Conducerea Twitter a acceptat, luni 25 aprilie, oferta de 44 de miliarde de dolari făcută de miliardarul Elon Musk, cel mai bogat om de pe Pământ, pentru achiziționarea companiei.

Musk a precizat că scopul achiziției este „libertatea de exprimare”, văzută ca fundație a democrației. Miliardarul vrea să limiteze la maximum moderarea postărilor. Iar pentru a avea mână liberă, intenționează să retragă Twitter de pe bursă.

Aceste modificări pot avea efecte disproporționate „inclusiv violența offline”, avertizează Deborah Brown, cercetătoare la Human Right Watch.

„Probabil că Musk nu înțelege ce reprezintă moderarea conținutului”, spune și jurnalista Vivian Schiller, fosta șefă de parteneriate de știri și jurnalism la Twitter, care ocupă astăzi poziția de președinte executiv al Aspen Institute.

Musk: „Sunt împotriva cenzurii care depășește cu mult legea”

Elon Musk a răspuns criticilor, marți, printr-o nouă postare pe Twitter.

„Prin «libertatea de exprimare», mă refer pur și simplu la ceea ce se potrivește cu legea. Sunt împotriva cenzurii care depășește cu mult legea. Dacă oamenii vor mai puțină libertate de exprimare, vor cere guvernului să adopte legi în acest sens. Prin urmare, a depăși legea este contrar voinței oamenilor”, a scris miliardarul.

Filmul crimei din Sectorul 4. Bărbatul căutat pentru crimă i-a mărturisit mamei sale că a omorât-o pe fetiţa de 12 ani
Recomandări
Filmul crimei din Sectorul 4. Bărbatul căutat pentru crimă i-a mărturisit mamei sale că a omorât-o pe fetiţa de 12 ani

Ce vrea să schimbe la Twitter

„Libertatea de expresie este temelia unei democrații funcționale, iar Twitter este piața publică digitală unde sunt dezbătute problemele vitale pentru viitorul umanității”, a spus Musk în comunicatul oficial prin care anunța achiziția platformei.

De asemenea, vreau să fac Twitter mai bun decât oricând prin îmbunătățirea produsului cu noi caracteristici, prin punerea la liber a algoritmilor pentru creșterea încrederii, învingerea boților care fac spam și autentificarea tuturor oamenilor.

Elon Musk:

De-a lungul timpului, Musk s-a exprimat de mai multe ori în privința schimbărilor ce ar trebui să fie aduse rețelei sociale.

  • Reducerea moderării. Musk a spus că „libertatea de expresie” pe care o dorește el este cea stipulată de legi, iar orice măsuri care depășesc cadrul legal înseamnă cenzură. Acest lucru ar putea duce la creșterea dezinformărilor sau la abuzuri online.
  • Algoritmi open source. Punerea la liber a algoritmilor vine ca urmare a acuzațiilor că Twitter cenzurează, fie direct prin suspendarea conturilor, fie indirect, prin algoritmi. Este vorba de o practică numită „shadow banning”, care înseamnă reducerea vizibilității unor postări sau a unor conturi. Recent, un scandal a avut loc în SUA după suspendarea contului de Twitter al Babylon Bee, un site de parodie, potrivit Forbes. Alte acuzații au venit la blocarea contului lui Donald Trump, în timp ce criticii arătau că membrii comunității Antifa se coordonau pe Twitter la protestele care au dus la incendierea mai multor orașe din SUA.
  • Fără spam. Acuzațiile la adresa Twitter au venit ca urmare a propagării știrilor false sau a propagandei. O altă problemă este faptul că aceste conturi automate fac reclamă unor fraude cu criptomonede.
  • Autentificarea tuturor oamenilor. Acest lucru înseamnă eliminarea conturilor anonime.
  • Butonul de editare a postărilor. Aceasta este o facilitate care este cerută de utilizatori de mai bine de zece ani. Pe Facebook există deja o astfel de facilitate, în care se vede istoricul editărilor. Potrivit The Conversation, opțiunea de editare ar putea contribui la propagarea dezinformărilor, deoarece ar permite utilizatorilor să distosioneze selectiv ce au spus.
  • Fără suspendare totală. La conferința TED 2022, Musk a spus că preferă suspendări temporare ale conturilor pentru cei care încalcă politicile de moderare ale companiei, decât interdicții totale, conform CNBC.
  • Politica de subscribții. Twitter Blue este un abonament lunar de 2,99 dolari introdus de Twitter în iunie 2021, care include mai multe facilități. Musk declara recent că acesta este prea scump, potrivit PC Magazine.
  • Plata în criptomonede. Musk a promovat de mai multe ori plata în criptomonede, iar vestea achiziției Twitter a dus la creșterea valorii Dogecoin cu aproape 30% deoarece comunitatea cripto se așteaptă la introducerea unei facilități de plată.
EXCLUSIV. Voluntar ucrainean vorbește pentru publicul Libertatea din mijlocul inundațiilor: „Rușii au bombardat centrul de evacuare, abia plecasem de acolo”
Recomandări
EXCLUSIV. Voluntar ucrainean vorbește pentru publicul Libertatea din mijlocul inundațiilor: „Rușii au bombardat centrul de evacuare, abia plecasem de acolo”

