19 Mai. 2017 15:20

”Perla neagră” și ”zeița”

Distribuie

Azi, despre povestea de iubire dintre ”Perla neagră” și Cupa Mondială, ”zeița” la care visează orice fotbalist.

Anul 1958 a fost un an mustind de realizări. Cometa Pele a explodat! Nu numai că a ajutat-o pe FC Santos să câștige Campeonato Paulista, cu 58 de goluri marcate – o performanță nemaiîntâlnită până în prezent (la Santos, unde a evoluat între 1956 și 1974, a încheiat cu 619 goluri în 638 de partide) , dar a intrat apăsat și în naționala cariocas, cu care care a câștigat Cupa Mondială! Nu împlinise 18 ani!

În Suedia, i-a cucerit pe toți. Tehnică în regim de mare viteză, clarviziune pe gazon. ”Pantera” de 17 ani semna un gol în sferturi (1-0 cu Țara Galilor), veneau apoi trei reușite în victoria cu 5-2 cu Franța, din semifinale, și punea pecetea pe încă două goluri în finală, xerox pe 5-2, cu Suedia! 6 goluri în total, primul titlu mondial din palmares!

Tânărul superstar a primit oferte clare pentru a juca pentru cluburile europene, însă președintele brazilian Jânio Quadros a avut ideea să-l declare pe acest om o ”comoară națională”, ceea ce a făcut aproape imposibil transferul lui Pele într-o altă țară. Singurul eveniment permis: meciuri demonstative pe Bătrânul Continent, unde lumea venea ca la urs!

Anul 1962 a fost cel mai bun an de club al carierei lui Pele. Copa Libertadores, Campeonato Brasiliero, Taça Brasil și Cupa Intercontinentală, toate cu Santos. Plus Cupa Mondială, din Chile, a doua la rând! A fost, de fapt, cel mai titrat an. Pentru că adversarii din teren mușcau din Pele, pur și simplu. N-a avut, de data asta, o contribuție esențială la succesul care a adus ”zeița”. După golul cu Mexic (2-0), e accidentat urât de cehoslovacii nemiloși. Selecao se duce, totuși, până în finală, purtată în spate de Garrincha, ”diavolul șchiop, 3-1 cu aceeași Cehoslovacia!

Și în 1966, la Cupa Mondială din Anglia, Pele e luat pe sus. Era vremea când puteai să cosești pe teren adversarul, că nu erai dat afară! Aceeași rețetă, gol cu Bulgaria (2-0), accidentare, lipsește cu Ungaria (1-3). Revine cu Portugalia, 1-3, dar e distrus sistematic de Coluna&Co. Abia mai calcă la final. A fost cea mai neagră pagină din istoria Braziliei, eliminată din faza grupelor. Ca să scapi de Brazilia, trebuie să-l omori pe Pele!

Snickers tocmai a încheiat un parteneriat cu cel mai mare jucător de fotbal al tuturor timpurilor, legenda Pelé. În cadrul campaniei ”Joacă fotbal ca Pelé”, trei români vor avea șansa de se întâlni, față în față, cu brazilianul pe stadionul Olimpic din Barcelona și – mai mult – de a face un antrenament cu celebrul fotbalist. Tot ce trebuie să facă fanii acestui sport este să se înscrie în concurs între 24 aprilie și 18 iunie și să încărce un video sau o poză cu cea mai bună execuție de fotbal a lor, executată în stilul lui Pelé, pe pagina de Facebook Snickers România.

Comentarii
← Inchide