Mergi direct la conținut »
Campionatul European de box Under 22 de la Tg. Cristina Cosma a câștigat înainte de limită și are medalia asigurată / FOTO
Sport Libertatea > Sport > Campionatul European de box Under 22 de la Tg. Cristina Cosma a câștigat înainte de limită și are medalia asigurată / FOTO

Campionatul European de box Under 22 de la Tg. Cristina Cosma a câștigat înainte de limită și are medalia asigurată / FOTO

Campionatul European de box Under 22, cea de a treia ediție, a debutat duminică, 25 martie, în noua Sală Polivalentă din Târgu Jiu, cu peste 300 de sportivi la start, fete și băieți.

ACTUALIZARE 28 martie. Cristina Cosma câștigă înainte de limită și are medalia asigurată la Campionatele Europene Under 22 de la Târgu Jiu.

Sportiva stelistă Cristina Cosma a adus prima medalie a României la Campionatele Europene de seniori Under 22, competiție care se desfășoară la Târgu Jiu. De fapt, este prima medalie asigurată prin luptă, deoarece delegația tricoloră are deja asigurată o finală în cadrul competiției feminine, la categoria +81 kg, unde s-au înscris numai două sportive. Astfel, românca Alina Gabriela Ene are cel puțin argintul.

Cristina Cosma a făcut un meci perfect în sferturile de finală ale categoriei 57 kg. Românca antrenată de Adrian Lăcătuș nu i-a dat nicio șansă adversarei ei, bulgăroaica Nedkova Plamena Ivanova, pe care ”mitraliat-o” chiar din prima repriză. Cum diferența de valoare dintre pugiliste era clară, arbitrul a oprit întâlnirea. Cristina s-a calificat astfel în semifinale, unde o va întâlni pe Csilla Flora Tar din Ungaria.

În prima gală din ziua a patra a competiției au mai boxat încă două românce, însă ambele au fost învinse. La categoria 45-48 kg, Cristina Aciobăniței a cedat la puncte în fața Yuliei Demianenko (Ucraina), iar la 64 kg, Georgiana Avram a fost învinsă prin RSC în repriza 3 de Diana Starkova (Ucraina).

Haos în supermarketurile din România de teama coronavirusului. Imagini incredibile! „Niciodată n-am vândut atâta„
Recomandări

Haos în supermarketurile din România de teama coronavirusului. Imagini incredibile! „Niciodată n-am vândut atâta„

 

Români în Gala a II-a, ora 18:00

Cat. 46-49 kg: Omar Salah Ibrahim (Germania) – Florin Bălteanu (România)

Cat. 64 kg: Turgul Erdemir (Turcia) – Vasile Suciu (România)

ACTUALIZARE 28 martie. De miercuri începe lupta cea mare pentru medalii, fiind programate primele sferturi de finală. În ring se vor afla și cinci români, trei fete și doi băieți. Orice victorie în această fază înseamnă un loc pe podium.

Români în programul de miercuri

Gala I (ora 14:00)

Cat. 45-48 kg feminin: Cristina Aciobăniței (România) – Yulia Demianenko (Ucraina)

Cat. 57 kg feminin: Cristina Cosma (România) – Nedkova Plamena Ivanova (Bulgaria)

Cat. 64 kg: Diana Starkova (Ucraina) – Georgiana Avram (România)

Gala a II-a (ora 18:00). Sferturi de finală

Cat. 46-49 kg: Omar Salah Ibrahim (Germania) – Florin Bălteanu (România)

Corespondență din Milano. Reporterul Libertatea a ajuns în zona afectată de coronavirus în Italia
Recomandări

Corespondență din Milano. Reporterul Libertatea a ajuns în zona afectată de coronavirus în Italia

 

Cat. 64 kg: Turgul Erdemir (Turcia) – Vasile Suciu (România)

ACTUALIZARE 27 martie. Trei victorii spectaculoase ale românilor la Europeanul Under 22 de la Tg. Jiu. Campionul continental Robert Jitaru a început cursa de apărare a titlului. De miercuri se boxează cu medalia pe masă

Ziua a treia a Campionatelor Europene de box pentru seniori Under 22, competiție ce se desfășoară la Târgu Jiu, a adus trei victorii spectaculoase pentru boxerii tricolori.

