„Opinia mea este că, în cifre reale, suntem undeva în jur de 50%, deci peste 8 milioane de concetăţeni de-ai noştri s-au vaccinat cu două doze de vaccin, mai mult de un sfert dintre ei cu trei doze de vaccin, dar sigur că potrivit EUROSTAT, suntem 19,3 milioane de locuitori, probabil că populaţia rezidentă este sensibil mai mică, în jur de 17 milioane, deci cel puţin 50% din populaţia totală a României a fost vaccinată”, a declarat Alexandru Rafila, la RFI.
Întrebat dacă a fost campania de vaccinare un eşec în România, Rafila a răspuns că „nu a fost un succes”.
„Nu ştiu (dacă a fost un eşec) poate că există şi varianta de mijloc, având în vedere că avem 50% din populaţie vaccinată. Există şi situaţia unor ţări care au reuşit şi cifre inferioare. Oricum, după debutul acela furtunos din ianuarie-februarie 2021, din păcate, interesul pentru vaccinare a scăzut, probabil şi datorită unor erori în modul de comunicare, de apreciere a situaţiei, de stimulare a oamenilor să se vaccineze”, a mai spus medicul.
Ministrul Rafila a amintit că vaccinarea va fi preluată de medicii de familie. Potrivit medicului, nu are rost „să ţinem funcţionale sute de centre de vaccinare”, în condițiile în care se prezența la imunizare este scăzută.
„Acum discutăm despre o campanie care practic este încheiată. Noi ne aflăm în situaţia în care vom trece vaccinarea împotriva noului coronavirus la medicii de familie, ca pe o vaccinare de rutină, ne găsim în faza aceasta de tranziţie, nu are rost să ţinem funcţionale sute de centre de vaccinare, ca să se vaccineze câteva sute de persoane zilnic şi atunci o să trecem în cursul anului acestă vaccinarea împotriva infecţiei cu noul coronavirus să se facă de rutină în cabinetele medicilor de familie”, a explicat Rafila.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro