Mergi direct la conținut »
L'Equipe și-a amintit că acum 40 de ani a început domnia Nadiei Comăneci
Sport Libertatea > Sport > L'Equipe și-a amintit că acum 40 de ani a început domnia Nadiei Comăneci

L’Equipe și-a amintit că acum 40 de ani a început domnia Nadiei Comăneci

Declarată cea mai valoroasă sportivă din lume, în secolul XX, de către cotidianul francez L'Equipe - a ocupat locul 8 în clasamentul general, fiind prima femeie -, Nadia Comăneci devenea, în urmă cu 40 de ani, campioană europeană absolută la gimnastică. Publicația franceză, ca de altfel și cotidianul Libertatea, și-au amintit de acea competiție desfășurată la Skien.

LEquipeNadiaPe site-ul L’Equipe este prezentat articolul pe care publicația l-a dedicat Nadiei și momentului mai 1975. ”Nadia Comăneci nu era o necunoscută. Împiedicată să participe la Campionatul Mondial de la Varna, în octombrie 1974, pentru că nu avea 14 ani în acel moment (ea este născută în noiembrie 1961), ea i-a impresionat puternic pe arbitri în competițiile preliminare destinate uniformizării arbitrajelor. Noi nu vom vedea cea mai bună gimnastă din lume. Regreta atunci un tehnician. Evenimentul Nadia era, deci, așteptat să se producă. În 1973, la unsprezece ani, ea câștiga Campionatele Internaționale ale României, apoi dificilul Turneu al Prieteniei de la Moscova. Se amintea, de asemenea, că pe 29 octombrie trecut (nr – 1974), la Saint-Ouen, Nadia Comăneci obținea un triumf enorm în cadrul Galei FSGT, eclipsând-o deja pe Ludmilla Turitcieva, obosită, e adevărat. Ceva timp mai apoi, ea câștiga Turneul de la Londra, afirmându-se definitiv ca una dintre cele mai bune gimnaste din lume”, scria autorul articolului sub inițialele NC. Iar la final, după ce prezenta câteva declarații ale lui Bela Karoly, care spunea despre Nadia că este perseverentă și serioasă, că muncește câte trei ore pe zi, la antrenamente, de la vârsta de 7 ani, trăgea și concluzia: ”Nadia Comăneci a luat o serioasă opțiune pentru titlul olimpic. Domnia ei este abia la început”.

 

 

CITEȘTE PE ACEEAȘI TEMĂ INTERVIUL EXCLUSIV ACORDAT DE NADIA: 40 de ani de la începutul legendei! Pe 3 mai 1975, NADIA COMĂNECI devenea campioană absolută a Europei la gimnastică

Close
Închide
  Close