”În primul rând, noi trebuie să câştigăm meciul cu Mediaşul. Victoria ne poate ajuta, chiar dacă, la un moment dat, vom fi primii sub linie. Refuz să cred că FC Braşov va cădea, cred în continuare cu tărie că nu vom retrogada. Îmi pun  speranţe și în Petrolul, că nu va pierde la Chiajna. Îl cunosc foarte bine pe Valentin Sinescu, este un antrenor serios, care caută să-şi facă meseria. Am mare încredere, atât în Sinescu, cât şi în Mihai Teja, din acest punct de vedere nu-mi fac probleme”, a spus Adrian Szabo, antrenorul ”Steagului”.

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Alt scandal e pe cale să explodeze în Liga I. Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, Elveția, ar putea avea pe masă un nou dosar. FC Brașov și Gaz Metan Mediaș așteaptă motivarea justiției în cazul arestării lui Vasile Avram, fost șef al arbitrilor, și, în cazul în care retrogradează, intenționează să conteste poziția lui ASA Tg. Mureș în Liga I.

Cazul, pe scurt. Vasile Avram, fostul președinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor, a fost condamnat definitiv, pe 8 aprilie, de Înalta Curte de Casație și Justiție la trei ani de închisoare cu executare în dosarul „Mită în elicopter”, el fiind acuzat de luare de mită și tentativă la fals în înscrisuri sub semnătură privată. Curtea Supremă a admis apelul DNA și a desființat o decizie a Curții de Apel București, din mai 2013, prin care Avram și ceilalți inculpați au fost achitați.

Afacerea „ciocurile de rață”. În cazurile de corupție ale foștilor săi absolvenți, Serviciul Român de Informații nu găsește informațiile nici când sunt publicate în Monitorul Oficial
Recomandări
Afacerea „ciocurile de rață”. În cazurile de corupție ale foștilor săi absolvenți, Serviciul Român de Informații nu găsește informațiile nici când sunt publicate în Monitorul Oficial

Fostul șef al arbitrilor a primit trei ani închisoare pentru luare de mită și șase luni pentru tentativă la fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură directă cu infracțiuni de corupție. Cele două pedepse au fost contopite iar Avram va executa pedeapsa cea mai grea, de 3 ani, din care se va scădea perioada în care a fost reținut și arestat preventiv, de la 24 septembrie la 21 noiembrie 2011.

Judecătorii i-au confiscat lui Vasile Avram sumele de 19.000 euro și 6.647 euro, acesta având de plătit și 40.173 lei (din care 3.000 lei reprezentând cheltuieli judiciare din cursul urmăririi penale, 35.173 lei contravaloare expertiză tehnică judiciară și 2.000 lei cheltuieli judiciare la instanța de fond).

De asemenea, instanța a încetat procesul penal împotriva omului de afaceri Sorin-Ioan Țerbea și a pilotului Nicolae Iacobescu, ca urmare a decesului acestora, după ce elicopterul în care se aflau s-a prăbușit în iulie 2013 în județul Mureș.

Potrivit anchetatorilor, pe data de 21 mai, în condițiile exercitării atribuțiilor de serviciu ca supervizor la meciul de fotbal FCM Tg. Mureș – Universitatea Cluj, Vasile Avram a primit de la Țerbea, sponsor al formației mureșene, suma de 19.000 de euro în scopul delegării unor arbitri agreați de echipa de fotbal din Tîrgu-Mureș la jocurile ediției de campionat 2011-2012.

O agenție de publicitate din anturajul PNL, în spatele unor campanii sponsorizate pe Facebook contra Emiliei Șercan. Atacurile, după dezvăluirile despre plagiatul lui Bode
Recomandări
O agenție de publicitate din anturajul PNL, în spatele unor campanii sponsorizate pe Facebook contra Emiliei Șercan. Atacurile, după dezvăluirile despre plagiatul lui Bode

„În aceeași împrejurare și în același scop, inculpatul Avram Vasile a beneficiat de transport gratuit cu elicopterul pe ruta București — Tîrgu-Mureș și retur, folos oferit de Țerbea Sorin Ioan. Elicopterul respectiv a fost pilotat de inculpatul Iacobescu Nicolae și închiriat, în acest scop, de o societate comercială controlată de inculpatul Țerbea Sorin Ioan, costul acestui transport fiind de aproximativ 3.000 de euro. Suma de 19.000 de euro a fost remisă de Țerbea Sorin Ioan lui Avram Vasile prin intermediul inculpaților Iacobescu Nicolae și Chiorean Vasile-Constantin, angajat ca recepționer la un hotel din Tîrgu-Mureș, deținut de o societate comercială controlată de inculpatul Țerbea Sorin Ioan”, susțin procurorii.

De asemenea, Sorin Țerbea i-a oferit lui Avram o însemnată cantitate de vin, folosită la nunta arbitrului Marius Avram, fiul șefului CCA.

