Are 82 de ani si este o legenda a producatorilor de ceramica traditionala din tara noastra. Familia maestrului Dumitru Schiopu a ramas una din putinele care traiesc inca din olarit in comuna valceana Vladesti. Ceramica lui Dumitru Schiopu se afla in nenumarate colectii din tara sau strainatate, la oameni simpli sau fosti sefi de state.
‘Am inceput sa lucrez la roata olarului de la varsta de 13 ani’, spune Dumitru Schiopu in timp ce impinge cu piciorul roata olarului. Lutul gri se modeleaza usor dupa degetele maestrului.
Comuna Vladesti avea in perioada interbelica circa 40 de familii de olari. A ramas doar una. ‘Modelele pe care le fac eu sunt foarte vechi, ramase de la daci, si ma gandeam ca or sa dispara. Noi am fost 11 frati, dar numai eu am devenit olar. Cei doi copii ai mei, baiat si fata, s-au orientat si ei spre alte meserii’.
Maestrul isi aminteste cu placere de targurile la care se ducea cu caruta plina de oale. A venit apoi perioada de maturitate, cand vasele cu modele stravechi, din cate spun specialistii – cu radacini in neoliticul de acum 5.000 de ani, i-au atras atentia lui Nicolae Ceausescu. Acesta a devenit unul dintre cei mai infocati sustinatori ai ceramicii create de Dumitru Schiopu si i-a promovat produsele, oferindu-le cadou mai multor sefi de state si guverne. Altfel spus, olaritul lui Schiopu a fost una din putinele afaceri private indragite de Ceausescu.
Au urmat expozitii la targuri nationale si internationale de calibru, luand 200 de premii. A devenit o personalitate in domeniu, cu piese vandute in toata lumea, din Israel in Canada si din Germania in Anglia. Lucreaza mult si este in plina forma. Secretul? ‘Dupa ce alegi lutul cu grija, il aduci acasa, il framanti si il pui la macerat cel putin o jumatate de an, daca nu un an intreg. Daca ai rabdare cu el, pamantul te invata multe secrete, chiar si cum sa traiesti mult’.