MENIU CAUTĂ

5 lucrări de vară pe care trebuie să le faci în grădina de legume

Distribuie

Vara, o grădina de legume cere poate mai multă atenție și îngrijire decât în orice alt anotimp. Canicula poate fi periculoasă pentru multe plante, în timp ce numeroase buruieni și dăunători își fac apariția, punând recoltele în pericol.

De aceea, este important să cunoști lucrările pe care trebuie să le faci pentru ca grădina ta să facă față cu brio anotimpului cald.

Combaterea dăunătorilor

Așa cum spuneam, vara este un anotimp prielnic pentru dezvoltarea unor dăunători precum afidele, păianjenii roșii și omizile. Tot acum este și perioada în care apare generația de vară a gândacului din Colorado, una dintre insectele cele mai periculoase pentru grădina ta.

Gândacul din Colorado atacă în special culturile de cartofi și cele de vinete, dar și pe cele de tomate. Protejează-ți recoltele folosind un tratament potrivit cu insecticid.

Udări regulate

Pentru a da culturilor șansa de a supraviețui caniculei, este necesar să uzi grădina în mod regulat. Reține că legumele nu se udă în timpul zilei, dar nici după asfințitul soarelui, precum florile. Pentru ca legumele să facă față arșiței din timpul zilei, va trebui să le uzi dimineața, la prima oră.

De asemenea, este mai eficient să faci două udări abundente pe săptămână, decât să uzi plantele în fiecare zi, cu cantități mici de apă. Nu te baza nici pe ploile scurte de vară, deoarece sunt imprevizibile și este foarte probabil ca acestea să nu asigure necesarul de apă grădinii tale.

Combaterea bolilor

În plus, ploile urmate de perioade cu temperaturi ridicate favorizează apariția bolilor. Informează-te despre agenții patogeni specifici culturii tale (de ex, la tomate, apare frecvent mana, putregaiul cenușiu) și, pentru a evita pierderea recoltei, aplică din timp tratamente eficiente cu fungicide.

Îndepărtarea buruienilor

Buruienile concurează cu plantele de cultură pentru resursele de apă  lumină, nutrienți. De aceea, eliminarea lor are un rol important pentru a susține cultura să se dezvolte .

Poți găsi în grădina ta plante precum pirul târâtor, știrul sălbatic, loboda porcească sau pălămida, acestea fiind dăunătoare pentru culturile tale. Dacă nu ai folosit un erbicid, atunci va trebui să faci tu această lucrare:  îndepărtarea a buruienilor sau, așa cum este cunoscut de toată lumea, plivitul.

Echipează-te cu mănuși de grădinărit și cu uneltele potrivite. Nu uita să îndepărtezi și părțile ofilite ale plantelor, pentru ca acestea să continue să se dezvolte armonios.

Culesul recoltei

Toată această muncă nu este lipsită de recompense. Anotimpul cald este perioada în care piețele și mesele oamenilor sunt pline de legume și fructe proaspete, iar dacă ai îngrijit grădina în mod corespunzător, acum a venit timpul să te bucuri de roadele ei.

Acum poți culege roșiile, ardeii grași, vinetele, dovleceii, ridichile negre și cartofii noi. Tot acum se culege mazărea, fasole verde sau fasolea galbenă.

Înțelegând  rolul lucrărilor de întreținere și specificul fiecărei culturi în parte, este cert că va trebui să te ocupi intens de grădina ta de legume, însă răsplata va fi pe măsură: te vei putea bucura de recolte bogate.

Sursă foto: Shutterstock.com

Comentarii