În mod normal, DSP-urile raportează mai puține cazuri luni decât în restul săptămânii. Ele provin din testele procesate în weekend, reduse numeric. Sâmbătă, în schimb, sunt anunțate cazurile procesate de vineri, ultima zi lucrătoare a săptămânii.

E și cazul Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București. 

În ultimele 20 de săptămâni, incluzând-o pe aceasta, au existat 14 weekenduri în care sâmbătă s-au anunțat mai multe cazuri decât în lunea imediat următoare. Și doar 6 weekenduri în care sâmbăta a fost sub ziua de luni la numărul de cazuri.

De fiecare dată când lunea au fost mai multe cazuri, diferența a fost de maximum 9!

E vorba de weekendul 4-5 septembrie. Sâmbătă, 4 septembrie, au fost 187 de cazuri raportate, în timp ce raportarea de luni a scos 196 cazuri. Adică 9 în plus lunea.

În rest, au existat și zile în care sâmbătă erau anunțate cu 112 cazuri mai multe decât luni (sâmbătă, 21 august / luni, 23 august). 

Acum, luni, 27 septembrie au fost anunțate 2.559 cazuri în București, cu 1.751 de cazuri mai multe decât sâmbătă (808).

Cum explică DSP București diferența?

„La nivelul Municipiului București, în intervalul de referință, au fost efectuate 2.083 de teste RT-PCR și 6.624 teste rapide antigenice. De asemenea, în același interval au fost alocate aproximativ 1400 de cazuri care erau nealocate, cifra înscriindu-se în media zilnică de cazuri pe care DSP București le prelucrează și alocă, după efectuarea anchetelor epidemiologice”.

La o zi după acuzațiile lui Vlad Voiculescu

Totuși, Direcția de Sănătate Publică nu explică și din ce zile au fost aceste 1.400 de cazuri nealocate. 

Numărul mare de cazuri „reportate” apare la doar o zi după ce fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu a susținut că DSP nu a alocat 4.000 de cazuri pozitive pentru zilele de 23, 24, 25 septembrie, dar și la o zi după încheierea congresului PNL.

O comparație între raportările făcute luni și cele făcute sâmbătă pe 18 săptămâni. În graficul final nu au fost incluse două weekenduri când cazurile cumulate sâmbătă – luni au fost maximum 12 (6/5, respectiv 4/8).

1.751 mai multe cazuri COVID raportate astăzi în București față de sâmbătă. Până acum, în ultimele 20 săptămâni, diferența maximă a fost de 9