Sandra Izbaşa (19 ani), sportiva de care se legau principalele şanse de medalie la Mondialele de gimnastică de la Londra, programate între 12 şi 18 octombrie, s-a accidentat grav, joi seară, în timpul unui antrenament.
“De ore în şir stau pe telefoane, aproape că nu am putut ţine antrenamentul”, ni s-a confesat ieri antrenorul coordonator al lotului de gimnastică, Nicu Forminte. “Ce să zic, ghinion teribil! Sandra a suferit o accidentare foarte gravă, care o va ţine pe margine o perioadă îndelungată!
A plâns, însă am vorbit cu ea şi mi-a transmis: «Sunt puternică! Trec eu şi peste asta». Şi eu sper să aibă puterea să revină. E păcat, pentru că muncea ca o nebună ca să câştige medalia de aur la sol, la Mondialele din Anglia. Mergeam cu ea şi la titlul pentru individual compus”, a completat tehnicianul.
Forminte zice că fata era să pice în cap
Campioana olimpică la sol a suferit o rupere a tendonului lui Ahile de la piciorul drept şi o fisură de metatarsiene la mâna dreaptă. “În timpul exerciţiului la sol, la a doua diagonală, la o Tsukahara echer, a venit rău la aterizare!
Noroc că nu şi-a pierdut de tot cumpătul şi s-a repliat un pic. A avut prezenţa de spirit să tragă capul, pentru că altfel – Doamne fereşte! – s-ar fi întâmplat o tragedie. Pica în cap. Sandra va fi supusă luni unei intervenţii chirurgicale la Spitalul Municipal din Bucureşti. Tatăl ei, cadru medical, va asista la operaţie.
Recuperarea va dura 6 luni
După intervenţia chirurgicală de ieri, Sandra va trebui să stea aproximativ 7 săptămâni în ghips. Va urma perioada de recuperare, cu tratament de fizioterapie. Dacă lucrurile sunt în regulă, medicii susţin că Sandra ar putea reveni în minimum 4 luni.
Dacă apar probleme, abia după 6 luni va fi recuperată complet. Specialiştii afirmă că, în mod normal, va fi foarte greu să revină în marile competiţii: “E cel mai important tendon al piciorului”. Tendonul lui Ahile face legătura între călcâi şi muşchii gambei. Este cel mai mare tendon din corpul uman şi permite mişcarea degetelor.
Ce înseamnă Tsukahara
Acesta este un exerciţiu destul de periculos în gimnastică. După desprinderea de sol, gimnasta se roteşte pe jumătate (180 de grade), astfel încât, atunci când mâinile ating covorul, sportiva e cu faţa spre sol. Urmează încă o rotaţie şi aterizarea.