La 56 kg, Robert Jitaru (CSA Steaua) și-a început cursa de apărare a titlului cuceri anul trecut cu un meci care i-a pus în valoarea pregătirea fizică foarte bună. Pugilistul tricolor a întâlnit un adversar, irlandezul Jordan Moore, care a refuzat lupta de aproape. Încercând să profite de înălțimea superioară, irlandezul a fugit prin ring tot meciul. Jitaru l-a urmărit asemenea unui buldog, iar când a reușit să găsească distanța convenabilă a punctat eficient cu toată gama de lovituri. Jitaru s-a impus cu o decizie unanimă (5-0) și va boxa în sferturile de finală cu rusul Ruslan Belousov, care a reușit o victorie spectaculoasă prin KO în meciul cu moldoveanul Viktor Vacula.

Prima țară care pare să fi scăpat de coronavirus. Toţi cetăţenii s-au vindecat
Recomandări

Prima țară care pare să fi scăpat de coronavirus. Toţi cetăţenii s-au vindecat

 

Un meci electrizat a reușit și Vasile Suciu, la categoria 64 kg. Românul de la SCM Bacău s-a impus înainte de limită în meciul cu polonezul Karol Kowal (RSC 2). Partida a început cum nu se poate mai rău pentru român, care la primul schimb s-a trezit cu o arcadă deschisă destul de rău. Sub amențintarea unei posibile opriri întâlniri din cauza rănii, Suciu a dat drumul la morișca brațelor și a ridicat tribunele în picioare. În repriza a doua, un croșeu năprasnic al românului a pus capăt partidei. Miercuri, în meciul următor, Suciu îl va întâlni pe turcul Turgul Erdemir. Victoria îi asigură calificarea în semifinale și un loc pe podium.

A treia victorie tricoloră a fost la fel de spectaculoasă. La categoria 81 kg, Alberto Biro, unul dintre mezinii lotului tricolor (19 ani), a boxat cu inima în meciul cu lituanianul Andrejs Nikolajevs și s-a impus cu cu o decizie unanimă la puncte, 5-0. În sferturile de finală, Biro se va lupta cu rusul Serghei Murashev.

Au fost trei victorii pentru români, dar și două înfrângeri. La categoria 60 kg, Andrei Udubașa (SCM Bacău) a fost declarat învins în meciul cu armeanul Hrayr Șahverdyan. Meciul a fost mult mai echilibrat decât decizia finală, 5-0 în favoarea armeanului. ”Mi-a plăcut Udubașa, este un copil de viitor”, a comentat fostul mare campion Dorel Simion, aflat la Târgu Jiu.

La 69 kg, Dumitru Vicol (CSM Suceava) a făcut un meci foarte bun în compania ucraineanului Maksim Pylypets. Vicol a boxat curajos și a avut mai mereu inițiativa, însă de deajuns pentru a-i convinge pe arbitri.

ACTUALIZARE 26 martie. Andrei Arădoaie părăsește Europeanul Under 22 chiar la debut, după un meci electrizant, demn de o finală europeană.

Ziua a doua a Campionatelor Europene de box pentru seniori Under 22 de la Târgu Jiu a adus o înfrângere grea pentru lotul național al României. Medaliat cu aur la ediția din 2017 (dar la o categorie inferioară, 81 kg), Andrei Arădoaie (CS Dinamo) a cedat în meciul de debut la categoria grea (91 kg), în fața croatului Toni Filipi.

Arădoaie a avut neșansa de a întâlni în primul tur unul dintre cei mai tari boxeri din categorie, dacă nu cel mai puternic. La numai 22 de ani, croatul este unul dintre pugiliștii neînvinși în WSB, circuitul semiprofesionist al AIBA, acolo unde se adună cam toate valorile boxului amator mondial. Toni Filipi este neînvins în acest sezon, având și o victorie prețioasă la campionul mondial al greilor, italianul Clemente Russo. ”Era singurul boxer cu care nu am fi dorit să ne întâlnim în primul tur”, declara antrenorul Dumitru Dorobanțu imediat după tragerea la sorți.

Meciul dintre Arădoaie și Filipi a fost demn de o finală, cu box de calitate și doi boxeri cu inimă mare. Arădoaie a profitat în primele două reprize de alonja superioară și a punctat de la distanță cu serii eficiente. În repriza a treia, croatul l-a pus în dificultate pe român, cu un croșeu puternic. Dezechilibrat, Arădoaie a pivotat și a mai primit încă o lovitură, însă în ceafă. Arbitrul l-a numărat pe român și l-a avertizat pe croat, însă aflat încă sub influența loviturilor primite, Arădoaie a cedat la următoarea serie (meci oprit de arbitru).

Dintre cei trei români care au boxat în ziua a doua, unul singur a câștigat. În limitele categoriei 64 kg, Vasile Suciu s-a impus la puncte în fața monegascului Hugo Micaleff. Legitimat la SCM Bacău, Suciu a intrat destul de crispat în meci, însă a fost bine condus de la colț de Relu Auraș și până la urmă și-a găsit ritmul care să-i aducă accesul în turul următor.

