Simona Halep (26 de ani, 1 WTA)
Reprezentanta noastră a început anul excelent, impunându-se la Shenzhen atât în proba de simplu, cât și în cea de dublu. A pierdut doar două seturi în cinci partide disputate. Cel mai bine cotat adversar întâlnit a fost Irina Begu (43 WTA). Locurile ocupate de celelalte oponente: 109, 96, 90 și 49. A părut că se simte foarte bine pe teren, iar dubla realizată în China îi oferă și mai multă încredere în propriile forțe. Toate acestea ne fac să credem că a sosit timpul să-și îmbunătățească cea mai bună performanță la Australian Open (sferturi, în 2014 și 2015), chiar dacă este turneul de Mare Șlem la care are cel mai mic procentaj de victorii (59%).
Caroline Wozniacki (27 de ani, 2 WTA)
La Auckland, daneza a dat impresia că și-a păstrat forma excelentă din toamna anului trecut, când a câștigat Turneul Campioanelor. În primele patru meciuri a pierdut un singur set, absolut normal, ținând cont că cel mai bine clasat adversar întâlnit a fost Madison Brengle (83 WTA). Pozițiile celorlalți oponenți au fost chiar mai slabe decât în cazul lui Halep (89, 110, 120). A capotat însă în finală (4-6, 6-7), în fața singurului adversar cu adevărat puternic: Julia Goerges (12 WTA), aflată în forma vieții ei (trei titluri consecutive și 14 meciuri câștigate la rând). În ciuda eșecului, jocul etalat și suprafața de la Melbourne (hard, pe care Wozniacki a obținut cele mai multe victorii în 2017 – 41) îi dau dreptul să spere că la ediția din acest an a Australian Open poate obține un rezultat apropiat celei mai bune performanțe reușite la Openul de la Antipozi (semifinală, în 2011).
Garbine Muguruza (24 de ani, 3 WTA)
Câștigătoarea ultimei ediții a Wimbledonului a început prost 2018. Spanioloaica s-a accidentat în primul meci disputat în noul an, fiind nevoită să abandoneze în turul secund al turneului de la Brisbane, la scorul de 5-7, 7-6 și 2-1 cu Aleksandra Krunic (53 WTA). Prin urmare, concluziile în ceea ce o privește sunt riscante. La nivel declarativ, Mugu e hotărâtă să încerce detronarea lui Halep din fruntea WTA. O demonstrează și faptul că a cerut și a primit un wild-card pentru turneul de la Sydney, care se dispută în această săptămână. Dacă va fi sănătoasă și dacă va reuși să găsească setarea mentală potrivită (e o jucătoare capricioasă, de moral), are toate șansele să-și egaleze cea mai bună performanță la Australian Open (sferturi, în 2017).
Elina Svitolina (23 de ani, 4 WTA)
Ucraineanca a triumfat la Brisbane, unde a pierdut un singur set (în meciul cu Johanna Konta, 9 WTA, care a abandonat). Svitolina avut adversari sensibil mai bine clasați decât Halep și Wozniacki (87, 44, 40) și a impresionat în partida din semifinale contra Karolinei Pliskova, locul 4 WTA la acel moment. Elina s-a impus cu un dublu 7-5 și poate spera să depășească pentru prima dată în carieră turul 3 la Australian Open.
Venus Williams (37 de ani, 5 WTA)
Veterana topului 10 WTA va disputa abia în această săptămână primul meci oficial din 2018. Venus debutează în optimi la Sydney, unde va avea parte de un adversar cu nume (Lucie Safarova sau Angelique Kerber). Americanca a impresionat anul trecut, când a prins finalele la Australian Open, Wimbledon și Turneul Campioanelor, plus o semifinală la US Open. Dar vârsta trebuie să-și spună cândva cuvântul, de aceea nu credem că parcursul lui Venus la Melbourne va fi și în 2018 la fel de lung. Asta nu înseamnă că e exclus să ne trezim cu ea în a doua săptămână a turneului.
Karolina Pliskova (25 de ani, 6 WTA)
Cehoaica a fost eliminată în semifinale la Brisbane de Elina Svitolina (5-7, 5-7), după ce le învinsese pe mult mai modestele Catherine Cartan Bellis (46 WTA) și Kaia Kanepi (100 WTA). Karo a fost și continuă să fie prea dependentă de serviciu. Anul trecut a fost regina așilor (452), dar când această lovitură nu-i iese, jocul ei suferă vizibil. Deplasarea greoaie va fi un alt handicap pe suprafața rapidă de la Australian Open. În consecință, nu garantăm că-și va putea egala cea mai bună performanță reușită la Melbourne (sferturi, în 2017).
Jelena Ostapenko (20 de ani, 7 WTA)
Copilul teribil al topului 10 WTA a început anul teribil de prost. Dacă facem abstracție de victoria obținută în demonstrativul cu proaspăt revenita în circuit Serena Williams, letona e praf în acest start de 2018. Învingătoarea Simonei Halep în ultima finală de la Roland Garros a pierdut în primul tur atât la Shenzhen, cât și la Sydney, de fiecare dată în fața unor adversare mai slab cotate: 1-6, 4-6 cu Kristyna Pliskova (62 WTA), respectiv 6-7, 1-6 cu Ekaterina Makarova (33 WTA). Acestea fiind spuse, Australian Open nu miroase a bine pentru năzuroasa Jelena. Dacă am fi obligați să oferim un pronostic, am oscila între cel mai slab rezultat (turul 1, în 2016) și cea mai bună performanță obținută la Melbourne (turul 3, în 2017).
Caroline Garcia (24 de ani, 8 WTA)
Franțuzoaica nu a apucat să joace în 2018. În ultima zi a anului trecut, cea care impresionase în toamna lui 2017 a abandonat cu ochii în lacrimi în primul tur la Brisbane, la scorul de 6-3, 3-6 cu Alize Cornet (38 WTA). Caroline a mărturisit că este chinuită de o durere de spate și că are nevoie de o pauză, pentru a se reface în perspectiva Australian Open, unde cea mai bună performanță a ei a fost prezența în turul 3 (în 2015 și 2017). Dacă își va recăpăta forma de acum câteva luni, Garcia își poate impune, ca obiectiv minim, să treacă pe plus în privința raportului victorii-înfrângeri la Melbourne (în prezent, are 5 succese și 6 eșecuri).
Johanna Konta (26 de ani, 9 WTA)
Britanica dădea semne că a depășit perioada nefastă din a doua jumătate a anului trecut, dar o accidentare la șold a forțat-o să abandoneze în sfertul de finală jucat cu Elina Svitolina (6 WTA, al vremea meciului) la Brisbane, la scorul de 6-1, 6-7, 2-3. Până atunci, Konta trecuse de Madison Keys (19 WTA) și de Ajla Tomljanovic (136 WTA). Se pare că Johanna a depășit problema medicală, din moment ce s-a înscris la turneul de la Sydney, unde luni, 8 ianuarie, o va înfrunta pe Agnieszka Radwanska (28 WTA). Australian Open este turneul de Mare Șlem la care a avut cele mai bune rezultate (semifinale în 2016 și sferturi în 2017), dar nu mizăm pe faptul că va avea un parcurs la fel de lung și anul acesta.
CoCo Vandeweghe (26 de ani, 10 WTA)
Cea mai rudimentară jucătoare din top 10 WTA a disputat trei meciuri în cadrul Cupei Hopman. Americanca le-a învins pe rusoaica Anastasia Pavliucenkova (15 WTA) și pe japoneza Maddison Inglis (771 WTA), pierzând în fața Belindei Bencic (74 WTA). Vandeweghe a fost una dintre surprizele plăcute anul trecut, bifând semifinale la Australian Open și US Open și sferturi la Wimbledon. Posesoare a unui serviciu puternic, este avantajată de suprafețele rapid, precum cea pe care se va juca la Melbourne. Egalarea performanței reușite în 2017 la turneul de Mare Șlem de la Antipozi nu este imposibilă, dar, dar am fi obligați să pariem, am paria mai degrabă că nu va reuși.
Între paranteze a fost indicat locul pe care fiecare jucătoare îl va ocupa în topul WTA începând cu 8 ianuarie.