Boris Kagarliţki a fost deja transferat la Sâktâvkar, regiunea Komi, unde judecătorii deja l-au trimis pentru două luni la închisoare, până când va fi judecat cazul său. Sâktâvkar este la 1.300 de kilometri de Moscova, în Siberia profundă. 

Potrivit Radio Europa Liberă, este judecat că a făcut apeluri online teroriste, iar rădăcina acuzației o reprezintă comentariile online făcute în octombrie 2022 privind rapoartele referitoare la un atac asupra podului de la Kerci, construit de Moscova după ce Rusia a anexat Crimeea ucraineană în 2014.

Kagarliţki a avut o poziție fermă antirăzboi pe care și-a exprimat-o public fără ocolișuri. Un act de curaj în Rusia legilor care bagă după gratii orice încercare timidă de libertate de expresie. 

După arestarea sa, inclusiv analistul care susține puterea de la Kremlin Serghei Markov a numit arestul „o greșeală politică grosolană”: „Nu vă atingeți de Kagarlițki”, a scris acesta pe Telegram, citat de Washington Post.

Pe Boris Kagarlițki îl cunosc foarte bine – am avut nenumărate discuţii, dezbateri, interviuri, colaborări. Pentru generația mea, el era un exemplu de curaj şi o minte sclipitoare, un extraordinar profesor. Am publicat şi câteva interviuri cu el. 

Raport al Congresului SUA: De ce armata rusă a înregistrat pierderi semnificative și n-a fost capabilă să câștige războiul din Ucraina ANALIZĂ
Recomandări
Raport al Congresului SUA: De ce armata rusă a înregistrat pierderi semnificative și n-a fost capabilă să câștige războiul din Ucraina ANALIZĂ

Este disident încă din perioada Brejnev – a fost arestat în anii ‘80 pentru poziția lui critică faţă de regimul sovietic – disidența lui a fost mereu asumată de pe poziția de stânga. A articulat şi argumentat mereu asta prin cărţile sale.

A avut o poziție destul de critică şi faţă de regimul Elţîn, fiind un social-democrat asumat, de pe poziții marxiste. 

Pe platforma Criticatac, unde a scris în trecut editoriale, se descria astfel: „Am fost arestat în anul 1993 de către noua putere, deja anticomunistă, am activat în mişcarea sindicală, în sfera Academiei de Ştiinţe, am condus departamentul de politică al publicaţiei Novaya Gazeta, ziarul de frunte al opoziţiei ruse. Începând cu anii 2000, am scris multe cărţi în limba engleză şi rusă (chiar în această ordine, căci până la începutul lui 2000, cărţile mele nu au fost editate în limba rusă). Amuzant este faptul că în 1982 mi s-a adus acuzaţia de «activitate antisovietică», iar în 1993 fusesem arestat ca «apărător al puterii sovietice». Dar pot afirma că nu mi-am schimbat niciodată convingerile, lucru care poate fi verificat prin alăturarea publicaţiilor mele din diferite epoci. Mereu am pledat pentru democraţia socialistă, precum şi pentru apărarea intereselor clasei muncitoare.”

Despre proiectul unui stat „suveranist” român: „Nici SUA lui Trump nu își permit suveranismul propus de AUR”. Interviu cu profesorul Cornel Ban de la Copenhagen Business School
Recomandări
Despre proiectul unui stat „suveranist” român: „Nici SUA lui Trump nu își permit suveranismul propus de AUR”. Interviu cu profesorul Cornel Ban de la Copenhagen Business School

Despre Putin a spus: „acest om a decis în mod clar să trăiască până la capăt la Kremlin”

Boris este un optimist. În ultimele interviuri, întrebat dacă Putin va pleca de la putere precum Elţîn şi dacă există o elită care să schimbe ceva, el afirmă:

„«Sunt obosit, plec», precum a spus Elţîn, este puțin probabil. Acest om a decis în mod clar să trăiască până la capăt la Kremlin. Nu sunt de acord că nu există o scindare în rândul elitelor. Doar că scindarea elitelor a avut loc cu mult timp în urmă. Într-un regim ca Rusia, nimeni nu o va anunța public până când nu se va termina. Amintiți-vă de minunatul titlu al cărții lui Alexei Iurciak despre Uniunea Sovietică, «A fost pentru totdeauna până când s-a terminat» (Everything Was Forever, Until It Was No More). Este exact ceea ce se întâmplă în Rusia în acest moment. Se va întâmpla o dată și într-o zi se va descoperi: oh, s-a terminat deja”. 

A scris nenumărate cărţi fundamentale pentru a înţelege Estul, printre care: „Thinking Reed: The Intellectuals and the Soviet State 1917 to the Present”, Verso Books, 1989; „Russia Under Yeltsin and Putin: Neo-Liberal Autocracy”, Pluto Press, 2002; „Russia, Ukraine and Contemporary Imperialism”, Routledge, 2019; „Between Class and Discourse: Left Intellectuals in Defence of Capitalism”, Routledge, 2020. 

Ultimele zile ale Salinei Praid. „Cât o nucă era gaura din perete, apoi s-a tot mărit”. Cât de fezabilă este soluția evacuării apei | Reportaj
Recomandări
Ultimele zile ale Salinei Praid. „Cât o nucă era gaura din perete, apoi s-a tot mărit”. Cât de fezabilă este soluția evacuării apei | Reportaj

Este foarte cunoscut în mediile social-democrate şi academice la nivel mondial, făcând analize sclipitoare de pe pozițiile sociologice a sistemului-lume pe modelul școlii sociologice americane – Immanuel Wallerstein.

O voce respectată, clară împotriva războiului

Prin el l-am cunoscut pe profesorul Immanuel Wallerstein şi o pleiadă de universitari tineri străluciți din Rusia şi Ucraina care, în mare parte, predau acum în universitățile occidentale. Ultima oară ne-am văzut acum 7 an la Bruxelles, la un panel de discuții.

Poziția lui odată cu începerea războiului a fost clară: a condamnat ferm războiul şi a refuzat să plece din ţară așa cum au făcut-o foarte mulţi. A fost declarat de regim „agent străin”. A scris constant analize, avea un podcast la Rabkor şi era o voce respectată chiar de oponenți.

Este considerat probabil cea mai cultă şi importantă voce a stângii rusești, chiar dacă generația tânără – mulți dintre elevii lui – şi-a diversificat pozițiile şi deseori au intrat în contradicție. Însă vocea lui a fost mereu respectată la nivel global.

Îmi exprim solidaritatea cu Boris Kagarliţki aşa cum am făcut-o cu toţi deținuții politic arestați de actualul regim de la Kremlin și sper în eliberarea sa. 

Foto: Facebook

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentarii (5)

AlexandraMilu 03.08.2023, 06:19

De ce oare?

armand 29.07.2023, 12:08

Trebuie ca in numele pluralismului sa va felicit pentru cenzurarea parerii mele dianetral opuse la ceea ce ati scris d-voastra! Concluziile se trag singure!

bozo76 29.07.2023, 01:58

Mi se pare normal . E lege martziala. Noua ne da mana sa fim moralisti ca nu avem rude pe front.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.