Două persoane au fost audiate, azi, la sediul Poliției, după ce oamenii legii au făcut percheziții în cazul celor 1,2 milioane de măști neconforme ajunse în spitale în perioada martie-aprilie.
Unul este Adrian Ionel, șeful Unifarm din acea perioadă, care a achiziționat măștile-pamperși Daddy Baby de la compania Ducos Trading. Cealaltă este fosta administratoare a companiei, Amalia Cristea. Cine este ea?
A dispărut din firmă
Amalia Cristea era administrator la firma deținută de Ion Berciu (fost partener de off-shore al lui Adrian Streinu-Cercel) și Jan Ionică (apropiat al lui Cristi Burci) în momentul tranzacționării măștilor periculoase.
Conform Monitorului Oficial, din noiembrie 2020 Cristea a ieșit din firmă.
„Se aprobă revocarea dnei CRISTEA AMALIA-CĂTĂLINA, cu efect de la data de 19.10.2020, din poziția de administrator al Societății și se acordă descărcare de gestiune pentru perioada în care a deținut și exercitat mandatul de administrator” – extras din Monitorul Oficial partea a IV-a, Nr. 4129/23.XI.2020
Afacerea curățeniei din spitale
Amalia Cristea are o vechime însemnată în firme care s-au ocupat de afaceri medicale. Poate cea mai cunoscută companie pe care a deținut-o este Universal Med Cleaning (UMC).
În 2015, RISE Project a arătat că UMC câștigase contracte în valoare de 9 milioane de euro cu spitalele bucureștene în ultimii 5 ani. Compania făcuse curat în acestea chiar înainte de Colectiv.
Multe dintre aceste spitale, precum Spitalul Universitar sau Spitalul Sf. Ioan, au fost cele în care răniții de la Colectiv s-au infectat cu bacterii intraspitalicești care au dus la decesul lor.
Cu un an înainte să plece din firmă, în 2014, când Cristea era încă în companie, Centrul de Investigații Media arăta cum, la Spitalul Sf. Ioan, Med Cleaning ajungea să primească mai mulți bani din curățenia unității spitalicești decât propusese chiar ea înainte de încheierea contractului.
Deținea firma cu laborator privat în incinta Institutului Matei Balș
Revenind la Ducos Trading, Amalia Cristea a intrat în firmă în 2009, când a luat toate acțiunile de la Dan-Constantin Popa printr-un offshore din Cipru, Tisenpla Holdings Limited. Cristea era împuternicita acestui off-shore și a fost numită și administrator al companiei.
Ducos Trading a livrat, chiar și după ce Streinu-Cercel și Berciu au ieșit din schema off-shore, reactivi la Institutul Matei Balș, scria tot Libertatea anul trecut.
Amalia Cristea a preluat în 2009 și o altă firmă, Lotus Med SRL, care, în aceeași lună noiembrie 2009, a fost cedat de off-shore-ul din Cipru (Marsaro) deținut până în 2008 de Cercel și Berciu.
Mai mult, Lotus Med, conform unei alte investigații RISE Project, „Spitalul meu de stat”, avea un laborator privat chiar în incinta Institutului Matei Balș din Capitală.
Practic, compania care deținea un laborator în incinta Institutului Matei Balș avea același administrator cu firma care livra reactivi la Matei Balș.
Implicată în licitația cu scandal care l-a îndepărtat pe șeful de la Filantropia
În luna decembrie, Nicușor Dan nu-i mai prelungea mandatul de manager interimar lui Dan Sîmpălean, directorul de la Spitalul Filantropia.
Unul dintre motive: Corpul de Control al PMB i-a confirmat lui Dan ceea ce Libertatea dezvăluia publicului în noiembrie, că CNSC (Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor) a dispus anularea unei licitații pentru incubatoare în valoare de peste 2,2 milioane de lei, al cărei câștigător fusese anunțat Ducos.
Asta pentru că firma concurentă a celor de la Ducos fusese descalificată incorect, invocându-se greșit că nu are experiența necesară pentru a se înscrie la licitație.
La două zile după depunerea contestației de către Hellimed SRL, o sesizare cu privire la ilegalitatea licitației a fost înaintată de Ana Ciceală către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorul 1.
Sîmpălean a fost îndepărtat de la Filantropia la mai puțin de o lună după poveste.
De ce e acuzată Ducos
În martie și aprilie, firma administrată de Amalia Cristea a livrat 1,2 milioane de măști neconforme în 113 spitale din țară prin Unifarm.
Compania de stat a recunoscut acest lucru pe 7 mai 2020, la două zile după ce Libertatea prezentase facturi și mărturii din spitalele în care ajunseseră măștile neconforme Daddy Baby din China.
Acestea, deși prezentate ca FFP2 (KN95), măști destinate medicilor din spitale, permiteau trecerea a peste 25% din particule în loc de maximum 8%. Avertizarea a fost dată din Belgia.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro