Se cunoaște faptul că infecția COVID-19 poate afecta mai multe organe și că plămânii sunt de departe cei mai lezați. Impactul bolii asupra sistemului respirator depinde în mare măsură de vârsta pacientului, sistemul imunitar și comorbiditățile asociate. Astfel, persoanele cu infecție COVID-19, cu simptome moderate sau severe au un risc semnificativ de a se confrunta cu o reducere a funcției pulmonare pe termen lung. Această afectare pulmonară poate persista inclusiv după trecerea prin boală și este observată în egală măsură atât la femei, cât și la bărbați.

Afectarea pulmonară în cazul pneumopatiei COVID-19 nu prezintă diferențe semnificative între femei și bărbați. Pot exista unele diferențe în cazul pacienților cu un volum mai mic pulmonar, cum ar fi femeile cu obezitate, la care afectarea pulmonară este mai accentuată datorită hipovențilatiei în baza pulmonară”, explică asist. univ. dr. Sorin Moțoi, medic primar radiologie și imagistică medicală în cadrul Rețelei de Sănătate REGINA MARIA.

De asemenea, persoanele cu boli preexistente, precum afecțiunile oncologice, diabetul zaharat și bolile cardio-pulmonare au un risc crescut de afectare pulmonară asociată infecției COVID-19, deoarece “decompensarea pulmonară duce la o insuficiență pluriorganică care se accentuează repede”, după cum precizează medicul radiolog Sorin Moțoi, care evaluează și monitorizează frecvent persoanele care s-au recuperat de COVID-19.

Este cert că afectarea pulmonară este mult mai frecventă si mai gravă în cazul persoanelor în vârstă, dar contează mult și încărcarea virală, care poate să fie crescută și la pacienții tineri”, explică asist. univ. dr. Sorin Motoi.

În ceea ce privește rolul fumatului în afectarea pulmonară post COVID-19, datele recente demonstrează că atât fumatul, cât și toată patologia asociată fumatului (BPOC, emfizem pulmonar, tulburări cardiace), agravează cu certitudine inflecția pulmonară de tip COVID-19.

Câteva nelămuriri privind sponsorizarea de 100.000 de euro acordată de CEC Bank pentru show-ul „Vocea României” de la PRO TV
Recomandări
Câteva nelămuriri privind sponsorizarea de 100.000 de euro acordată de CEC Bank pentru show-ul „Vocea României” de la PRO TV

Este adevărat că studiile inițiale arătau că fumătorii prezintă o afectare mai redusă în contextul pneumopatiei COVID-19, dar acest aspect era cumva incomplet documentat în prima parte a pandemiei. În anul 2020 a existat chiar un trend crescător al persoanelor care fumează în ideea unei protecții crescute față de infecția cu noul coronavirus. Evăluările efectuate în ultimele luni arată, în schimb, că evoluția fumătorilor, la distanță de infecția COVID-19, este mai severă decât a fumătorilor care nu au trecut prin boală”, susține asist. univ. dr. Sorin Motoi.

Tulpina nouă, extinsă mai repede în comunitate, acolo unde există comorbidități

În ceea ce privește dinamica evoluției pandemiei încă de la primele cazuri, în cazul tulpinii noi, considerată mai puțin agresivă, aceasta s-a extins mai repede în comunitate, cu diferitele forme virale și manifestările clinice ale bolii, acolo unde există pacienți cu comorbidități. Tocmai de aceea, tulpina Omicron le-a pus probleme medicilor.

Directorul Poliției Locale Sector 5 rămâne în funcție, după ce a fost condamnat pentru că a condus beat și a doua oară a șofat fără carnet
Recomandări
Directorul Poliției Locale Sector 5 rămâne în funcție, după ce a fost condamnat pentru că a condus beat și a doua oară a șofat fără carnet

Din observațiile noastre, din literatura de specialitate deja generoasă, precum și din experiența altor țări reiese că tulpina actuală implică mai puțin compartimentul respirator inferior, complicațiile de cele mai multe ori survenind pe fondul suprainfectării bacteriene. Simptomele cel mai des întâlnite în valul acesta au fost legate de căile respiratorii superioare, simptome deloc neglijabile de genul rhinoree (curgerea nasului) și congestie nazală, odinoinofagia (durerea în gât), tuse seacă neproductivă, la care se adaugă simptomele generale cu astenie (oboseală), mialgii (dureri musculare), cefalee (dureri de cap) și sindrom febril +/-, simptome în sfera digestivă. La apariția unor asfel de simptome, primul gest ar fi consultarea medicului de familie care poate stabiliîn prima instanță diferența între o infecție COVID-19 și alte infecții virale respiratorii sau digestive”, explică dr. Gabriel Gurguță, medic specialist Boli infecțioase, în cadrul Rețelei de Sănătate REGINA MARIA.

