Opinie de
Alina Manolache
Toate articolele autorului

  • Ar putea fi un milion și jumătate de voturi în plus, care avantajează partidele de dreapta, mai ales PNL. Pierd PSD și partidele mici – ALDE, UDMR, PMP, susțin liderii PSD. Aceștia mai spun că, practic, un locuitor din Sibiu poate vota un parlamentar din București.

Cei de la PSD nu mai sunt convinși că vor sprijini demersul PNL de a se ajunge la anticipate. Cei mai mulți spun că, dacă trece moțiunea de cenzură, fapt aproape sigur, jocul se resetează complet. Sunt din ce în ce mai convinși să propună un premier. Un nume vehiculat este cel al lui Cristian Socol. Deși ar fi avantajați și ei de anticipate odată cu localele, după ordonanța de aseară, bat în retragere.

Toată supărarea vine în contextul în care lucrurile păreau bătute în cuie. Moțiunea de cenzură trece, alegerile în două tururi sunt sacrificate, fapt pe placul PSD, alegerea președinților de CJ rămâne tot cum doresc cei de la PSD, directă, nu din rândul consilierilor, iar PNL obține anticipatele.

Prevederea privind alegerea șefilor CJ a rămas în picioare într-un mod straniu. Ordonanța pregătită de Guvernul Orban pentru schimbarea modalității de alegere a șefilor CJ din rândul consilierilor a primit, în mod dubios, aviz negativ de la ministerul Justiției. Pare o concesie făcută celor de la PSD pentru ca aceștia din urmă să susțină până la capăt demersul privind anticipatele. 

Numai că jocul se schimbă radical după Ordonanța de aseară privind votul pentru Parlament. PSD spune că va face orice să o împiedice. Fie că ,,vorbim de grevă parlamentară, fie că o respingem în cinci zile în Parlament, facem orice, spun liderii. Tot ei au declarat pentru Libertatea că nu garantează că vor merge mai departe cu procedura pentru anticipate.

În acest context, PNL ar putea pierde tot. Și alegerea în două tururi a primarilor, și alegerea șefilor de CJ din rândul consilierilor, și organizarea anticipatelor. Ziua este la început. În curând începe dezbaterea moțiunii.

Pe holuri, social-democrații aleargă de colo-colo, înnebuniți de ceea ce consideră a fi o lovitură sub centură. Nu o spun cu subiect și predicat, dar pare că PSD și PNL se înțeleseseră, măcar din priviri și interese comune, dacă nu cu o strângere fizică de mână, asupra unui plan și planul se năruie.

Victor Ponta pune și el umărul la jocul incert. A anunțat că un Guvern care dă 25 de ordonanțe într-o noapte trebuie pedepsit. A discutat toată dimineața cu Marcel Ciolacu la el în birou.

PSD a primit promisiunea că Victor Ponta le dă mână liberă oamenilor săi. Fiecare votează cum dorește. Șansele moțiunii cresc. Guvernul Orban și-ar putea încheia activitatea după trei luni. A fost învestit pe 4 noiembrie.

Citeşte şi:

Guvernul Orban a picat. Moțiunea a trecut cu 261 de voturi „pentru”. Efectul: primarii vor fi aleși într-un singur tur de scrutin

Guvernul a adoptat marţi 25 de Ordonanţe de Urgenţă. Şedinţă maraton, prelungită până la miezul nopţii

Ultimele calcule înainte de votul pe moţiunea de cenzură

La 4 ani era declarată„cea mai frumoasă fată din lume”.Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
GSP.RO
La 4 ani era declarată„cea mai frumoasă fată din lume”.Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
Horoscop 3 iunie 2020. Balanțele se lovesc de câteva complicații, Taurii au probleme financiare
HOROSCOP
Horoscop 3 iunie 2020. Balanțele se lovesc de câteva complicații, Taurii au probleme financiare