MENIU CAUTĂ

Un sportiv rus prins dopat și la Jocurile Olimpice de iarnă 2018 din Coreea de Sud!

Distribuie

Un sportiv rus prins dopat și la Jocurile Olimpice de iarnă 2018 din Coreea de Sud.

Rusul Aleksandr Kruşelniţki, medaliat cu bronz în concursul curling la dublu mixt în cadrul Jocurilor Olimpice de iarnă, ediţia 2018, a fost depistat pozitiv cu ocazia unui control antidoping, a anunţat luni Tribunalul de Arbitraj pentru Sport (TAS), sesizat în acest caz.

TAS a precizat că nu a fost fixată nici o dată pentru audierea sportivului, care a concurat în Coreea de Sud sub drapel neutru, la fel ca şi ceilalţi reprezentanţi ai ţării sale la această competiţie, ca urmare a acuzaţiilor de dopaj instituţionalizat care a atras suspendarea Rusiei de la JO 2018.

Sportivul rus, dopat cu meldonium

Aleksandr Kurşelniţki, care cucerise bronzul la dublu mixt împreună cu soţia sa, Anastasia Brîzgalova, este suspectat de dopaj cu meldonium, iar anunţul rezultatului său pozitiv apăruse încă de duminică în presa rusă, în timp ce Comitetul Internaţional Olimpic şi TAS au aşteptat rezultatul contraexpertizei pentru a oficializa acest caz pozitiv.

Tribunalul de Arbitraj pentru Sport nu a dezvăluit produsul interzis cu care a fost depistat Kruşelniţki, însă o sursă apropiată de acest caz, contactată de AFP, a precizat că este vorba de meldonium.

TAS este însărcinat cu dictarea sancţiunilor pentru infracţiunile comise în timpul Jocurilor Olimpice. Instanţa sportivă, al cărei sediu obişnuit este la Lausanne (Elveţia), activează chiar la PyeongChang pe perioada olimpică.

Sportivul rus riscă o suspendare și retragerea medaliei

Sportivul rus riscă acum o suspendare, precum şi retragerea medaliei câştigate alături de soţia sa. În această eventualitate, CIO urmează să reanalizeze eşantioanele recoltate concurenţilor din Norvegia, clasaţi pe locul al patrulea, în vederea unei redistribuiri a medaliei de bronz.

Acest nou caz de dopaj reprezintă o lovitură dură pentru Rusia, arătată cu degetul de peste doi ani, în urma dezvăluirilor legate de dopajul instituţionalizat derulat în această ţară sub oblăduirea autorităţilor de la Moscova, în special în perioada Jocurilor Olimpice 2014 de la Soci.

Sportivii ruși concurează la JO 2018 sub drapel neutru

Ca urmare a acestui scandal, Rusia a fost exclusă de la JO 2018, însă CIO a acceptat ca unii dintre sportivii ruşi, să poată concura la PyeongChang sub drapel neutru, după ce dosarele acestora au fost atent studiate de către o comisie de specialişti, pentru a stabili dacă aceştia sunt „curaţi”, notează Agerpres.

În final, 168 de invitaţii au fost atribuite acestor sportivi, care concurează în Coreea de Sud sub denumirea oficială de „Sportivii olimpici din Rusia” (OAR) şi care au defilat la ceremonia de deschidere sub drapel neutru.


CITEȘTE ȘI: Festival de cartonașe roșii la un meci din Brazilia. S-au dictat nu mai puțin de zece eliminări!

Citește mai multe despre Coreea de Sud, dopaj, Jocurile Olimpice și Rusia pe Libertatea.

Comentarii