Pe de altă parte, medicii observă mai rar tulburările de coagulare, fapt care a scăzut semnificativ numărul pacienților internați în compartimentele de TI. Momentan, datele sunt în continuă actualizare privind urmările pe termen mediu și lung ale infectării cu tupina Omicron.

După capturarea totală a Luhanskului, Rusia controlează mai bine de o cincime din Ucraina. Ce urmează pe frontul de est
Recomandări
După capturarea totală a Luhanskului, Rusia controlează mai bine de o cincime din Ucraina. Ce urmează pe frontul de est

Datele de până acum sugerează că în anumite cazuri post infecție pot exista simptome persistente care afectează calitatea vieții pe termen mediu. Astfel pot persista simptome precum: cefaleea, astenia, anxietatea, tulburările neurologice temporare (de ex sindromul de Brain fog, reducerea tranzitorie a capacității de concentrare, a capacității de memorare, afectare a capacității sintezei informațiilor și dificultăți în exprimare, diminuare a atenției și creșterea timpului de reacție), rhinoreea persistentă, activarea sinuzitelor cronice, mialgiile și adenopațiile persistente, tahicardia, tulburări ale ritmului circadian (somn-veghe)”, subliniează Dr. Gabriel Gurguță, medic specialist Boli infecțioase, în cadrul Rețelei de Sănătate REGINA MARIA.

Trei factori importanți implicați în afectarea pulmonară cauzată de noul coronavirus:

  • Severitatea bolii – cazurile mai ușoare sunt mai puțin susceptibile de a provoca cicatrici de durată în țesutul pulmonar;
  • Comorbiditățile asociate – problemele de sănătate preexistente, cum ar fi boala pulmonară obstructivă cronică, diabetul, obezitatea și bolile de inimă, pot crește riscul de boală severă. Persoanele în vârstă sunt, de asemenea, mai vulnerabile la a dezvolta o formă severă de COVID-19, având în vedere faptul că țesuturile lor pulmonare pot fi mai puțin elastice;
  • Tratamentul administrat – cu cât pacienții beneficiează mai rapid de tratamentul adecvat, cu atât este mai mic riscul de afectare a plămânilor pe termen lung;

Evaluarea imagistică, recomandată persoanelor cu infecție COVID-19

Rolul examinarii CT torace în evaluarea și monitorizarea paciențolor cu infecție COVID-19 a evoluat de la debutul pandemiei. Dincolo de stadiul acut al bolii, investigația ajută medicii radiologi să recunoască anomaliile parenchimului pulmonar, gradul de fibroză pulmonară și modificările vasculare care pot fi responsabile pentru simptomele respiratorii persistente.

Afectarea pulmonară acută în pneumopatia COVID-19 este una tipică ce a fost descrisă încă de la primele cazuri din China ca o afectare în focare de tip “sticlă mată”, cu o dispoziție în ambele arii pulmonare. În evaluarea computer tomografică pulmonară, care este metoda de selecție în evaluarea COVID-19, noi stabilim și un grad de afectare procentual care este necesar pentru stadializare și tratament. După remiterea procesului inflamator acut pulmonar, care nu are o perioadă de timp specifică și care se asociază cu fibroza pulmonară, ariile inflamatorii pot să persiste săptămâni de zile. Concomitent cu fibroza pulmonară pot să apară și așa numitele bronsiectazii care reprezintă o dilatare anormală a bronșiilor prin fenomenele de fibroză pulmonară”, explică medicul radiolog Sorin Moțoi, adăugând că “a observat un grad mai redus de accentuare a leziunilor pulmonare post COVID-19 numai la pacienții cu afecțiuni de tip emfizem sau bronsiectazii.

Având în vedere faptul că infecția COVID-19 poate genera fenomene de tromboză vasculară, medicul radiolog Sorin Moțoi recomandă “evaluarea pulmonară nativ și cu substanță de contrast pentru a exclude fenomenele de tromboembolism pulmonar.”

Impactul COVID-19 pe termen mediu și lung

De asemenea, investigația CT cu substanță de contrast este indicată inclusiv persoanelor care s-au recuperat de infecție COVID-19, dar continuă să tușească des. “Tusea, care este o manifestare frecventă post infecție COVID-19 poate sugera microemboli pulmonari.”, explică asist. univ. dr. Sorin Moțoi.

În cazul noii tulpini, monitorizarea post COVID trebuie realizată la indicația directă a medicului de familie, care poate recomanda o serie de analize, consultații de specialitate (ORL, pneumologie, cardiologie, neurologie) sau investigații imagistice, în funcție de simptomatologia persistentă.

