Mergi direct la conținut »
Povestea Iuliei Dumanska, portărița ucraineancă a naționalei României. Cum și-a făcut singură buletin românesc: "Ne zicea că e deja româncă"
Sport Libertatea > Sport > Povestea Iuliei Dumanska, portărița ucraineancă a naționalei României. Cum și-a făcut singură buletin românesc: "Ne zicea că e deja româncă"

Povestea Iuliei Dumanska, portărița ucraineancă a naționalei României. Cum și-a făcut singură buletin românesc: „Ne zicea că e deja româncă”

Povestea Iuliei Dumanska, portărița ucraineancă a naționalei României și a lui SCM Rm. Vâlcea. Iulia a avut parade formidabile în jocul cu Norvegia (31-23, prima victorie la un Euro contra lor dupa 18 ani), dar si cu Vipers Kristiansand, de exemplu, contribuind decisiv la câștigarea Cupei EHF de echipa olteană SCM Craiova.

Provenind dintr-o familie de fotbaliști și handbaliste, ucraineanca Iulia Dumanska a ales să practice sportul. Soții Marta au văzut-o în 2011, an în care au și adus-o la clubul băimarean CS Marta, unde ea a devenit rapid liderul echipei sale.

A învățat în trei luni limba română și a dorit – din prima clipa – să devina cetățean român. Își agățase tricolorul de ghiozdan, îl pusese și în cameră și își făcuse, simbolic, un buletin românesc.

Iulia, născuta într-o familie de fotbaliști și handbaliste

Iulia Dumanska (născută pe 15 august 1996, la Horodenka, în Ucraina) s-a apucat de handbal în 2007, în orașul natal. Provenind dintr-o familie de sportivi, nu din mama în fiică, ci din… bunică in nepoata, Iulia nu avea cum să nu iubeasca sportul.

„Tata a fost fotbalist, mama – portar de handbal, am o soră care e și ea portar de handbal si ea. Bunicul meu a fost un fotbalist bun și bunica a fost portar de handbal”

„Brațe”, primul cuvânt învățat în limba română

Foto: Yuliya Dumanska si sotii Marta (c) Ionut Ghit

În 2011 a venit în România cu echipa sa și a evoluat la un turneu internațional din Romania. Soții Ioana și Ioan Marta au văzut-o si, în același an, Iulia s-a legitimat la Clubul Sportiv Marta Baia Mare. Avea 15 ani neîmpliniți.

Fiica cea mică a lui Adrian Minune, pe scena „Vocea României“: „Se poate şi fără banii lui tati“. Cum a reacţionat Chirilă după prestaţia sa
Recomandări

Fiica cea mică a lui Adrian Minune, pe scena „Vocea României“: „Se poate şi fără banii lui tati“. Cum a reacţionat Chirilă după prestaţia sa

„Când am venit prima oară în România eram un copil mic, fără parinți alături, nu știam limba româna și vorbeam cu ceilalți în limba engleza. M-a ajutat Tudor Marta, pe care eu îl consider «fratele» meu, m-au ajutat doamna și domnul Marta. În fiecare seară, după antrenamente, încercam să citesc și să scriu câte ceva în limba română. În trei luni am învățat limba. Primul meu cuvânt a fost «brațe», deoarece sunt portar și tot timpul trebuia să vorbesc cu fetele din apărare. Alte cuvinte pe care le-am învațat printre primele au fost «mută» și «pivot»”, povestește handbalista pentru eMaramures.ro.

„A fost foarte grea acomodarea. Știa limba engleză și am început să exersam acasa limba română. A fost foarte studioasa, scria tot ce îi spuneam și, până la urmă, a reușit să învețe. Este un copil deosebit: mi-aș dori ca toți copiii să fie ca și ea. La școală s-a adaptat”, spune Ioana Marta, cea pe care Iulia o alinta ‘mama româncă’.

Ce a anunțat Elena Udrea despre nașii micuței Eva! Ce s-a întâmplat cu Alina Bica
Recomandări

Ce a anunțat Elena Udrea despre nașii micuței Eva! Ce s-a întâmplat cu Alina Bica

„Pe lângă calitățile ei motrice foarte bune, este «sufletul» echipei: știe să le incurajeze pe colege atunci când e nevoie, închizând poarta, și asta cred eu contează cel mai mult”, declara Ioana Marta.

„Din prima zi mi-am dorit să devin cetățean român”

 „Când am venit prima oară în România am auzit că, dacă am cetățenie ucraineană, pot primi și cetățenia română. Asa că din prima zi mi-am dorit să devin cetățean roman. Am cumparat un tricolor și mi-am pus o bucățică din el pe ghiozdan, iar alta în cameră”, povestește tânăra care acum apără poarta naționalei României la handbal. 

Iulia, care a mai jucat la Neptun Constanța și HCM Baia Mare înainte să ajungă la Craiova, a primit cetățenia română în 2016.

„Scria perfect gramatical, dar cu pronunția era mai dificil. În momentul în care și-a propus să ia cetățenia, își agățase tricolorul la ghiozdan. Avea și buletin făcut pe calculator. Ne zicea că e deja româncă” își amintește Ioana Marta.

Iulia Dumanska, bronz cu naţionala de tineret a României

După ce a primit cetăţenia română, Iulia Dumanska a putut să fie chemată la echipa naţională, iar în 2016 a bifat primele selecţii la „tineret”, unde a câştigat medalia de bronz la Campionatul Mondial U20 din Rusia. În acelaşi an, handbalista a făcut pasul spre echipa mare, unde a reuşit să bifeze 14 selecţii până în prezent şi alături de care a fost prezentă la Campionatul Mondial de handbal feminin din Germania, disputat în decembrie 2017.

Superba jucătoare a impresionat si la Mondialul de anul trecut, unde a ținut poarta închisă timp de 18 minute în meciul cu Spania.


Citește și:

EXPERIMENT LIBERTATEA. Unde fugim când sună alarma? Buncăre private și subsoluri abandonate din anii 90

 
 
Close
Închide
  Close