Foto: Adi Manolache
Nicușor Bancu (25 de ani, CSU Craiova), 25 de ani, este unul dintre cei mai în vână fotbaliști din Liga 1. Jucătorul care poate acoperi posturile de fundaș și mijlocaș stânga a vorbit cu o sinceritate dezarmantă, într-un interviu exclusiv pentru Libertatea, despre cariera lui mai puțin obișnuită, despre momentele grele din viața sa, despre familie și perspective, despre trecut, Christoph Daum, prezent, Cosmin Contra, și viitor – prezența la Euro 2020, despre Marcelo și Di Maria, și despre două deziderate personale: titlul cu oltenii și un transfer în Spania!
Libertatea: Nicușor, 3-0 cu Dinamo, duminică, În Liga 1, și, parcă, Craiova respiră din nou. Cum te simți?
Nicușor Bancu: Fizic, sunt puțin obosit. Terenul a fost greu, meciul – la fel, Dinamo e o echipă bună, dar sunt fericit. A fost victorie, am venit moral beton la națională!
„Gazonul? Faceți ceva, să putem juca fotbal!”
Apropo de gazon, și la Ploiești sunt ceva probleme.
Cu Dinamo, și „Ion Oblemenco” a fost ceva mai bun față de cum s-a prezentat la meciul cu ce de la Chiajna, s-a văzut și în joc, că am putut să ne desfășurăm. Gazonul de la Ploiești: Nu l-am vazut încă. Cert e că terenurile din țară sunt distruse și nu înțeleg de ce. Sper să se rezolve cu toate suprafețele de joc, pentru că, altfel, nu putem juca fotbal!
Primul meci din Liga Națiunilor e vineri, cu Muntenegru, apoi luni, la Belgrad cu Serbia. Ce te-ar mulțumi?
Pâi pune 4 puncte din 6! Luăm meciurile pas cu pas. Cu Muntenegru va fi greu, mai ales că se va disputa fără spectatori, însă trebuie să ne impunem. Apoi, cu sârbii, e ok și o remiză! Muntenegrenii sunt buni, Jovetici, care acum e la AS Monaco., mi se pare cel mai periculos. Pe sârbi i-am văzut la Mondiale, au fotbaliști la echipe de top din Europa. Dar și noi avem stranierii noștri, suntem și cei din campionatul intern. Mă rog să facem o treabă bună în acest debut de Liga Națiunilor.
„Putem câștiga grupa!”
E momentul cel mai simplu, al promisiunilor. Ce mesaj ai pentru cei care vă susțin?
Ca întotdeauna, sperăm să ne calificăm și cred că avem șanse chiar mari după prestațiile bune din meciurile amicale. Dacă vom continua așa, cu atitudine și determinare, putem câștiga grupa!
Apropo, în 2016, am debutat tot contra Muntenegrului, a fost acel 1-1, cu penalty ratat de Stanciu, în finalul meciului. Ce făceai acum doi ani?
Mă uitam la televizor, am vazut meciul acasă, nu aveam eu, pe atunci, gânduri de națională. Acum, mă bucur că sunt aici și trag tare să ne atingem obiectivul.
Nu erai la lot atunci, erai telespectator, dar, totuși, ce impresie ți-a făcut selecționerul neamț Christoph Daum?
Aproape că nu mă puteam uita! Iar când priveam, nu-mi plăcea deloc ce vedem de nici un fel ce vedeam. Eram, fricoși, speriați, nu atacam. Acum, de când e Mister Contra pe bancă, el altceva: disciplină tactică, presing avansat, ne creăm ocazii! Ca să fac o glumă, de când sunt eu la națională, nu am tras niciodată autocarul!
- Daum, pus la zid de Torje: „Nu i-au plăcut jucătorii cu personalitate. I-a eliminat pe rând”. Şi Dică îl atacă pe selecţioner
- Psihologul naționalei de fotbal a României îi răspunde lui Torje: ”Facem activități pentru crearea rapidă a coeziunii de grup”
- Scandal între tricolori. Adi Popa s-a luat de Torje. Cum a comentat ”operațiunea autocarul”
Pe 7 iulie 2016, după doi ani de pauză, Daum a început prima sa experiență la o reprezentativă națională, semnând un contract pentru doi ani cu selecționata României (care a avut, astfel, primul străin din istorie la conducere). Contractul era în valoare de 500.000 de euro pe an, cu o primă de îndeplinire a obiectivului, calificarea la CM 2018, de 600.000 de euro. Neamțul a fost demis pe 14 septembrie 2017, primind și despăgubiri. Germanul a câștigat un singur meci din 7, cel cu Armenia și a avut cel mai slab palmares din istoria selecționerilor naționalei, după primele 7 partide pe bancă.
„Mister ne cere să vin răi, determinați: Cu atitudine, puteți câștiga cu oricine”
Deci, cum e „Guriță” ca selecționer?
