Tricolorii, învinși dramatic în acel sfert de finală, nu s-au mai întâlnit de atunci cu o șansă similară. 10 iulie 1994 rămâne momentul în care ”Generația de Aur” și-a atins apogeul, însă, în același timp, este o amintire tristă pentru fotbalul românesc.
Tommy Svensson și-a amintit, pentru SportNews, câteva dintre momentele cruciale ale acelui duel disputat pe o vreme caniculară în California, în urmă cu 20 de ani.
”A fost un meci care a avut de toate. O lovitură liberă fantastică. Un gol în ultimul minut. Apoi prelungirile foarte încinse, cu România care a deschis scorul. Cartonașul roșu primit de Schwarz. Golul nostru egalizator. Suspansul de la penalty-uri. Ratări și execuții spectaculoase. Nu mă miră deloc că încă se vorbește despre această partidă în Suedia și în România”, ne-a spus tehnicianul suedez.
”Ne-a fost foarte greu cu România, care avea o echipă foarte puternică. Am ținut cont de valoarea jucătorilor când am pregătit meciul. Cunoșteam foarte bine adversarul și stilul de joc. Hagi era de departe marea vedetă a echipei”, și-a amintit Svensson, care a studiat selecționata lui Anghel Iordănescu pe durata turneului final din SUA: ”Pe lângă meciul amical pe care l-am disputat înainte de începerea turneului final, am fost la Detroit să văd România în meciul cu Elveția. Nu a fost cea mai bună evoluție, însă am fost și la partida cu Argentina, în care au jucat extraordinar și care rămâne cel mai bun meci al Cupei Mondiale din 1994”.
FILMUL MECIULUI
Partida Suedia – România nu a fost una foarte spectaculoasă, iar scorul a fost deschis târziu, de nordici, după o lovitură liberă ingenioasă. România a răspuns, când mai erau doar câteva zeci de secunde din timpul regulamentar, prin vedeta sa din ofensivă, Florin Răducioiu.
”Brolin a venit cu ideea loviturii libere, eu doar am făcut câteva mici modificări pentru a păcăli și mai mult apărarea română. A funcționat perfect. Nu credeam că România va mai avea puterea să revină, iar când Răducioiu a egalat, am fost foarte dezamăgit”, ne-a povestit Tommy, menționând că a doua reușită a lui Răducioiu, venită în prima repriză suplimentară, nu i-a demoralizat pe elevii săi.
”Eu am sperat mereu la calificare și le-am cerut jucătorilor să riște. Le-am spus că este încă posibil să câștigăm. Încrederea pe care o aveam în noi ne-a adus golul egalizator al lui Kennet Andersson, iar apoi calificarea în semifinale, după penalty-uri. Am fost încrezători în victorie până la final, iar acesta a fost cheia meciului”, a explicat Tommy Svensson, precizând: ”Victoria cu România este una dintre cele mai frumoase momente din cariera mea”.
După ce au strecurat golul egalizator printre brațele lui Florin Prunea, nordicii au obținut calificarea de la punctul cu var. ”Am pegătit intens loviturile de pedeapsă pe durata întregului turneu final. Doar eu știam lista cu executanții. Jucătorii au aflat dacă vor bate sau nu după ultimul fluier. A trebuit să fac doar o mică modificare, pentru că Schwarz (n.r. – eliminat în prelungiri) era printre primii executanți”, ne-a mai spus experimentatul antrenor, care, însă, nu a reușit să repete succesul și în partida următoare din SUA 1994, împotriva Braziliei, care avea să cucerească și trofeul, având o echipă extraordinară, cu Dunga, Bebeto, Taffarel sau Romario.
”La fel ca partida din sferturi, în semifinale, cu Brazilia, a fost un duel foarte strâns. Cred că dacă am fi avut o zi în plus pentru pregătirea jocului am fi avut șanse mai mari. Chiar și așa, am făcut un meci bun în fața celor care au devenit, apoi, campioni mondiali”, a rememorat Svensson, care se ferește să ofere pronosticuri față de viitorul Suediei și României, echipe care nu au ajuns la turneul final al Cupei Mondiale din această vară, care are loc în Brazilia.
”Cred că este foarte greu ca echipe din țări mici precum Suedia și România să mai ajungă la un asemenea nivel. Trebuie să vină jucători noi, încă o generație de excepție. Nu cred că se va întâmpla prea curând acest lucru, dar nici nu cred că este imposibil” – Tommy Svensson
CARTE DE VIZITĂ
De numele lui Tommy Svensson se leagă câteva reușite extraordinare. Mijlocaș central de meserie, a evoluat aproape toată cariera la Osters IF, clubul pe care tatăl său – Stig – l-a transformat dintr-o grupare de liga a cincea în campioana Suediei. A bifat 40 de meciuri în tricoul echipei naționale, evoluând la turneul final al Cupei Mondiale din Mexic, în 1970. Cu un an înainte fusese desemnat cel mai bun fotbalist al Suediei.
Ca antrenor, Svensson a cucerit trei titluri și o Cupă a Suediei în cele 14 sezoane petrecute pe banca tehnică a celor de la Osters – performanță extraordinară având în vedere că orașul din care este echipa are doar 60.000 de locuitori. Înainte să preia naționala Suediei, Tommy a stat doi ani în Norvegia, la Tromso, un alt oraș cu doar câteva zeci de mii de locuitori, reușind două clasări pe podium – cele mai bune performanțe din istoria clubului.
A preluat Suedia în 1991, iar doar un an mai târziu i-a dus pe scandinavi până în semifinalele Campionatului European, care rămâne cea mai bună performanță din istorie la nivel continental. În 1994 a dus echipa până pe locul trei în lume, la Cupa Mondială, lucru pe care nordicii nu îl mai reușiseră de multă vreme, mai exact din 1958, când, pe teren propriu, au ajuns în finală, însă au pierdut în fața Braziliei tânărului Pele și a extraordinarului Garrincha.