Marek Siwecki, primul antrenor al lui Robert Lewandowski: ”După prima jumătate de oră, m-a connvins”

Chiar așa, cum a ajuns Robert la dvs.?
Robert avea opt ani, când părinții l-au adus la antrenament la mine! Nici un club din Varșovia nu avea grupă de vârstă potrivită pentru el și nici măcar nu au vrut să-l vadă! Nici la mine nu erau așa pitici, copii născuți în 1988, dar i-am permis să se pregătească împreună cu băieții mei. După prima jumătate de oră, m-a convins: l-am chemat să vină la antrenamentele celor cu doi ani mai în vârstă decât el! Deși era mai tânăr, avea ceva ce nu putea fi descris în cuvinte. A urmat o experiență împreună de 4 ani!

Toți l-am iubit pentru că a fost incredibil de eficient, a marcat multe goluri, a câștigat jocuri. Nimeni nu a avut vreodată probleme cu el. Era un copil de aur cu o foame incredibilă pentru minge. A reușit să joace vineri cu noi, sâmbătă – la Polonia Varsovia și duminică – la Partizan Leszno. Nu s-a plictisit niciodată, iubea ceea ce făcea”

Care este filosofia școlii de fotbal a lui Marek Siwecki?
Nu ne interesează rezultatele! Eu, în primul rând, sunt antrenor de juniori. Pentru mine, cel mai important lucru este dezvoltarea jucătorilor tineri. În Polonia, avem tendința mare de a pune presiune pe copii pentru a obține rezultate. ”Copiii în vârstă de 7 ani trebuie să câștige!”. E o gândire păguboasă. Scopul e să formăm jucători până la vârsta de 16 ani și apoi să-i transferăm la cluburi importante din Polonia sau din Europa. Prefer să lucrez cu copiii, deoarece copiii spun ceea ce cred. Azi se învârt sume imense în fotbal. Ați văzut transferul lui Neymar la PSG, sau clauza de reziliere a contractului lui Messi cu FC Barcelona. Creșterea jucătorilor tineri este o chestiune fragilă și delicată, care necesită experiență și o abordare corectă.

FC Bayern Muenchen Attends Oktoberfest 2017Icon photoVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

Marek Siwecki, primul antrenor al lui Robert Lewandowski: ”Bobek s-a născut pe un teren botezat Sahara! Și eu mă mir că am reușit așa ceva”

Numele dvs. este asociat cu Lewandowski. Nu vă cer părinții să faceți din țâncul lor încă un ”Bobek”?
Robert a fost ceva special! Este foarte dificil să fii ca Lewandowski. Mulți părinți speră că puștiul  lor va ajunge un mare jucător, dar nu pot oferi nici o garanție. Îmi place mesajul care apare la intrarea în școala de fotbal a italianului Antonio Di Natale: ”Părinți, dacă vă gândiți la copilul vostru ca la noul Diego Maradona, duceți copilul înapoi acasă!“. Este o abordare înțeleaptă, pentru că astăzi cea mai mare amenințăre la adresa tinerilor e un părinte supramotivat.
Copilul trebuie să fie perseverent, să aibă pasiune pentru minge, să se antreneze serios și să lupte pentru îndeplinirea țelului său. La început, să știți, mai importanți sunt părinții. Ei trebuie să aibă grijă de nutriția copilului, să aibă grijă de el, să meargă cu cei mici la antrenamente.

Cum era ”Lewa” la început?
V-am spus că Robert juca alături de colegi mai mari, normal că era cel mai scund și cel mai slab. Numai că era un ”natural born scorer” încă de atunci, era killer în fața porții, pur și simplu mingea îl căuta. Mai târziu, Borussia Dortmund a încercat să-l folosească în spatele vârfului, dar s-a văzut că nu mai e ca peștele în apă. Cum era copil? Mereu în formă maximă, alerga foarte mult și avea viteză. La început am avut îndoieli, dacă nu cumva îi va fi frică de lupta pentru minge cu băieți mai mari, dar n-a fost așa. Era tăvălit, într-adevăr, însă el căuta mereu să se ridice și să continue. ”Bobek, ești lovit, trebuie să chemăm doctorul?”, îi ziceam, văzându-l că suferă, dar el îmi spunea: ”N-am nimic, domnule antrenor, nici nu mă doare. Este doar o vânătăie”! Spiritul ăsta de luptător îl are și azi.

