supravietuirii.
Noile dovezi descoperite de cercetatorii americani arata ca Homo Sapiens ar fi putut foarte bine sa se numeasca Omul maraton, pentru ca era o creatura adaptata pentru alergarea pe distante mari.
Biologul Dennis Bramble, de la Universitatea Utah, a carui cercetare este publicata de revista Nature, explica: „Suntem de parere ca alergarea a fost esentiala pentru evolutia speciei umane. Noi sustinem ca aparitia oamenilor este strans legata de evolutia stilului de alergare”.
Profesorul Bramble si colegul sau Daniel Lieberman, de la Harvard, au examinat 26 de caracteristici fizice umane care sunt favorabile alergarii. Astfel, tendoanele si ligamentele sunt adaptate pentru executarea salturilor, iar degetele picioarelor si talpa favorizeaza stabilitatea. Caracteristicile scheletului si ale muschilor fac de asemenea ca organismul uman sa fie mai puternic, mai stabil si capabil sa alerge mai mult fara a se supraincalzi.
in general, oamenii de stiinta sunt de parere ca alergarea nu a fost unul dintre factorii esentiali in evolutia umana, deoarece alte animale au mult mai multa viteza. Cercetatorii de la Harvard sustin insa ca viteza nu e intotdeauna importanta. Alergarea de rezistenta ar fi putut fi un atu pentru oameni, care puteau sa-si urmareasca prada pentru mai mult timp, inainte de inventarea arcului cu sageti.