La categoria 75 kg, Viorel Fâciu (75 kg) a cedat la puncte în meciul Michael Ostroumov (Israel). Legitimat la Pandurii Tg. Jiu, Fâciu a avut parte de o galerie extrem de puternică.

ACTUALIZARE 26 martie. Ziua a doua va programa două gale, de la orele 14:00 și 18:00, cu un total de 45 de meciuri. În prima gală își va face debutul și campionul european de anul trecut, Andrei Arădoaie (CS Dinamo). Medaliat cu aur la categoria 81 kg (semigrea), Arădoaie a urcat însă în categoria imediat superioară, 91 kg (grea), unde adversarii sunt mult mai puternici. El va începe abrupt, cu unul dintre cei mai tari boxeri din categorie, croatul Toni Filipi.

Tot în prima gală vor mai boxa Viorel Fâciu (75 kg) cu Michael Ostroumov (Israel) și Vasile Suciu (64 kg) cu Hugo Micallef (Monaco).

ACTUALIZARE 26 martie. Prima zi a Campionatelor Europene de box pentru seniori Under 22, competiție găzduită de orașul Târgu Jiu, a programat 38 de meciuri. Dacă prima gală a fost rezervată fetelor, a doua a venit cu mai multă explozie, grație partidelor în care au evoluat băieții.

În gala de seară a venit și prima victorie a delegației României. Andrei Udubașa (SCM Bacău) l-a învins la puncte, scor 3-2, pe slovacul Michal Takacs, în cadrul categoriei 60 kg (semiușoară). Meciul a fost echilibrat, cu multă acțiune în ring, iar Udubașa a avut energie până la gongul final care i-a adus victoria.

Vâlcean la origini, Andrei Udubașa se pregătește la SCM Bacău cu Relu Auraș, fiind unul dintre exponenții tinerei generații de boxeri pe care Federația Română de Box o pregătește în acest moment. La Europenele Under 22, România a prezentat de altfel un lot foarte tânăr la masculin, cu patru boxeri născuți în 1999: Florin Bălteanu, Viorel Fâciu, Alberto Biro și Cristian Filip. Singurii pugiliști aflați la limita superioară de vârstă, născuți în 1996, sunt Andrei Arădoaie și Vasile Suciu.

Duminică seara, delegația tricoloră a suferit și o înfrângere. Cristian Filip (+91 kg / supergrea) a coborât învins treptele ringului, după meciul cu francezul Djamili Aboudou-Moind. Filip a boxat foarte bine pentru un boxer de nici 19 ani, dar decizia la puncte (4-0) a mers către francez.

——-

Întrecerile au debutat cu inaugurarea sălii, la care au luat parte mai multe oficialități locale, după care s-a derulat festivitatea de deschidere.

”Este emoționant pentru noi toți să fim aici, în orașul lui Brâncuși, cel mai mare sculptor român. Împreună cu oficialitățile locale, primăria, consiliul județean, am reușit să aducem delegații din 37 de țări aici, să vadă ceea ce avem noi mai frumos. Sperăm să plece cu amintiri deosebite de la Târgu Jiu. Vreau să le mulțumesc tuturor celor care au făcut posibilă organizarea acestei competiții în România”, a declarat președintele FR de Box, Vasile Câtea, la festivitatea de deschidere.

”Este o zi specială pentru noi, cu o dublă festivitate. Am inaugurat sala polivalentă și am deschis Campionatele Europene Under 22. Astăzi suntem capitala sportului românesc”, a punctat primarul municipiului TG. Jiu, Marcel Romanescu.

Imediat după festivitatea de deschidere a fost programată prima gală, cu 17 meciuri, toate feminine. Între cele 34 de fete care au urcat în ring s-au numărat și două românce, Ștefania Lazăr (categoria 54 kg) și Dana Borzei (60 kg). Deși au avut parte de o galerie puternică, ambele pugiliste tricolore au fost învinse.

În gala a doua, duminică de la ora 19:00, vor mai boxa doi români. La categoria 60 kg, Andrei Udubașa îl va întâlni pe slovacul Michal Takacs, iar la supergrea (+91 kg), Andrei Filip va boxa cu francezul Djamili Aboudou-Moind.

Competiția continuă cu câte două gale pe zi până duminica următoare, 1 aprilie, când este programată gala finală.

Citiți și Meciul de box Anthony Joshua – Joseph Parker, lupta începutului de an 2018. ”Bătălia greilor”, la Pro TV

Close
Închide
  Close