ARESTARE CCA_

Țerbea, stânga, și Avram, în momentul arestării din 2011.

Brașovul și Mediașul, cu ochii pe motivare!

Reprezentanții lui FC Brașov și Gaz Metan Mediaș așteaptă acum motivarea sentinței. Dacă acolo se face referire la faptul că Avram a făcut fapte de corupție pentru a favoriza clubul de fotbal FCM Tg. Mureș, cele două grupări vor cere FRF retrogradarea imediată a formației ASA Tg. Mureș, locul doi în acest sezon de Liga I. ASA s-a proclamat continuatoarea clubului FCM Tg. Mureș. Dacă nu vor avea succes, cele două grupări vor, susțin surse autorizate, să apeleze – caz clasic deja, la Tribunalul Sportiv de la Lausanne!

În 30 de ani, Republica Moldova a pierdut 40% din populație. Un dezastru demografic sau „moartea moldovenească”
Recomandări
În 30 de ani, Republica Moldova a pierdut 40% din populație. Un dezastru demografic sau „moartea moldovenească”

Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal a mărturisit, pentru prosport.ro, acum o lună, că pentru a putea avea un punct de vedere, trebuie ca FRF să aibă acces la detalii asupra cazului: ”Vom aştepta motivarea instanţei, apoi departamentul juridic al Federatiei va analiza situaţia”. Practic, ceea ce aşteaptă oficialul FRF este lămurirea clară a implicării lui Sorin Ţerbea la FCM Tg. Mureş, precum şi legăturile făcut de procurori între omul de afaceri şi clubul din Tg. Mureş.

Similitudini și nu prea cu situația lui Cornel Penescu și a lui FC Argeș

Cazul prezintă similitudini cu ceea ce s-a întâmplat în 2009, când FC Argeş a fost retrogradată. Condamnarea fostului finanţator al piteştenilor, Cornel Penescu, în dosarul corupţiei din arbitraj a atras retrogradarea echipei sale. Comisia de Disciplină a LPF a luat decizia în baza articolului 60, punctul 1, literele a şi c şi în baza articolului 60, punctul 3, din regulamentul disciplinar, coroborat cu articolul 14, litera i. Potrivit articolului 60, punctul 1, literele a şi c, clubul pe care Sorin Ţerbea l-a reprezentat la acel moment riscă penalităţi care pleacă de la amenzi consistente şi ajung până la retrogradare, măsuri luate în 2009 în cazul celor de la FC Argeş.

Brașovul și Mediașul: ”Mergem la TAS. Cerem retrogradarea lui ASA!”

Cornel Penescu, fostul patron al lui FC Argeș.

Mureșenii se apără, susținând că, la acea vreme, Sorin Ţerbea nu ocupa nicio funcţie oficială în organigrama clubului mureşean.

Totuși, dacă se va ajunge la TAS sau dacă ASA Tg. Mureş va juca în următorul sezon în Europa, UEFA se poate sesiza, conform articolului 50 din statutul său, acolo unde se prevede faptul că ”pentru a participa într-o competiţie europeană, o echipă nu trebuie să fi fost implicată direct sau indirect în activităţi de aranjare sau influenţare a unui meci”.

Despre faptul că ASA e continuatoarea FCM-ului, lucrurile par clare

”În cadrul unei conferinţe de presă, găzduită marţi de Academia de Sport din cadrul Complexului de Agrement şi Sport Mureşul, din Târgu-Mureş, a fost lansat noul nume al clubului, ASA Târgu Mureş. Este de fapt revenirea la numele purtat de echipa de tradiţie a fotbalului mureşean. Pe lângă modificarea denumirii, echipa a preluat culorile roşu-albastru şi are o nouă siglă”, scrie în ştirea din 2013 publicată pe site-ul echipei ASA. ”Ideea schimbării denumirii în ASA nu mi-a aparţinut mie, ci lui Sorin Ţerbea, care, din păcate, nu mai este astăzi printre noi. Vom încerca să-i păstrăm vie memoria prin ceea ce vom face cu această echipă şi cu această nouă conducere”, adăuga însuși viceprimarul Claudiu Maior, membru în consiliul director al clubului.

Ce repercursiuni ar putea avea o eventuală retrogradare a mureșenilor

1. Alături de Astra și FC Botoșani, ar mai merge în viitoarea ediție a Europa League una dintre echipele Pandurii, CSMS Iași și Viitorul Constanța. (indiferent dacă va cuceri Cupa, U Cluj, club în insolvență, nu va merge în Europa).

2. Locul 12, la finalul stagiunii, ar putea scăpa de retrogradare (Gaz Metan, Chiajna sau FC Brașov).

Pe rol, la TAS, mai e un caz: CSM Rm. Vâlcea vs. FRF/ LPF/ CS U Craiova.

