Mergi direct la conținut »
17 oameni au murit din cauza infecției cu virusul West Nile transmisă de țânțari. MS cere măsuri sporite de dezinsecție
Politică Libertatea > Ştiri > Politică

17 oameni au murit din cauza infecției cu virusul West Nile transmisă de țânțari. MS cere măsuri sporite de dezinsecție

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile a înregistrat în perioada 2 mai- 6 septembrie, 166 cazuri de meningite sau meningo-encefalite cauzate de infecția cu virus West Nile, cu 17 decese.

De Elvira Gheorghiță,

 Cele 17 decese au survenit la pacienți care prezentau co-morbidități. Din totalul deceselor, 6 au fost înregistrate în București, 3 în județul Iași, 2 în județul Olt și câte unul în județele Galați, Covasna, Constanța, Dâmbovița, Dolj și Teleorman.

În sezonul precedent, în perioada 9 mai-15 noiembrie 2017, au fost inregistrate 66 de cazuri de infecție cu virusul West Nile, din care 14 decese (București-6, Buzău-1, Brăila-1, Olt-1, Ialomița-1, Dâmbovița-1, Giurgiu-1, Teleorman2).

În aceste context, Ministerul Sănătății cere autorităţilor administrației publice locale să continue măsurile de dezinsecție în localităţi  pentru a preveni răspândirea infecției cu virus West Nile.

Vectorii implicați în transmiterea virusului West Nile în țara noastră îi reprezintă mai multe specii de țânțari răspândiți atât în mediul urban cât și în cel rural. Condițiile favorabile de dezvoltare a vectorilor sunt reprezentate de perioada excesiv de ploioasă care a făcut dificilă distrugerea țânțarilor, dar și de deficiențele în aplicarea măsurilor de control și a măsurilor  de protecție personală, a precizat Ministerul Sănătății.

Specialiștii consideră că și populația trebuie să ia măsuri în gospodăriile individuale pentru a elimina eventualele depozite de deșeuri și apă stagnantă, care pot favoriza dezvoltarea țânțarilor.

Medicii italieni anunță o ”nouă urgență sanitară”: 30% dintre pacienții COVID ar putea avea probleme respiratorii cronice
Recomandări

Medicii italieni anunță o ”nouă urgență sanitară”: 30% dintre pacienții COVID ar putea avea probleme respiratorii cronice

 

În județele în care au fost înregistrate îmbolnăviri, pentru a elimina riscul de transmitere prin transfuzii s-au luat măsuri de siguranță sporită.

Astfel, în conformitate cu Directivele  europene  în domeniu, persoanele care au fost identificate cu  factori de risc pentru infecția cu West Nile nu pot dona sânge. Totodată persoanele care au făcut infecția cu virusul West Nile sunt excluse de la donare timp de 120 de zile.

Specialiştii în sănătate publică ai Ministerului Sănătăţii recomandă folosirea mijloacelor de protecție fizică a populației pentru evitarea expunerii la înțepăturile țânțarilor, precum protecția  mecanică a tegumentelor, folosirea substanțelor repelente, plase de protecție la ferestre.  Direcțiile de sănătate publică vor desfășura o campanie de informare  a populației referitoare la măsurile  necesare pentru protecția personala împotriva infectării cu virusul West Nile.

Specialiștii  menționează că infecția cu virus West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înțepătură de țânțar.

Close
Închide
  Close