„Absolutist al libertății cuvântului”

După anunțul tranzacției, Elon Musk – care se descrie drept un „absolutist al libertății cuvântului” – a scris pe Twitter că speră ca „cei mai răi critici ai săi” să rămână pe platformă, pentru că asta înseamnă de fapt libertatea de expresie.

Însă declarațiile sale și reformele plănuite pentru Twitter au declanșat o dezbatere aprinsă despre cenzură și influența social media în lume.

  • Anunțul a fost primit cu entuziasm de dreapta conservatoare americană, care acuză Silicon Valley că susține fățiș stânga. Din zona democrată, s-au multiplicat avertismentele privind revenirea fostului președinte Donald Trump pe platformă. Trump a anunțat că îl apreciază pe Musk, dar nu vrea să revină pe Twitter, după ce a fost suspendat pe viață în urma asaltului asupra Capitoliului, din ianuarie 2021. Fostul președinte a înființat între timp propria aplicație de socializare, numită Truth Social, care se află în proces de listare la bursă în America.
Înregistrări șocante într-un dosar DIICOT. Doi angajați se plâng că șefii le-au băgat pe gât, de la firmele de casă, cantități uriașe de produse de birotică: „Două milioane cinci sute de coli”
Recomandări
Înregistrări șocante într-un dosar DIICOT. Doi angajați se plâng că șefii le-au băgat pe gât, de la firmele de casă, cantități uriașe de produse de birotică: „Două milioane cinci sute de coli”

Reacții din societate

Robert Reich, profesor la universitatea Berkeley și fost secretar al Muncii în mandatul lui Bill Clinton, spune că atunci când miliardarii folosesc cuvântul „libertate”, ei de fapt caută eliberarea de răspundere.

Miliardarul Jeff Bezos, care este un rival al lui Musk în domeniul spațial și care deține deja ziarul Washington Post, a ridicat problema influenței Chinei asupra Twitter, prin prisma faptului că Tesla are o fabrică în China, iar aceasta este a a doua piață a sa.

  • Tesla este principalul activ al lui Musk, alături de compania spațială SpaceX. Alături de acestea, Musk mai deține The Boring Company – care sapă tunele pe sub marile orașe pentru fluidizarea traficului, Neuralink – care vrea să implanteze cipuri în creier și o cotă de acțiuni la societatea de plăți Stripe.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a respins însă ideea influenței asupra Twitter prin Tesla.

Cum vor fi protejate drepturile omului

În schimb, mai multe organizații pentru drepturile omului au avertizat că preluarea Twitter de către Musk ar putea duce la creșterea discursului urii pe platformă, conform The Guardian.