EXCLUSIV VIDEO | Interviu la Varșovia cu primul antrenor al lui Lewandowski: ”Fără mine, Bobek poate nu exista!”

LEGIONOWO 31.08.2003
MECZ MAZOWIECKA LIGA TRAMPKARZY STARSZYCH 1988 SEZON 2003/04: LEGIONOVIA LEGIONOWO – VARSOVIA WARSZAWA
ROBERT LEWANDOWSKI
FOT. PIOTR KUCZA / NEWSPIX.PL

Newspix.pl *** Local Caption *** www.newspix.pl
mail us: [email protected]
call us: 0048 022 23 22 222

Polish Picture Agency by Axel Springer Poland

EXCLUSIV VIDEO | Interviu la Varșovia cu primul antrenor al lui Lewandowski: ”Fără mine, Bobek poate nu exista!”

LEGIONOWO 31.08.2003
MECZ MAZOWIECKA LIGA TRAMPKARZY STARSZYCH 1988 SEZON 2003/04: LEGIONOVIA LEGIONOWO – VARSOVIA WARSZAWA
ROBERT LEWANDOWSKI
FOT. PIOTR KUCZA / NEWSPIX.PL

Newspix.pl *** Local Caption *** www.newspix.pl
mail us: [email protected]
call us: 0048 022 23 22 222

Polish Picture Agency by Axel Springer Poland

Ce condiții erau atunci la școala Dvs?
Tragice! Terenul era ca un deșert, ca un câmp de cartofi. Cel mai rău era vara. După câteva minute, nu se mai vedea nimic din cauza prafului. Iarba apărea abia la începutul lunii septembrie. Vestiarele erau niște barăci neîncălzite. Dușurile cu apă caldă erau departe, în alte barăci. S-au mai schimbat vremurile, nu? Oricum, din toată grupa celor născuți în 1986, ”Bobek” fost unul dintre cei mai buni trei jucători! Și eu sunt surprins de faptul că, din astfel de condiții – terenul era botezat ”Sahara”, am reușit să ridicăm un astfel de fotbalist. Aveam două robinete, apă rece și o tavă, puteai puțin spăla picioarele. Când era frig, aduceam o instalație antică pentru a face ceva căldură!

FC Bayern Muenchen Attends Oktoberfest 2017Icon photoVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

Marek Siwecki, primul antrenor al lui Robert Lewandowski: ”Picioarele lui erau ca niște bastoane. Când alerga cu mingea, părea că va cădea. Eu îl punea să meargă cu minge și la toaletă”

Ce element l-ați învățat în mod specific? Și de unde a venit porecla ”Bobek”?
Bobek? Îmi amintesc că toată lumea a început să vorbească despre ”Bobek” în sus, Bobek în jos. Am aflat, când am ieșit o dată din vestiar, că era porecla lui Robert. Nu-mi amintesc cine a inventat-o. Era probabil un alint, din cauză că era așa de mic, cu un cap mai mic decât ceilalți. Picioarele lui erau ca niște bastoane. Când alerga cu mingea, părea că va cădea. În ceea ce privește antrenamentul, copiii mei se antrenează întotdeauna cu mingea. Chiar aș vrea să copiii să meargă și la toaletă cu mingea! Trebuie să se bucure de joc. Așa că tehnica i-am imprimat-o lui Robert! Viteza, pasa, șutul și driblingul sunt esențiale în fotbal, astea le-a învățat de la mine.Plecarea lui în viteză cu balonul la picior e identică cu ce se întâmpla când era copil!