Un gram nu inseamna, de cele mai multe ori, nimic. Nu la fel stau lucrurile cu substantele urmatoare, care valoreaza o adevarata avere, chiar daca este vorba de o cantitate infima. Cotidianul german Bild a realizat un top al celor mai valoroase grame din lume, pe locul intai clasandu-se praful colectat de sonda spatiala „Stardust” de pe cometa „Wild-2”.
62.500 euro, veninul de vaduva neagra
Un american intreprinzator a infiintat in desertul Arizona cu mai bine de 20 de ani in urma o ferma in care creste… paianjeni veninosi. Cea mai valoroasa specie este vaduva neagra, unul din cei mai periculosi paianjeni din lume. In ultimii ani, cererea de venin pentru obtinerea de antidot a crescut tot mai mult, asa ca „fermierul” Chuck Kristensen, proprietarul crescatoriei, abia mai face fata comenzilor. „Un mililitru de venin diluat costa 15 dolari. Ca sa obtinem un gram de venin pur, „mulgem” zeci de paianjeni”, spune Chuck. Asa se explica si pretul exorbitant al veninului pur, care ajunge si la 62.500 de euro. “Fermierul” spune ca otrava colectata de la alte specii de paianjeni poate ajunge sa coste mai mult. “Depinde insa foarte mult de sezon. Daca o anumita specie e foarte activa intr-un an si nu exista stocuri suficiente de antivenin, un gram poate fi, pentru o perioada, mai scump decat veninul de vaduva neagra”, mai spune Chuck Kristensen.
Praf de pe comete – 28 de miliarde de euro
Sonda „Stardust”, lansata de NASA in spatiu in urma cu sapte ani, a colectat mostre din coada cometei ”Wild-2”. Cercetatorii americani considera ca praful respectiv a „asistat” la formarea sistemului nostru solar si poate dezvalui amanunte uimitoare ale istoriei galactice. ”Stardust a adus pe Terra cateva miligrame din praful spatial”, explica cercetatorul Amir Alexander, de la NASA. Misiunea spatiala a costat 140 de milioane de euro, iar Stardust a colectat 5 miligrame de particule.
“Prin urmare, pentru obtinerea unui gram ar fi trebuit sa dam 28 de miliarde de euro”, mai spune Alexander.
Uleiul de iasomie: 50 de euro gramul
Orasul francez Grasse este centrul industriei parfumurilor. In zona pot fi intalnite campii intregi cultivate cu florile folosite pentru a obtine aromele unice ale parfumurilor de marca. Cea mai valoroasa floare este iasomia, folosita, printre altele si la celebrul “Channel No.5”.
“Petalele sunt culese manual dimineata devreme, atunci cand mirosul e mai concentrat. Uleiul de iasomie e extras prin metode vechi de sute de ani, pentru a nu altera mirosul originar. Din-tr-un camp intreg se obtin doar cateva picaturi de ulei pur de iasomie. De aceea, un kilogram ajunge sa coste 50.000 de euro”, explica Ulrich Jensch, specialist in crearea de parfumuri.
80 de euro, trufa alba
95.000 de euro pe o ciuperca. Atat a dat toamna trecuta un grup de oameni de afaceri din Hong Kong pe trufa din imagine, care cantareste 1,2 kg. Adica nu mai putin de 80 de euro pe gram. In 2004, fusese stabilit precedentul record, un restaurant de lux din Londra platind 40.000 de euro pe o trufa de 850 de grame. Din cauza pretului exorbitant oferit pe aceste ciuperci, in multe tari au aparut cautatori profesionisti, care folosesc caini sau porci special dresati ca sa simta trufele care cresc pe radacinile unor copaci. In mod normal, specimenele mai mici costa in jur de 5.000 – 6.000 de euro kg, trufele fiind cele mai scumpe delicatese din lume.
55.000 de euro sperma de taur
Taurii Titanic (foto sus) si Goldwyn au 7 ani si au fost tati pana acum de peste 100.000 de ori. De altfel, aceasta e meseria lor: sa ajute la obtinerea unor specimene cat mai reusite. Ferma din Canada unde “domiciliaza” cei doi vinde sperma acestor tauri cu 55.000 de euro gramul.
Apoi, cumparatorii, firme din diferite tari ale lumii, dilueaza mult concentratia lichidului seminal, de la 10 miliarde de spermatozoizi pe gram la cateva sute de mii, si revinde produsul fermelor interesate in obtinerea unor exemplare aproape perfecte. “Numai in Germania sunt cateva mii de urmasi ai celor doi tauri celebri. O fiola cu sperma lor costa 85 de euro”, explica fermierul Helmut Gossner.