrediente: un pui mare, o lingură delikat, două cubuleţe unt, un ciorchine mare de struguri roşii, o portocală, câteva frunze de salată.
Mod de preparare: se curăţă puiul şi se spală foarte bine, apoi se condimentează cu delikat, atât pe exterior, cât şi în interior. Se aşază într-o tavă din lut cu capac, se pun cubuleţele de unt deasupra lui, apoi se acoperă şi se introduce la cuptor. După circa 45 de minute în care s-a copt în abur, se scoate capacul şi se lasă încă 30 de minute, să se rumenească. Se serveşte pe un platou, cu felii de portocală şi boabe de strugure, decorat cu salată.