E un băiat senzațional. Facem antrenamente foarte frumoase, ușor-ușor îi învătăm metodele, ne-am acomodat deja cu ele. Stie cum să discute cu noi, cu mine, mai ales. Îmi dă incredere că pot face față la națională.
Se spune că mai ridică tonul, că mai dă cu gheata în vestiar după unul sau altul?
Îl știți și voi cum era și pe vremea când era jucător. Avea o determinare iesită din comun, răutate, și acum asta ne impune și nouă: să fim răi, dar în sensul bun, determinați, ne zice că putem câștiga cu orice prin atitudine!
Tricolorii și-au recăpătat brusc plăcerea de a juca fotbal după demiterea antrenorului german.
„Să spălăm noi rușine din Europa!”
Voi, eliminați de RB Leipzig, Steaua – de Rapid Viena, CFR Cluj – scoasă rușinos din Europa, de anonima Dudelange. Nu e rușinos?
Într-adevăr, suntem debusolați, atât noi, cât și steliștii și, mai ales, ceferiștii. Poate că noi ne așteptam să fim eliminați, am avut cel mai greu adversar. Am fost ca mielul la tăiere! Poate, dacă făceam în Germania un joc mai bun… Acolo s-a pierdut calificarea. Steaua și CFR? Eu mi-aș fi dorit să meargă mai departe, pentru coefiecientul european al țării. Ce să facem? Ne dorim noi, ca națională, să splăm rusinea, să ne calificăm la Euro 2020, ca să să se vorbească frumos de noi!
Cum ai vrea să se încheie acest sezon pentru tine?
Îmi doresc să iau titlu cu Craiova și, apoi, să plec la un club mai mare! Dacă îmi fac treaba bine și la Știința, și la naținală, sigur vine și transfer pentru mine! Mie îmi place Spania!
Descoperit la țară, abia când avea 18 ani! „Fără dumnealui, nu mai jucam acum!”
Nicușor Bancu, convocat în premieră la lot de Cosmin Contra, a ajuns abia la 18 ani de la Liga a 5-a la Liga a 2-a. „Cam așa a fost! Sunt profesionist, cum ar veni, doar de vreo șapte ani! Multă vreme am jucat acasă, la țară, la Crâmpoia, în județul Olt! Acolo, jucam fundaș stânga, mijlocaș stânga, orice, cu fratele meu, Marinel. El lucrează la un supermarket, se mai duce la meciuri și azi, de plăcere, când are timp”.
Bancu nu s-a gândit ce s-ar fi făcut dacă nu devenea fotbalist: „Am avut șansa mea, am profitat la maximum de ea. Îi sunt recunoscător lui Dan Oprescu, actualul selecționer al naționalei U18, el m-a văzut pe stradă, cum se zice, m-a adus la trial și m-a oprit pentru Liga a treia, la Piatra Oltu 19. Dânsul a avut cea mai mare contribuție la ascensiunea mea, fără dumnealui nu mai jucam acum”.
Traseul ce a urmat se știe: FC Olt (L2) și, din 2014, Craiova!
„Poate mi-ar fi teamă în Anglia, nu în Liga 1”
Pe 30 octombrie 2014, Bancu a suferit o franctură de tibie şi de peroneu la piciorul stâng, după ce a fost faultat din spate de fundaşul de la acea vremea de la FC Viitorul, Alin Şeroni, în minutul 96 al partidei CSU Craiova – Viitorul, 2-1 după prelungiri în optimile Cupei României. 7 luni a stat pe bară atunci Nicuşos, până în mai 2015. ”Am avut familia alături de mine, operația a decurs bine, recuperarea – la fel. A contat și ambiția mea, de a reveni și de a deveni mai bun!”. Fotbalistul Craiovei spune că nu se mai teme să bage piciorul: „Poate, dacă aș ajunge în Anglia, mi-ar fi un pic teamă, că se joacă mai tare. În Liga 1 nu-s probleme!”.
Bancu e recunoscător părinților pentru ce a ajuns: „Au fost de treabă! Nu mă țineau acasă, chiar dacă mai era de lucru prin curte, mă lăsau să mă duc la fotbal. Datorită lor, am ajuns aici”.
De la Beckham și Ronaldinho, la Marcelo și Di Maria
Bancu, pe scurt:
Jucători preferați în copilărie: Beckham, Ronaldinho
Jucători preferați azi: Marcelo, ca fundaș stânga, Di Maria – pentru mijlocaș stânga.
Coechipierul cu care se întețelge cel mai bine: „Mitriță! Cum a zis comentatorul Digi, ne simțim și dacă ar fi nocturna stinsă pe stadion! Avem o legătură strânsă, de când a revenit în Bănie, acum un an și ceva. Avem relatii bune, știm fiecare ce are de gând să facă celălalt, ne simtim foarte bine. Când Cooper, de la Dinamo, l-a călcat pe mână, parcă m-a durut și pe mine. Alex mai are o durere la deget, însă nu e nimic grav”.