Gheorghe Gruia, fostul dublu campion mondial cu naţionala de handbal masculin a României, a murit, miercuri, în Mexic, la vârsta de 75 de ani, în urma unui infarct miocardic. Fostul mare sportiv va fi înmormântat vineri, în Ciudad de Mexico.
Gheorghe Gruia a cucerit două titluri mondiale, în 1964 şi 1970, cu naţionala României, dar şi medalia de bronz mondială, în 1967, şi opt titluri naţionale cu Steaua Bucureşti, cu care a câştigat şi Cupa Campionilor Europeani, în 1968. De asemenea, Gruia a fost golgeterul Jocurilor Olimpice din 1972, cu 37 de goluri, turneu la care România a cucerit medalia de bronz.
Desemnat în 1992 cel mai bun handbalist al tuturor timpurilor de către IHF, Gheorghe Gruia locuia în Mexic din 1968, contribuind la dezvoltarea handbalului din această ţară.
În 2014, Gheorghe Gruia a fost onorat, la Bucureşti, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la cucerirea titlului mondial din 1964.
Sportivul renunțase la fumat, însă se reapucase de țigări în urmă cu un an. Viciul i-a fost fatal.
AICI, ultimul interviu al lui Gheorghe Gruia, acordat Libertatea.
Federația Română de Handbal (FRH) va retrage definitiv tricoul cu numărul 10 din echipa națională, în luna ianuarie, în cadrul unei ceremonii speciale la meciul România – Finlanda de la Baia Mare, în memoria fostului mare jucător Gheorghe Gruia, decedat miercuri, în Mexic, la vârsta de 75 de ani, informează agerpres.ro.
Gheorghe Gruia este un simbol al handbalului nu doar din România, ci de pe întreaga planetă. În 1992, el a fost numit ”cel mai bun jucător al tuturor timpurilor” de către Federația Internațională de Handbal. Distincția a completat cariera unică a unui jucător care a fost supranumit ”mâna de aur” a handbalului românesc, se arată în comunicatul FRH.
Gheorghe Gruia a câștigător două titluri mondiale, în 1964 și 1970, și o medalie de bronz la Campionatul Mondial din 1967. De asemenea, Gheorghe Gruia este medaliat cu bronz la Olimpiada din 1972. În competițiile de club, Gheorghe Gruia a devenit în 1968 campion al Europei cu Steaua. Alături de clubul militar, căruia i-a dăruit întreaga carieră, a cucerit nu mai puțin de opt titluri de campion.
„Cu poveștile despre Gheorghe Gruia am crescut. Nu l-am văzut jucând decât pe vechile înregistrări dar cele auzite despre el mi-au marcat adolescența și tinerețea. Mai târziu când l-am cunoscut, poveștile au pălit. Rar mi-a fost dat să văd om mai viu, mai ager și spiritual. A plecat dintre noi de două ori. Prima oară când a ales Mexicul și a lăsat un gol în Familia Handbalului Românesc. Dar legenda a crescut! A doua oară, astăzi, a plecat dintre noi de tot! Dumnezeu să-l ierte! Rămâi veșnic în memoria noastră, Nea Guriță!”, afirmă președintele FRH, în comunicatul menționat.
Declarațiile lui ”Nea Guriță”, de anul trecut
Dublu campion mondial (1964 și 1970), Gheorghe Gruia (73 de ani) a fost declarat în 1992, de IHF, cel mai bun jucător din toate timpurile. Venit din Mexic la reîntâlnirea generațiilor medaliate cu aur la CM, fostul stelist s-a declarat amuzat, anul trecut, de faptul că unii îl socotesc pe el și pe colegii lui ca fiind ”dinozauri”. ”Da, am fost dinozauri. Am dominat Pământul timp de aproape două decenii!”.
Fost campion național de juniori la aruncarea suliței și la triplusalt, Gheorghe Gruia a ajuns la handbal după ce debutase, la 21 de ani, în prima ligă de volei din țara noastră. Legitimat la Steaua, a cucerit primul său titlu din cele opt în 1963.
”Noi nu eram de pe altă planetă, dar luam lucrurile altfel. Eram jucătorii care ne lăsam antrenați. Probabil că și azi se încearcă asta, însă poate că jucătorii nu se mai lasă antrenați. N-au același chef să se antreneze. Eu trăiesc de 36 de ani în Mexic. Și se ceartă și ei la televizor, însă nu ca la noi. Libertatea nu se poate transforma în libertinaj. Probabil că ne-a făcut rău, între ghilimele, că ne-am eliberat, că granițele s-au deschis.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!