Deborah Brown, cercetător la Human Right Watch, spune că indiferent cine deține Twitter, compania trebuie să protejeze drepturile oamenilor din întreaga lume celor care se bazează pe ea.

Modificările politicilor, caracteristicilor și algoritmilor săi, mari și mici, pot avea efecte disproporționate și uneori devastatoare, inclusiv violența offline. Libertatea de exprimare nu este un drept absolut, motiv pentru care Twitter trebuie să depună eforturi pentru a-și menține cei mai vulnerabili utilizatori în siguranță pe platformă.

Deborah Brown, cercetător la Human Right Watch:

De asemenea, Anthony Romero – directorul executiv al American Civil Liberties Union (Uniunea Americană pentru Libertăți Civile – ACLU) spune că, deși Musk este un important donator al organizației, „este un mare pericol atunci când atâta putere este concentrată în mâinile unui singur om”.

Rasha Abdul Rahim, directorul de tehnologie al Amnesty International, spune la rândul său, că Twitter nu a făcut destul pentru a proteja femeile de limbajul abuziv.

Moderarea conținutului, marea problemă

Yishan Wong, fost director executiv al Reddit, spune că Musk ar trebui să rămână să conducă Tesla și SpaceX, deoarece nu are experiență în gestionarea social media.

Acesta a spus că pe Musk îl așteaptă „o lume de durere” deoarece „nu are idee” despre ce înseamnă moderarea de conținut.

„Cenzura este invevitabilă pe marile rețele sociale. Dacă conduci una de o mărime suficient de mare, vei fi forțat să cenzurezi lucruri. Nu de guverne, nici măcar de utilizatori, ci de dinamica rețelei sociale în sine”, a spus Wong, citat de Yahoo Finance.

Potrivit analiștilor consultați de Reuters, dacă schimbările aduse de Musk vor duce la mai multă dezinformare și ură pe Twitter, atunci companiile ar putea să își mute publicitatea pe alte platforme.

Însă Jack Dorsey, cofondator al Twitter și actual membru în consiliul de administrație, îl susține pe Musk. Dorsey, care are 2,36% din acțiunile Twitter, a declarat că Musk este „singura soluție în care am încredere”.

„Ce faci cu incitarea la violență sau ură?”

Fosta șefă pentru știri și parteneriate jurnalistice la Twitter, Vivian Schiller, a declarat că e posibil ca Musk să nu realizeze provocările moderării conținutului. Aceasta spune că există multe nuanțe.

„E ușor să zici «cred în libertatea cuvântului», dar ce faci când vorbim de incitarea la violență, ură și alte forme de conținut foarte problematic?”, se întreabă ea, citată de The Guardian.

Antecedentele lui Musk în materie de libertate de expresie

Potrivit CNBC, angajamentele lui Musk privind libertatea de exprimare nu se extindeau și asupra foștilor angajați ai Tesla.

Sub conducerea sa, Tesla a concediat salariați, iar compania i-a obligat să semneze contracte care conțineau clauze ce interzic discreditarea, iar acestea nu au vreo dată de expirare. Aceste contracte sunt o practică comună în industrie.

De asemenea, la angajare oamenii semnează contracte cu clauze de arbitraj. Ca să poată vorbi liberi în justiție, aceștia trebuie să primească acordul arbitral.

Mulți angajați au susținut că există rasism la Tesla, iar alții s-au plâns de condițiile de muncă. Mulți au acuzat apoi că societatea s-a răzbunat pe ei după ce au vorbit despre probleme. Aceste situații au fost revelate în investigații făcute de statul american California, plângeri către autoritatea bursieră și procese în instanță.

Concomitent, Musk a încercat repetat să controleze jurnaliști sau analiști. În 2018, un analist financiar l-a întrebat pe Musk dacă Tesla are nevoie de o majorare de capital, iar Musk a replicat: „Mă scuzați, următorul, următorul. Întrebările tâmpite și plictisitoare nu sunt cool”.

