Pe 8 februarie 2009, în localul Patriota, din Veszprem (Ungaria). Handbalistul Marian Cozma, 27 de ani, e înjunghiat de trei ori în inimă, fără nici un motiv, de un grup de rromi, iar rănile-i sunt prea adânci pentru a mai scăpa cu viaţă. Au trecut 7 ani ani de la o tragedie fără margini. Cei trei criminali, Raffael Sandor, Nemeth Gyozo și Sztojka Ivan, sunt închiși, trei complici, iubita lui Raffel (3 ani de pușcărie), Bihari Csaba (4 ani) și Pal Gabor (5 ani) sunt deja liberi.

RTEmagicC_colaj_01.jpg
Raffael și Nemeth primiseră inițial temniță pe viață, însă sentința definitivă a fost pușcărie pentru 18 ani. Conform colegilor de la Blikk, care au urmărit îndeaproape cazul și ancheta, al treilea ucigaș, Sztojka, ar fi suferit anul trecut, în octombrie, un infarct. ”Remușcări sau stratagemă?”, se întreabă tabloidul. Și în cazul ultimului, pedeapsa din prima instanță – 20 ani de carceră – a fost redusă la 13, respectiv 8 ani, după schimbarea încadrării faptei.

Conform apropiaților familiei, Sztojka ar lua pumni de medicamente zi de zi, în spatele gratiilor. ”A avut întotdeauna probleme de sănătate, iar acesta s-au acutizat în pușcărie. A devenit o epavă umană”.

Nu au bunuri pe numele lor. Cei trei criminali ar trebui să plătească familiei lui ”Păsărilă” 200 de euro pe lună!

Deși Sztojka –  a pretins că a citit cărți religioase și de psihologie în temniță, că a început liceul printre gratii, Raffael și Nemeth au părut că se căiesc pentru fapta lor nenorocită, lucrurile stau, de fapt, altfel. Avocatul familiei Cozma, Helmeczy Laszlo, spune că părintele fostului mare handbalist, Petre Cozma, a avut mari probleme în a obține daune financiare de la ucigași: ”Chiar dacă trăiesc în case scumpe și familiile lor umblă îm mașini de lux, cei trei au avut grijă să nu mai aibă pe numele lor nici un fel de bun! Încercăm să obținem bani, dar e foarte dificil”.

RTEmagicC_Familie_Sztojka.jpg

Familia lui Sztojka Ivan. Criminalul nu mai are nici un bun pe numele lui!

Conform legilor din Ungaria, dacă deținuții muncesc în închisoare – situația valabilă pentru cei trei criminali, o treime din câștigul lor se duce la familia victimei, după ce se deduc costurile întreținerii lor în pușcărie. ”Fiecare dintre întemnințați poate obține lunar un venit maxim de 35.000 de forinți. Se scad 13.000 de forinți pentru întreținere, rămân 20.000 de forinți, adică în jur de 65 de euro. Înmulțiți cu trei, înseamnă cam 200 de euro lunar pentru familia Cozma”, au calculat specialiști în drept de la Budapesta. Până azi nu s-a plătit nimic către familia lui Marian!

ISTORICUL CAZULUI COZMA

8 februarie 2009
– un grup de rromi maghiari îl înjunghie pe Marian Cozma în localul ”Patriota”, unde handbalistul petrecea.

680-113483-marian 680-113494-injunghiere_1-765x560 680-113495-injunghiere_2-765x560680-113496-injunghiere_3-765x560 680-113497-injunghiere_4-765x560

Marian Cozma se afla în localul Patriota împreună cu iubita sa de atunci, Claudia. Femeia s-a căsătorit, între timp, cu alt handbalist, Relu Druțu.

090210-cozma-hz-132-765x839RTEmagicC_sport-404434_10150510690219265_1465661566_n.jpg
9 februarie 2009
– apar primele informaţii legate de criminali. Raffael Sandor e considerat primul suspect de uciderea sportivului. Poliţia maghiară începe arestările – e prins şi Nemeth Gyozo.

CER_61801-765x576 CER_61861-765x510FOST LOCAL PATRIOTA
10 februarie 2009
– trupul lui Marian Cozma e transportat în ţară. Mii de persoane vin să depună un omagiu la trecrea cortegiului funerar prin localităţile din Ungaria şi România.

263VESZPREM
11 februarie 2009
– ancheta demonstrează că Marian a fost înjunghiat de mai multe ori: în rinichi, în inimă şi în plămâni. În miez de noapte, trupul handbalistului e adus la casa părintească, din cartierul bucureştean Tei, unde e jelit de rude, colegi, vecini, prieteni.

13 februarie 2009
– un alt inculpat, Sztojka Ivan, se predă poliţie maghiare, susţinând că este nevinovat. Marian Cozma e condus pe ultimul drum şi îngropat la Cimitirul Pipera, din Bucureşti.

15 februarie 2009
– 6.000 de spectatori asistă la primul meci al lui Veszprem fără Marian Cozma. Handbaliştii maghiari câştigă în Liga Campionilor cu Ademar Leon, 28-26 şi îl plâng pe Marian Cozma.

NIN_6426
21 februarie 2009
– după ce îi arestează şi pe Gabor P. şi pe Csaba B., poliţia maghiară emite mandate de arestare pe numele celor cinci suspecţi în cazul morţii lui Cozma.