Aflată în acest moment pe locul 6 în Liga 1, CSU Craiova se poate trezi însă în Liga 2 în stagiunea viitoare. Locul oltenilor ar putea fi luat de CSM Râmnicu Vâlcea. Pe 25 mai vor începe audierile la TAS, în cazul CSM Rm. Vâlcea versus FRF şi LPF. Sentinţa ar trebui dată înainte de startul noului sezon.

La TAS, CSM Rm. Vâlcea reclamă că nou-înfiinţata CSU Craiova ar fi trebuit să aibă minimum trei ani de existenţă pentru a avea dreptul de promovare în prima ligă. „Craiolguţa” a fost înfiinţată în 2013.  Înainte de debutul actualei stagiuni, CSU Craiova a primit dreptul de a juca în Liga 1, decizia fiind contestată de CSM Râmnicu Vâlcea.

Anul trecut, CSU a câştigat Seria 2 a Ligii 2 şi a fost promovată în Liga 1. Vâlcenii, care au terminat anul trecut play-off-ul pe locul 3, după Craiova şi ASA Tg. Mureş, au reclamat peste tot că CSU nu îndeplineşte criteriile pentru a promova, dar în ţară au fost ignoraţi de forurile fotbalistice.

Acum, Vâlcea a terminat seria secundă a ligii a doua pe primul loc din play-out (7).

Ultima oară când Rm. Vâlcea a avut echipă în prima divizie din România a fost în sezonul 1986-1987. Chimia Rm. Vâlcea a terminat atunci pe ultimul loc, 18, cu 20 de puncte, şi a retrogradat.

Alte precedente
– În sezonul 2005-2006, Sportul a terminat pe locul 4 în Liga 1, dar a fost retrogradată pentru că n-a primit licenţa din cauza datoriilor.
– În sezonul 2013-2014. FRF a organizat înainte de startul competiţiei un baraj ilegal între Rapid, retrogradată din cauza datoriilor, şi Concordia Chiajna. Giuleştenii au câştigat meciul şi campionatul a început atunci cu Rapid în Liga 1. S-au jucat două etape, apoi TAS a aprobat memoriul Concordiei Chiajna, care a fost reprimită în competiţie, iar giuleştenii – trimişi în Liga 2.

Sandra l-a părăsit, printr-un SMS, pentru Adrian Mutu. „Ce ai face dacă Mutu ți-ar ieși în față la vânătoare?” Fără să ezite, fostul jucător a răspuns
GSP.RO
Sandra l-a părăsit, printr-un SMS, pentru Adrian Mutu. „Ce ai face dacă Mutu ți-ar ieși în față la vânătoare?” Fără să ezite, fostul jucător a răspuns
Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Momente tulburătoare la DNA! Pițurcă a izbucnit în plâns! I s-a făcut rău și a avut nevoie de ajutor
Playtech.ro
Momente tulburătoare la DNA! Pițurcă a izbucnit în plâns! I s-a făcut rău și a avut nevoie de ajutor
Dan Alexa rupe tăcerea, la 4 ani de la pumnul încasat de la Anamaria Prodan: 'M-a afectat foarte mult'
Viva.ro
Dan Alexa rupe tăcerea, la 4 ani de la pumnul încasat de la Anamaria Prodan: 'M-a afectat foarte mult'
"Suntem varză! Suntem terminaţi!" Polițiștii verifică dacă mama celor trei copii morți în București era acasă când a pornit incendiul
Observatornews.ro
"Suntem varză! Suntem terminaţi!" Polițiștii verifică dacă mama celor trei copii morți în București era acasă când a pornit incendiul
Animație grafică. Cum s-a produs accidentul provocat de “gheața neagră”. Marius a murit după ce a sărit în gol zeci de metri
Știrileprotv.ro
Animație grafică. Cum s-a produs accidentul provocat de “gheața neagră”. Marius a murit după ce a sărit în gol zeci de metri
Tradiții, superstiții și obiceiuri de Întâmpinarea Domnului 2023. Ce aliment nu ai voie să mănânci. Este interzis sub orice formă în această zi sfântă
FANATIK.RO
Tradiții, superstiții și obiceiuri de Întâmpinarea Domnului 2023. Ce aliment nu ai voie să mănânci. Este interzis sub orice formă în această zi sfântă
Ministrul de Interne al Austriei a fost la Bucureşti şi a rămas perplex: ”Aşa ceva el n-a mai văzut în Europa”. Ce l-a uimit
Orangesport.ro
Ministrul de Interne al Austriei a fost la Bucureşti şi a rămas perplex: ”Aşa ceva el n-a mai văzut în Europa”. Ce l-a uimit
Horoscop 1 februarie 2023. Fecioarele au nevoie de o mai bună organizare, de scopuri clare și de o minte limpede
HOROSCOP
Horoscop 1 februarie 2023. Fecioarele au nevoie de o mai bună organizare, de scopuri clare și de o minte limpede
Noile creații Nespresso în ediție limitată
PUBLICITATE
Noile creații Nespresso în ediție limitată