Musk si Tesla au cerut reporterilor și presei să semneze contracte sau să prezinte articolele înainte de publicare și să primească acceptul companiei.

Câtă putere are Twitter?

Twitter are 436 de milioane de utilizatori la nivel global, conform Statista.com.

În 2021, compania a raportat un venit de 5,08 miliarde de dolari și o pierdere netă de 221 de milioane de dolari. Cofondatorul Jack Dorsey are o avere de 6,8 miliarde de dolari, conform Forbes.

Facebook are 2,91 miliarde de utilizatori globali, WhatsApp are 2 miliarde, iar Instagram, 1,47 miliarde. 

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Regele Charles, ULUIT de ce i-a spus un român în timpul plimbării! Nu s-a putut abţine, s-a schimbat la faţă
Playtech.ro
Regele Charles, ULUIT de ce i-a spus un român în timpul plimbării! Nu s-a putut abţine, s-a schimbat la faţă
Ce s-a văzut pe chipul soțului Danei Roba, când a ajuns în fața judecătorilor. Ce a plănuit după ce a lovit-o cu ciocanul în cap
Viva.ro
Ce s-a văzut pe chipul soțului Danei Roba, când a ajuns în fața judecătorilor. Ce a plănuit după ce a lovit-o cu ciocanul în cap
Povestea de viață a doctoriției Maria Dede: de la mers cu vacile la păscut, la meseria de medic
PUBLICITATE
Povestea de viață a doctoriției Maria Dede: de la mers cu vacile la păscut, la meseria de medic
Un cuplu a făcut o descoperire sinistră după ce s-a mutat în casă nouă. Ce se ascundea sub podea: „Cum vă descurcați cu fantomele”
FANATIK.RO
Un cuplu a făcut o descoperire sinistră după ce s-a mutat în casă nouă. Ce se ascundea sub podea: „Cum vă descurcați cu fantomele”
Tancurile Leopard 2 pe care rușii se laudă că le-au distrus ar fi fost, de fapt, tractoare. "Vehiculul are clar patru roți"
Știrileprotv.ro
Tancurile Leopard 2 pe care rușii se laudă că le-au distrus ar fi fost, de fapt, tractoare. "Vehiculul are clar patru roți"
Lovitura dată de doi soţi din Suceava, după ce au adus recolta din Olanda. Produc sute de kilograme, iar unul se vinde cu 50 de lei
Observatornews.ro
Lovitura dată de doi soţi din Suceava, după ce au adus recolta din Olanda. Produc sute de kilograme, iar unul se vinde cu 50 de lei
BREAKING NEWS | Gigi Mulţescu "are început de Alzheimer"! Drama din spatele absenţei din fotbal a ex-antrenorului de la Dinamo. Ce doresc să facă acum cunoscuţii săi | EXCLUSIV
Orangesport.ro
BREAKING NEWS | Gigi Mulţescu "are început de Alzheimer"! Drama din spatele absenţei din fotbal a ex-antrenorului de la Dinamo. Ce doresc să facă acum cunoscuţii săi | EXCLUSIV
'Am fost agresată, înșelată, umilită'. Magda Vasiliu a făcut dezvăluiri tulburătoare, după ce Dana Roba a ajuns în stare critică la spital
Unica.ro
'Am fost agresată, înșelată, umilită'. Magda Vasiliu a făcut dezvăluiri tulburătoare, după ce Dana Roba a ajuns în stare critică la spital
Horoscop 10 iunie 2023. Scorpionii trebuie să fie onești cu ei înșiși și să recunoască ce nu le-a ieșit din tot ce au vrut să facă în ultima perioadă
HOROSCOP
Horoscop 10 iunie 2023. Scorpionii trebuie să fie onești cu ei înșiși și să recunoască ce nu le-a ieșit din tot ce au vrut să facă în ultima perioadă