Dacă în trecut ne peocupam intens de leziunile pulmonare, gradul de fibroză și recuperarea respiratorie, de data aceasta se pare că simptomatologia neurologică este dominantă. Deși în multe cazuri întreg tabloul clinic post COVID se diminuează odată cu trecerea timpului, recomandăm tuturor pacienților care prezintă unul sau multe dintre simptomele detaliate mai sus, să solicite asistență medicală, reducând astfel perioada de recuperare și preîntâmpinând alte suferinte care ar putea fi mascate de urmările infecției virale.”, explică Dr. Gabriel Gurguță, medic specialist Boli infecțioase.

Medicii specialiști din centrele de imagistică REGINA MARIA folosesc un algoritm de inteligență artificială pentru a valida acuratețea rezultatelor investigațiilor imagistice post COVID-19. Este vorba despre tehnologia Xvision al cărui rol este acela de a mapa zonele care ridică suspiciuni, ajutând medicii să identifice mai ușor leziunile pulmonare.

Pionier al monitorizarii post COVID în România, REGINA MARIA a oferit gratuit pachete pentru a facilita accesul pacienților la supravegherea stării de sănătate după vindecare. Încă din luna mai 2020, REGINA MARIA a lansat Clinica POST COVID, proiect destinat monitorizării pacienților infectați și vindecați de infecția cu virusul SARS-CoV-2. Programul a fost lansat gratuit pentru toate cadrele medicale, care puteau realiza în Rețea analizele și investigațile medicale necesare. De asemenea, persoanele vulnerabile, care nu puteau accesa servicii medicale private, au putut discuta cu un medic generalist, care să le analizeze cazul în mod gratuit, prin Pachetul Start, care include și o serie de analize de laborator pentru evaluarea stării generale de sănătate. În toată țara, au fost peste 1.500 de beneficiari ai Pachetului Start.

Tot în context pandemic, pentru a contribui la creșterea nivelului de siguranță, REGINA MARIA a conceput, în premieră, un pachet de monitorizare post coronavirus pentru pediatrie, cu servicii medicale adaptate vârstei și nevoilor micilor pacienți, care poate fi accesat în policlinicile REGINA MARIA din București și din țară.

Surse:

https://www.nature.com/articles/s41598-021-93191-y

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/coronavirus/what-coronavirus-does-to-the-lungs

https://pubs.rsna.org/doi/10.1148/radiol.2021211396

https://ejrnm.springeropen.com/articles/10.1186/s43055-021-00484-3

https://biomedres.us/pdfs/BJSTR.MS.ID.005844.pdf

https://www.heighpubs.org/jprr/jprr-aid1022.php

Urmărește-ne pe Google News
Rareș Bogdan a dat-o de gol LIVE pe Denis Rifai: „Da, știu că asta sunteți”
GSP.RO
Rareș Bogdan a dat-o de gol LIVE pe Denis Rifai: „Da, știu că asta sunteți”
ȘOC TOTAL! Anunț sumbru despre războiul Rusia - Ucraina! HALUCINANT, totul s-a SPULBERAT!
Playtech.ro
ȘOC TOTAL! Anunț sumbru despre războiul Rusia - Ucraina! HALUCINANT, totul s-a SPULBERAT!
"Oamenii ţipau şi fugeau, a fost înfricoşător". Atacatorul din Chicago a fost reţinut după ce a ucis şase oameni şi a rănit alţi 30 la parada de Ziua Independenţei
Observatornews.ro
"Oamenii ţipau şi fugeau, a fost înfricoşător". Atacatorul din Chicago a fost reţinut după ce a ucis şase oameni şi a rănit alţi 30 la parada de Ziua Independenţei
Horoscop 5 iulie 2022. Racii au șansa de a reveni la gânduri mai bune în legătură cu anumite proiecte ale prietenilor sau rudelor
HOROSCOP
Horoscop 5 iulie 2022. Racii au șansa de a reveni la gânduri mai bune în legătură cu anumite proiecte ale prietenilor sau rudelor
Românca ucisă în Egipt nu a avut nicio șansă în fața rechinului Mako. Informații șocante despre bestia din Marea Roșie
Știrileprotv.ro
Românca ucisă în Egipt nu a avut nicio șansă în fața rechinului Mako. Informații șocante despre bestia din Marea Roșie
Becali l-a dat afară, şi-a schimbat meseria şi e cunoscut în online! Cu ce se ocupă fostul fotbalist al FCSB
Orangesport.ro
Becali l-a dat afară, şi-a schimbat meseria şi e cunoscut în online! Cu ce se ocupă fostul fotbalist al FCSB
Jewelry Seven, atelierul de bijuterii custom în care pasiunea se îmbină cu creativitatea
PUBLICITATE
Jewelry Seven, atelierul de bijuterii custom în care pasiunea se îmbină cu creativitatea
POVEȘTI CARE VINDECĂ. După 19 ani de dureri de spate, un bărbat a cunoscut medicii care i-au redat mobilitatea
PUBLICITATE
POVEȘTI CARE VINDECĂ. După 19 ani de dureri de spate, un bărbat a cunoscut medicii care i-au redat mobilitatea