Mergi direct la conținut »
5 factori de risc major pentru bolile cardiace. Medicul cardiolog Cristian Udroiu: "E un șoc să am pacienți sub 40 de ani!”
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

5 factori de risc major pentru bolile cardiace. Medicul cardiolog Cristian Udroiu: „E un șoc să am pacienți sub 40 de ani!”

Medicul primar cardiolog la Spitalul Universitar de Urgență București Cristian Udroiu a vorbit, printre altele, la Interviurile Libertatea despre bolile cardiace, precum și despre pericardita lichidiană hemoragică, afecțiunea pentru care a fost operat Ion Iliescu.

De Dragoș Tănase,

Acesta a precizat că această boală nu are legătura cu vârsta, dar se întâlnește frecvent la pacienți tineri, dar tratamentul și recuperarea sunt la fel.

Medicul Cristian Udroiu a vorbit și despre bolile cardiovasculare, cele care reprezintă un factor frecvent de mortalitate în România. De altfel, în țara noastră se înregistrează de 3 ori mai multe boli de inimă decat media europeană.

„Media pacienților pe care îi am este de 50-55 de ani. Pentru că în mod frecvent am pacienți sub 40 de ani! E un șoc pentru mine să operez pacienți pe inimă sub vârsta mea”, a spus medicul primar cardiolog Cristian Udroiu de la Spitalul Universitar de Urgență București cel mai mare spital din România.

Există 5 factori majori de risc pentru boala cardiacă ischemică (cu dureri în piept):

  1. Sedentarismul, care duce la obezitate
  2. Mâncatul aiurea
  3. Fumatul
  4. Diabetul
  5. Hipertensiunea

„Acestea trebuie controlate. Trebuie făcută mișcare, mai ales în cazul pensionarilor. Dacă pacienții nu ar mai fuma, foarte rar am mai întâlni boli de inimă. Rar mai găsești un pacient cu infarct care să nu fumeze. Mulți pacienți reușesc să se lase de fumat după un infarct, îi sperie suficient. Până atunci, nu renunță la acest viciu și spun că fumează din plăcere sau inconștiență”, a precizat medicul Udroiu.


Citește și… Sorina Pintea a explicat la interviurile Libertatea Live transferul lui Ion Iliescu la Institutul de Boli Cardiovasculare: ”O asemenea afecțiune nu poate fi tratată la Elias”


 

Close
Închide
  Close