Fotbalistul galez Gareth Bale face parte dintr-un grup elitist de jucători care au marcat în fiecare meci din faza grupelor la un Campionat European, iar site-ul oficial al UEFA a trecut în revistă parcursul acestor jucători în fazele finale ale competiţiei, informează Mediafax.
Gareth Bale (26 de ani) a înscris din acţiune în ultimul meci al Ţării Galilor din faza grupelor, 3-0 cu Rusia, adăugând la reuşitele din lovitură liberă cu Slovacia şi Anglia. Fotbalistul lui Real Madrid a devenit doar al şaptelea fotbalist din istoria Campionatelor Europene care să marcheze în fiecare meci din grupe.
UEFA anticipează că Gareth Bale va câştiga Gheata de Aur dacă va urma parcursul predecesorilor săi.
În 1984, Michel Platini a înscris în meciul de deschidere al Franţei împotriva Danemarcei, în minutul 78. Mijlocaşul a continuat cu două hat-trick-uri în victoriile Franţei cu Belgia (5-0) şi Iugoslavia (3-2). Căpitanul Franţei a orchestrat apoi victoria senzaţională cu Portugalia din semifinale, de la Marsilia, reuşind să înscrie în ultimul minut al prelungirilor, pentru 3-2. Platini a reuşit un record de nouă goluri la Euro 1984, după ce a înscris un gol şi în finala cu Spania, scor 2-0. A fost, de departe, cel mai bun jucător al turneului.
În 1996, Hristo Stoichkov a debutat cu un gol din penalty în remiza Bulgariei cu Spania, scor 1-1. A urmat reuşita care a adus victoria la limită cu România (1-0) şi a încheiat faza grupelor cu singura reuşită a bulgarilor în înfrângerea cu Franţa, scor 1-3. În ciuda eforturilor lui Stoichkov, Bulgaria nu a depăşit grupele, dar Hristo a încheiat competiţia ca al doilea cel mai bun marcator.
Tot în 1996, englezul Alan Shearer a înscris câte un gol împotriva Elveţiei şi Scoţiei, înainte de a reuşi o dublă în victoria memorabilă a Angliei cu Olanda. În sfertul de finală cu Spania, Shearer a înscris doar la loviturile de departajare, iar Anglia s-a calificat. Golul din minutul 3 al semifinalei cu Germania i-a asigurat Gheata de Aur, cu 5 reuşite.
În 2000, Savo Milosevic a început competiţia cu o dublă în remiza Iugoslaviei cu Slovenia, scor 3-3. Apoi a înscris golul victoriei cu Norvegia, scor 1-0. Milosevic a bifat prima reuşită într-un spectaculos 3-4 cu Spania. În sferturile de finală, Iugoslavia a fost umilită de Olanda, scor 1-6, dar Savo a reuşit golul de onoare, care i-a adus Gheata de Aur, la egalitate cu olandezul Patrick Kluivert.
În 2004, Ruud van Nistelrooy a adus remiza pentru Olanda în meciul de deschidere cu Germania, scor 1-1. A mai reuşit un gol în înfrângerea cu Cehia, scor 2-3, înainte de „dubla” din victoria olandezilor cu Letonia, scor 3-0. Van Nistelrooy a marcat din penalty în victoria din sferturi cu Suedia. Olanda a fost eliminată în semifinale de Portugalia, cu scorul de 2-1.
Tot în 2004, Milan Baros a fost starul surprinzător al turneului. Atacantul ceh a înscris cele trei goluri din faza grupelor între minutele 70 şi 80, iar Cehia a câştigat fiecare meci: 1-0 cu Letonia, 3-2 cu Olanda şi 2-1 cu Germania. În sferturile de finală, Baros a marcat două goluri în victoria cu Danemarca. Visul finalei a fost încheiat de Grecia, care s-a impus în prelungiri şi a câştigat în cele din urmă turneul final. Totuşi, Baros a câştigat Gheata de Aur, cu 5 reuşite.