Noul mecanism european de condiţionalitate, adoptat prin majoritate calificată în urma unei înţelegeri între Parlamentul European şi preşedinţia germană a Consiliului UE, permitea suspendarea fondurilor europene în cazul unui stat membru atunci când Comisia Europeană consideră că acesta încalcă statul de drept.
Bugetul UE 2021-2027 (1.074 de miliarde de euro) şi planul de relansare post-Covid (750 de miliarde de euro) au fost adoptate în iulie, dar au fost blocate de Ungaria şi Polonia pentru a se opune unui mecanism care condiţiona accesarea fondurilor europene de respectarea statului de drept.
Guvernele celor două ţări au blocat prin veto pe 16 noiembrie bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027 (de 1.074 de miliarde de euro) şi planul Next Generation, care are la bază un fond de 750 de miliarde de euro din care statele membre vor accesa credite şi granturi.
Siefried Mureșan: „Vom primi în următorii ani 80 de miliarde de euro”
Europarlamentarul Siegfried Mureşan susţine că „prin corelarea fondurilor europene de statul de drept, ne asigurăm că cele 80 de miliarde de euro alocate României vor merge la oameni cinstiți și nu vor fi folosiți de politicieni corupți ca Liviu Dragnea”.
Mecanismul privind statul de drept este deosebit de important pentru România. Vom primi în următorii ani peste 80 de miliarde de euro cu care avem șansa să ne dezvoltăm într-un ritm fără precedent. Dar avem datoria să oferim românilor garanția că fiecare euro din acești bani va fi investit în beneficiul oamenilor și că nu va fi folosit de politicieni care atacă statul de drept și valorile europene, indiferent când și cine se va afla la guvernare.
Siegfried Mureşan:
„O altă veste bună care vine odată cu acordul privind corelarea fondurilor europene de statul de drept este că adoptarea la timp și intrarea în vigoare a Bugetului Multianual al Uniunii Europene pentru următorii 7 ani la 1 ianuarie 2021 nu mai este în pericol”, mai scrie europarlamentarul pe Facebook.