5 martie 2009
– autorităţile permit patronilor clubului Patriota să redeschidă localul.

17 martie 2009
– în puzzle-ul crimei apare un nou personaj, Helga Toth, despre care se spune că l-ar fi provocat pe Marian în noapte crimei.

6 aprilie 2009
– producătorul maghiar de film Kalomista Gabor anunţă lansarea unui documentar de 90 de minute despre moartea lui Marian Cozma.

8 septembrie 2009
– în ziua în care Marian Cozma ar fi împlinit 27 de ani, e înfiinţată asociaţia ce-i poartă numele şi care are menirea de a-i ajuta pe copiii ce doresc să devină handbalişti.

3 februarie 2010
– anchetatorii anunţă că îi vor aduce pe acuzaţi în instanţă, pentru a fi judecaţi, în cea de-a doua jumătate a lunii martie.

4 februarie 2010
– Poliția maghiară prezintă concluzia anchetei: Sandor Raffael l-a înjunghiat pe Marian Cozma mai întâi în rinichi, în interiorul localului, apoi afară, în inimă, ultima lovitură provocând moartea handbalistului.

2012
– Sándor Raffael și Győző Németh primesc o sentință pe viață, Sztojka Ivan ia 20 de ani de pușcărie. Ulterior, cu schimbarea încadrării, primii doi primesc 18 ani de temniță, iar ultimul – 8 ani!

395399401415421425429STATUIE TREI
Scăpase cu viaţă în 2005

În 2005, Cozma, poreclit “Păsărilă”, a mai fost implicat într-un scandal, dar atunci a scăpat cu viaţă după ce a fost înjunghiat. “Era tot într-o sâmbătă noaptea. Parcă era predestinat pentru întâmplări nefericite! S-a luat cineva pe stradă de el, a răspuns, iar în fugă a fost înjunghiat de acel personaj. Într-o lună şi jumătate a revenit pe parchet, cu forţe şi mai mari”, rememora Marcel Popescu, preşedintele CS Dinamo. Handbalistul a fost atacat atunci de opt persoane. “S-au luat de el nişte rapidişti în cartierul Giuleşti, el fiind dinamovist”, îşi aduce aminte colegul său de la echipa naţională, Sandu Iacob. Cozma a avut o plagă pe spate, în apropierea coloanei vertebrale, de 8 centimetri lungime şi 3 centimetri adâncime. Internat la “Floreasca”, a revenit senzaţional pe teren în doar câteva luni, şi în 2006 s-a transferat la Veszprem. Marian Cozma a început handbalul la Dinamo şi avea peste 100 de goluri înscrise în tricoul naţionalei.

În vară lui 2009 urma să se căsătorească

Având alături fanioanele strânse de Marian de-a lungul carierei, Mariana, mama lui Marian, a dezvăluit după tragedie că handbalistul ar fi vrut să se căsătorească: “De două luni vorbea cu Camelia, verişoara lui Valentin Ghionea, colegul de la naţională. Ea îl vizitase și în Ungaria. Chiar l-am întrebat: «Mamă, tu când te însori?». Mi-a spus: «În vară, mamă, în vară!». Şi acum îl bag în sicriu, în costum de ginere”.

CITIȚI ȘI

Petre, tatăl lui Marian Cozma: ”A făcut infarct? Să mai facă patru, nenorocitul!”. Confirmă că n-a primit un șfanț de la criminali

Sârbul Marko Vujin a fost cel mai bun prieten al lui Marian Cozma: au jucat împreună, făceau vacanțe împreună, și-au făcut primul tatuaj împreună. ”Nici azi nu-mi vine să cred că my brother nu mai e!” / FOTO și VIDEO

Singura condiție pusă de Reghecampf la divorț! Anamaria Prodan a izbucnit în râs: „Are așa, niște chestii! Și?!”
PARTENERI - GSP.RO
Singura condiție pusă de Reghecampf la divorț! Anamaria Prodan a izbucnit în râs: „Are așa, niște chestii! Și?!”
BOMBĂ! Veste uriașă pentru Liviu Dragnea! Totul a fost ținut SECRET, ce s-a aflat ACUM
Playtech.ro
BOMBĂ! Veste uriașă pentru Liviu Dragnea! Totul a fost ținut SECRET, ce s-a aflat ACUM
Ce restricţii vor avea, de luni, românii nevaccinaţi anti-Covid-19
Observatornews.ro
Ce restricţii vor avea, de luni, românii nevaccinaţi anti-Covid-19
Horoscop 22 octombrie 2021. Vărsătorii trebuie să intervină serios printr-o reevaluare în planurile lor de viitor
HOROSCOP
Horoscop 22 octombrie 2021. Vărsătorii trebuie să intervină serios printr-o reevaluare în planurile lor de viitor
Protest inedit la Roma. Fostele stewardese de la Alitalia s-au dezbrăcat în centrul capitalei în semn de protest
Știrileprotv.ro
Protest inedit la Roma. Fostele stewardese de la Alitalia s-au dezbrăcat în centrul capitalei în semn de protest
Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de amor într-un timp atât de scurt
Telekomsport
Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de amor într-un timp atât de scurt
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele
PUBLICITATE
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele